Negentig ambtenaren van de gemeente telden in Sportzaal 't Raland 18173 stembiljetten. Foto: Karin van der Velden

Negentig ambtenaren van de gemeente telden in Sportzaal 't Raland 18173 stembiljetten. Foto: Karin van der Velden

Montferland stemt massaal op BBB-voorman Rik Loeters

Didam - Maar liefst veertig procent van de Montferlanders stemden BBB. Dat Rik Loeters, de voorman van de partij, uit Didam komt, speelt daarbij waarschijnlijk ook een rol.

Door Karin van der Velden

In Gelderland won de BBB de provinciale verkiezingen met 23,6% de verkiezingen, in Montferland stemde maar liefst 40,4% van de kiezers op deze partij. BBB gaat in Gelderland veertien zetels bezetten en waarschijnlijk deel uitmaken van het college van gedeputeerde staten. 

Naast Loeters stonden er nog twee Montferlanders op een verkiesbare plaats. Stan Hellegers uit Beek was lijsttrekker van D66, zijn partij verloor een zetel en houdt er drie over. 

De Didamse Diede Balduk stond op drie bij het CDA. Het CDA houdt in Gelderland vier van de zeven zetels over en daarmee is Diede zo goed als zeker van een plekje. In Montferland ging de partij van 18,47% naar 10,2% van de stemmen. Over het verlies zegt Diede: "De kiezer heeft altijd gelijk, ik ben vooral blij dat de opkomst zo hoog was. Pas op 23 maart weet ik zeker of ik een zetel krijg, het kan nog zijn dat iemand heel veel voorkeursstemmen heeft. Dat verwacht ik zeker bij de nummer vier, Arjan Tolkamp uit Aalten. Als hij meer stemmen heeft, is de vierde zetel alsnog voor mij."

Andere grote verliezers in Montferland waren FvD, met een daling van 14,7%, de PVV, met een daling van 5,5% en de VVD met een daling van 5,4%. Ook in onze gemeente kwamen JA21 en VOLT met respectievelijk 3,4% en 2% nieuw binnen. 

Mafkezen met fakkels
In de peilingen stond BBB aanvankelijk op zes of zeven zetels. Rik Loeters vertelt dat hij keihard werd uitgelachen, toen hij destijds zei voor tien te gaan: "Het liefst met een plus van de juf!" De nacht van woensdag op donderdag heeft hij maar twee uurtjes geslapen: "Om drie uur 's nachts stonden een paar mafkezen met fakkels de deur. Het waren mijn stapmaatjes, die eieren kwamen eten." Nadat Rik donderdagmorgen om zeven uur opstond, volgde het ene na het andere interview. Hij was aanwezig bij de eerste fractievergadering en had een afspraak met de griffie van de provincie. 's Avonds was hij met andere provinciale lijsttrekkers van BBB te gast bij Khalid en Sophie op NPO1. "We hebben een duidelijk signaal naar Den Haag gegeven en het is nu aan ons om het voortouw voor de formatie te nemen. Morgen (afgelopen vrijdag) heb ik overleg met alle fractievoorzitters om te kijken hoe we dit proces gaan vormgeven. De afgelopen twee jaar zijn we intensief voorbereid op het werk voor de provincie, dus ik heb er alle vertrouwen in."

Hoge opkomst
De opkomst in Montferland was 60,7%, iets hoger dan het landelijke opkomstpercentage van 57,5%. In 2019 ging 53,4% van de Montferlanders naar de stembus. Het tellen van de stemmen duurde in de meeste van de 21 stembureaus langer dan andere jaren. Burgemeester Harrie de Vries besloot zelfs om het tellen te staken in een paar stembureaus die nog een verschil hadden tussen het aantal stembiljetten en de stempassen.
Centraal tellen
Op donderdag werden in Sportzaal 't Raland verder geteld. Nu werden de lijsten ook op kandidaatsniveau gesorteerd. Het centraal tellen gebeurt nog lang niet in alle gemeentes, Montferland loopt hierin voorop. Afdelingshoofd Jurgen Vieberink heeft 90 ambtenaren van de gemeente Montferland bereid gevonden om te tellen en ziet grote voordelen om dit centraal te doen: "Dat kan hier in alle rust gebeuren. Terwijl tellers in een stembureau vaak met de grote stembiljetten om zich heen zitten, hebben we hier voldoende ruimte." Op woensdagavond, of liever woensdagnacht, zijn alle kratten met stempassen en stembiljetten ingeleverd en in kleedkamers opgeslagen. In de sporthal is camerabewaking, dat garandeerde dat er niet ongemerkt 'gerommeld' kon worden met de uitslag. In de sporthal waren met dranghekken ruimtes gecreƫerd voor de stemploegen. In elke ruimte stonden tafels om de stembiljetten te verdelen. In een aparte ruimte werden alle uitslagen verwerkt. Jurgen: "De computers die daar staan zijn niet aangesloten op het internet, zo voorkomen we dat ze gehackt worden."

De tellers werden tussendoor van een natje en droogje voorzien en er was een uitgebreid lunchbuffet geregeld. Zo werd het tellen ook nog gezellig. "Voor de onderlinge binding van de medewerkers is dit misschien nog wel beter dan een personeelsuitje!"