Lucille Timens is aan zet in haar partij tegen Geert Roemaat. Frank Schaapsmeerders kijkt toe. Foto: Susan Wiendels

Lucille Timens is aan zet in haar partij tegen Geert Roemaat. Frank Schaapsmeerders kijkt toe. Foto: Susan Wiendels

Schoolschaken staat weer op de agenda

‘Kinderen leren in strategieën denken en omgaan met winst en verlies’

DIDAM - Als klein jongetje raakte Frank Schaapsmeerders verknocht aan het schaakspel. Die warme gevoelens gunt hij de jeugd van nu ook. Daarom geeft hij samen met Geert Roemaat en Lucille Timens het schoolschaaktoernooi in de Liemers een tweede leven.

Door Susan Wiendels

11 maart is het zover in Brede School de Ontdekking in Didam. Minstens twintig teams van vier leerlingen uit de groepen vijf tot en met acht van tien basisscholen uit de gemeente Montferland en Zevenaar nemen plaats achter het schaakbord om de strijd met elkaar aan te binden. “We spelen in rondes van 25 minuten. Is een partij nog niet klaar, dan beslist een onafhankelijke scheidsrechter wie wint”, vertelt Schaapsmeerders. Samen met drie andere schaakfanaten, waaronder Geert Roemaat, geeft hij sinds enkele jaren vrijwillig schaakles op basisschool De Bem. Ze zijn de opvolgers van de welbekende Victor Tichelman, die de schaaksport op de Zevenaarse Daltonschool succesvol implementeerde in het curriculum. “Alle kinderen van groep 5 tot en met acht krijgen een half jaar per schooljaar schaakles op De Bem”, bevestigt Geert Roemaat.

Zover is het in Brede School de Ontdekking nog niet. Maar leerkracht Lucille Timens heeft de sport inmiddels wel op haar school geïntroduceerd. “Ik wist er eerst weinig van. Daarop heb ik contact gezocht met SchaakCampus, een onderneming die uit passie en liefde voor het spel, voor scholen een lesmethode heeft ontwikkeld om de schaakvaardigheden te stimuleren. Ik heb een videolessenserie aangeschaft en ben daarmee aan de slag gegaan.” In eerste instantie in de plusklas, nu omarmen meer leerlingen op haar school het schaken. “Dan gingen de kinderen een potje schaken op het leerplein en dat werkte aanstekelijk. Het is hier echt gaan bloeien. Wij gaan op 11 maart met drie teams meedoen.”
Een mooie bijvangst is dat Lucille de beginselen van de denksport nu ook onder de knie heeft. Ze verheugt zich nu al op 11 maart. “In 2018 is het schoolschaaktoernooi voor het laatst in de Liemers gehouden. Mijn zoon deed toen mee. Ik was begeleider van zijn groepje. Dat was echt een ontzettend leuke dag. Ik dacht ‘dat wil ik weer.’ Toen ik dat idee bij SchaakCampus aankaartte, raadden ze mij aan om contact op te nemen met De Bem.” Samen met Frank Schaapsmeerders en Geert Roemaat pakte ze vervolgens de handschoen op.

Schaken mag nog sexyer worden aldus de drie organisatoren. Ook onder de jeugd. De populaire, meeslepende zevendelige Netflixserie ‘The Queen’s Gambit’ leverde daar in 2020 wereldwijd al een immense bijdrage aan. Ook corona hielp mee en influencers pikten het schaken op. TikTok, YouTube en Instagram staan inmiddels vol met schaakfilmpjes.

Alle drie hopen ze met het schoolschaaktoernooi een verdere aanzet te geven om de denksport lokaal onder de aandacht te brengen en te laten zien wat de voordelen voor de ontwikkeling van kinderen zijn als ze regelmatig schaakonderricht krijgen. Geert: “Kinderen leren in strategieën denken en omgaan met winst en verlies.” Frank: “Ook voor de concentratie is het goed.” Geert knikt bevestigend. “Je ziet nu bijvoorbeeld dat drukke kinderen die voorheen nooit een boek pakten, dat nu wel doen en rustig gaan lezen.”

Het schoolschaaktoernooi begint om 13.00 uur en eindigt om 17.00 uur. Iedereen is welkom om de leerlingen in stilte aan te moedigen. Burgemeester Harry de Vries van Montferland is één van hen