Nieuw-Dijk krijgt een beweegtuin en een crossbaan

NIEUWDIJK - De gemeente Montferland heeft een financiële bijdrage verleend aan het plan van de Vereniging Leefbaar Nieuw-Dijk (VLN) en de Stichting Dorpsvoorziening Nieuw-Dijk om een beweegtuin en een (fiets)crossbaan aan te leggen.

Dit plan ontstond toen de gemeente Montferland in 2020 aangaf meer bewegen door zowel jongeren als ouderen te willen stimuleren. Het plan werd concreter toen eind 2021 de Stichting Voormalig Gezondheidscentrum Didam in een lokaal blad aangaf met haar activiteiten te stoppen en de resterende financiële middelen beschikbaar te willen stellen aan goede lokale initiatieven. VLN reageerde hierop en stelde het aanleggen van een beweegtuin in Nieuw-Dijk voor. Het bestuur van de Stichting vond het een goed plan en stelde daarvoor € 13.500,- beschikbaar.

Jaarlijks staat in de alle dorpen van de gemeente twee weken lang een zogenaamde pumptrackbaan. Ouders van kinderen die de pumptrackbaan in Nieuw/Dijk gebruikten gaven aan dat een meer permanente fietscrossbaan een wens was. Zij wilden ook graag helpen bij het realiseren daarvan. Daarom werd aan het plan voor de beweegtuin een crossbaantje toegevoegd.

De beweegtuin en de crossbaan worden aangelegd op een braakliggend terrein tussen de velden van de vv Sprinkhanen en het Meikamerbos. De toestellen in de beweegtuin worden geplaats in 2 groepen. In de eerste groep staan de toestellen meer bedoeld voor de jeugd en in de andere groep de toestellen meer voor de ouderen. 

De crossbaan ligt tussen de beweegtuin en de bosrand. De baan wordt aangelegd met hulp van de plaatselijke aannemer Bert Raben. Het wordt een omheinde ronde van ongeveer 150 meter met een startheuvel en meerdere zandheuvels. 

Voor het sociale aspect komt bij de beweegtuin en de crossbaan een grote ronde picknicktafel te staan. Die is bedoeld voor bv. (groot)ouders of begeleiders van de spelende kinderen en voor gebruikersgroepen om na het sporten na te praten of wat te drinken.

Het maken van het plan heeft wel langer geduurd dan verwacht, omdat ´tijdens de rit´ ook nog een beweegroute door het Meikamerbos werd toegevoegd. Dit was een (hard)looproute van ongeveer 800 meter met een aantal hindernissen (houten toestellen) die begon en eindigde bij de beweegtuin. Helaas bleek uiteindelijk dat dit deel van het plan niet paste in het bestemmingsplan.

Bedoeling is dat de beweegtuin en de crossbaan voor 1 juli 2023 feestelijk in gebruik worden genomen.