Moniek Vossebeld van Welcom maakte een match met Aletta Laarberg voor een Workshop voor vrijwilligers. Foto: Karin van der Velden

Moniek Vossebeld van Welcom maakte een match met Aletta Laarberg voor een Workshop voor vrijwilligers. Foto: Karin van der Velden

Uitleg voor vrijwillige bestuurders over complexe wetgeving

Didam - De AVG, de WBTR, het UBO-register. Vrijwilligers krijgen de laatste jaren allerlei wetten voor de kiezen die het besturen van een vereniging of stichting niet leuker of makkelijker maken. Welcom vond Aletta Laarberg bereid om tijdens een workshop heldere uitleg en praktische tips te komen geven.

Door Karin van der Velden

"Ik ben deze avond een vrijwilliger die vakkennis komt delen", zegt Aletta, die notaris is in Didam. "Dat doe ik niet alleen, ik heb mijn netwerk benaderd en nu komen ook Remko van 't Hof van KAB Accountants en Anne Meijer van Van de Gevel & Grootjans Advocaten. Ook zij delen hun kennis als vrijwilliger die andere vrijwilligers helpt."

Aletta benadrukt dat de avond niet alleen voor bestuurders is, maar voor iedereen die zich verbonden voelt met een organisatie: "En dan moet je bijvoorbeeld denken aan maatschappelijke organisaties en verenigingen die actief zijn op het gebied van welzijn, cultuur en sport."

Er is verschil tussen voldoen aan de wet en de wetgeving toepassen. "Als je het hebt over de WBTR, dan vragen bestuurders wanneer de statuten aangepast moeten worden en wat daar dan in moet staan. Daar geven we deze avond ook antwoord op. Maar je moet ook weten dat de wet WBTR is bedoeld om tegenstrijdig belang tegen te gaan. Dan gaat het bijvoorbeeld over de bakker die ook in het bestuur zit en niet mag meepraten over het bestellen van broodjes die in de pauze van een evenement gegeten worden. Zodra het daarover gaat, moet hij de vergaderruimte verlaten. Het gaat dus niet alleen over het meebeslissen. Als je het er in de vergadering over hebt, dan zou de bakker al invloed kunnen uitoefenen."

Aan de andere kant is er ook een soort angst voor de nieuwe wetten, maar is dat ook nodig? Het weerhoudt vrijwiligers er misschien van om te gaan besturen en dat mag nooit de bedoeling zijn. Deze avond is er juist voor om mensen te ondersteunen om het vrijwilligerswerk zo makkelijk mogelijk te maken, zodat de vrijwilligers zich bezig kunnen houden met de dingen die ze leuk vinden.

Toen de AVG werd ingevoerd, vroegen veel verenigingen zich af wat ze met de gegevens van oud-leden moesten doen. Moest het hele archief vernietigd worden? En mag je nog wel foto's maken en publiceren? Dat bestuurders zich in het UBO-register moeten laten registreren, zorgt ook voor onrust. Welke gevolgen heeft dat voor de aansprakelijkheid van bestuurders?

Waar loop je tegenaan?
Remko komt uitleg geven over de financiële verplichtingen, zoals de jaarrekening en het instellen van een kascommissie. Anne Meijer vertelt meer over de AVG. Elke deskundige geeft eerst een korte uitleg over de wetten en daarna kunnen deelnemers in groepjes met elkaar bespreken waar ze tegenaan lopen. De deskundigen lopen rond om vragen te beantwoorden. Daarbij merkt Aletta wel op dat het misschien niet mogelijk is om meteen op alle vragen een antwoord te hebben. De avond wordt afgesloten met een kennisquiz.

Vrijwilligerscollege
Binnen het Vrijwilligerscollege van Welcom leren vrijwilligers van elkaar. Het is er voor en door alle (potentiële) vrijwilligers uit Montferland, met als gedachte dat je in vrijwilligerswerk gebruik moet maken van elkaars kennis, zodat niet iedereen apart het wiel opnieuw moet uitvinden. Sociaal werker Moniek Vossebeld maakte op de beursvloer van de Liemerse Uitdaging deze match met Aletta. De Liemerse uitdaging is de verbindende schakel die stichtingen en verenigingen met gesloten beurs verbindt aan het bedrijfsleven. Dat betekent wel dat Welcom een tegenprestatie levert aan Aletta. Zij zorgen er met eigen vrijwilligers voor dat het notariskantoor in paassfeer wordt aangekleed. Moniek: "Tijdens onze komende activiteiten gaan we met deelnemers paasdecoraties maken." Aletta heeft al vaker matches gemaakt met verenigingen: "Als tegenprestatie vragen we vaak om een activiteit die we met onze medewerkers kunnen doen. Zo hebben we al een keer boksles en schietles gehad. We hebben ook al wel eens genoten van een lekkere taart." "Mooi dat het allemaal zo in elkaar grijpt", vindt Moniek, die het Vrijwilligerscollege coördineert.

Aanmelden
De Workshop 'Goed geregeld?!' is op 4 april van 19.30 tot 21.30 uur in het Albertusgebouw aan de Raadhuisstraat 3 in Didam. Aanmelden kan tot 31 maart via het aanmeldformulier op de website iedereenwelcom.nl (bij agenda), door een mail te sturen naar vrijwilligerswerk@welcommail.nl of door op maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur te bellen naar 0316-292828.