'The Royal Canadian Mounted Police Band and Dancers'. Foto: PR
'The Royal Canadian Mounted Police Band and Dancers'. Foto: PR

De Canadezen komen in mei weer naar Nederland

GENDRINGEN - Op 4 mei staan wij stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en op 5 mei vieren wij de bevrijding. Ook na 78 jaar. Op uitnodiging komt 'The Royal Canadian Mounted Police Band and Dancers' in de eerste week van mei naar Nederland en naburige landen om de herdenking luister bij te zetten.

De afstand tot de Tweede Wereldoorlog wordt ieder jaar groter, maar op 5 mei besteden wij in Nederland nog steeds volop aandacht aan de bevrijding: Opdat wij niet vergeten. Dat is ook de naam van een werkgroep van de Stichting De Moezeköttel in Gendringen. Begin 2020 werd het boek 'Opdat wij niet vergeten, Gendringen-Wisch 1940-1945' gepubliceerd. Met de opbrengst is op 6 mei 2022 een monument onthuld in het Gedenk- en Wandelpark ’t Olde Kerkhof in Gendringen, ter nagedachtenis aan meer dan 500 omgekomen burgers, militaire gesneuvelden en bemanningen van neergestorte vliegtuigen tijdens WO II..

Canadese soldaten speelden een grote rol in de bevrijding van West-Europa en met name Nederland. 80% van ons land is door Canadezen bevrijd. Door heel Nederland zijn meer dan 400 locaties waar Canadese bevrijders begraven zijn. De Royal Canadian Mounted Police (RCMP), die 150 jaar geleden is opgericht, was nauw betrokken bij de bevrijding van Oost-Nederland. De werkgroep heeft gemeend dit jaar extra aandacht aan de herdenkingsweek te besteden door 'The Royal Canadian Mounted Police Band and Dancers' uit te nodigen voor een tour door Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Het gezelschap bestaat uit 40 muzikanten en dansers.

Het befaamde doedelzakkorps uit Ottawa arriveert op Schiphol op 28 april en verblijft tijdens de tour in de Generaal-Majoor Koot Kazerne in Stroe. Tot en met 6 mei staan diverse plechtigheden en optredens op het programma, zoals onder meer bezoeken aan Canadese begraafplaatsen in Mook, Ieper (België), Vimy (Frankrijk), Holten en Groesbeek. In Duitsland worden Rees en Bienen bezocht. Tevens wordt meegelopen tijdens het Bevrijdingsdefilé in Wageningen op 5 mei. Op 1 mei wordt er een concert gegeven in het Mauritiusgebouw in Silvolde en op 3 mei in de Sint Martinuskerk in Gendringen. Ook lokale muziekgezelschappen sluiten dan aan.

De totstandkoming van het uiterst omvangrijke programma heeft in de afgelopen maanden veel overleg gevergd met de meest uiteenlopende instanties, benadrukt Gerard Hendriks, voorzitter van de werkgroep. Er is een gedetailleerd plan opgesteld en veel hoogwaardigheidsbekleders uit binnen- en buitenland zullen de ceremoniën bijwonen. De oud-militair heeft veel ervaring met het organiseren van herdenkingen. Hij was ook voorzitter van The Royal Canadian Legion Branch 005, 'The Liberation of the Netherlands'. Deze organisatie heeft in de afgelopen tientallen jaren een actieve rol vervuld bij herdenkingen voor gesneuvelde militairen in de Tweede Wereldoorlog.