De 87-jarige Cor Spliethof zet zich in om leden te werven voor EHBO Beek-Loerbeek. Foto: Karin van der Velden

De 87-jarige Cor Spliethof zet zich in om leden te werven voor EHBO Beek-Loerbeek. Foto: Karin van der Velden

"Je leert wat je wel en niet moet doen!"

EHBO Beek-Loerbeek start binnenkort nieuwe cursus

Beek - Volgend jaar is hij zestig jaar lid, in 2005 kreeg de 87-jarige Cor Spliethof al het Bondsinsigne in goud als blijk van waardering: "Als je eenmaal EHBO-gebonden ben, dan ben je je hele leven daaraan gebonden." De EHBO-vereniging Beek-Loerbeek gaat hem aan het hart. Daarom zet Spliethof zich nu in om nieuwe leden te werven. 

Door Karin van der Velden

In de zestig jaar dat Spiethof EHBO'er is, is er veel veranderd: "We kunnen meer gebruikmaken van digitale middelen. In de eerste jaren zijn er wel 23 boekjes verschenen, iedere keer veranderde er wel wat. Ook de materialen waarmee we werken zijn efficiƫnter geworden."

We willen in
eerste
instantie
zorgen voor
bewustwording

Spliethof ziet ook dat het aantal EHBO'ers terugloopt: "Ik wil graag iets doen om publiciteit aan het belang van Eerste Hulp bij Ongevallen te geven." Spliethof woont in Beek tegenover de basisschool Rondeel. Hij stapte er binnen en vroeg om medewerking en die krijgt hij ook. "We willen in eerste instantie zorgen voor bewustwording van het belang van EHBO bij kinderen en hun ouders en dan mensen ook echt interesseren om een cursus te gaan volgen.

Levensreddend
"Binnenshuis gebeuren er nog meer ongevallen dan buiten. Het is goed dat je weet wat je moet doen bij kleine ongelukjes, zoals een snijwond of een verstuiking. Het overbrugt je angst, als je weet wat je moet doen of wat je juist niet moet doen. Als er iets gebeurt, dan reageer je onmiddellijk. Je leert levensreddend handelen, bijvoorbeeld hoe je een bloeding stopt." Spliethof heeft zo ook al eens een slager geholpen die met zijn mes was uitgeschoten: "Steeds als ik daarna de man tegenkwam, bedankte hij me omdat ik zijn leven had gered. Ik heb drie keer geholpen bij een reanimatie. Het is fijn dat je ziet hoe iemand na zo'n ingrijpende gebeurtenis nog meer van het leven geniet. Een reanimatie slaagt helaas maar in een kwart van de gevallen. Je hebt het over een geslaagde reanimatie als iemand daarna ook nog kwaliteit van leven heeft. Zelfs als iemand een reanimatie niet overleeft, weet je dat je alles hebt gedaan om iemand te helpen."
Spliethof voorkwam bij een verkeersongeval eens dat mensen het slachtoffer aan de kant legden. "Goed bedoeld, maar uiteindelijk bleek dat deze man zijn nek had gebroken. Als je iemand in zo'n geval verplaatst, doe je meer kwaad dan goed. Er was een huisarts bij, maar ik was door mijn opleiding zo zelfverzekerd dat ik hem durfde te vertellen wat hij wel en vooral niet moest doen! Een reanimatie uitvoeren zou me fysiek nu niet meer lukken, maar als ik zou zien dat iemand een hartstilstand krijgt, kan ik wel iemand anders aanwijzigingen geven."

Door zijn werk in de horeca vond Spliethof het belangrijk om een EHBO-cursus te gaan doen: "Ik zag hoe iemand met de trouwring achter een deur bleef hangen en zijn vinger er half af lag. En in mijn werk zag ik natuurlijk ook weleens snijwonden. Mijn werkgever vond het ook wel fijn dat ik de cursus ging doen." Het feit dat bedrijven nu verplicht zijn om BHV'ers (BedrijfsHulpVerleners) op te leiden, zorgt voor een terugloop bij EHBO-verenigingen. Een van de nadelen daarvan is dat de mensen die bij bedrijven worden opgeleid, bijvoorbeeld niet inzetbaar zijn bij evenementen. 

Maximaal 12 cursisten
Binnenkort start EHBO Beek-Loerbeek met een nieuwe cursus. Daarvoor zijn minimaal acht deelnemers nodig en er kunnen maximaal twaalf cursisten meedoen. Dat mogen mensen uit Beek en Loerbeek zijn, maar ook uit de regio. "Het belangrijkste is dat je weet hoe je een leven kunt redden. In de cursus leer je dan ook reanimeren. Elke seconde telt. De meeste zorgverzekeraars vergoeden een groot deel van de kosten. Een cursus EHBO doe je voor elkaar. Het is bedoeld voor ouders die willen weten hoe ze hun eigen kind moeten helpen als er iets gebeurt. Wie weet is het nodig dat je je buurman een keer helpt. Zeker in een dorp, waar mensen elkaar kennen en waar het percentage ouderen relatief groot is, is dat belangrijk. Het geeft een goed gevoel dat je weet dat je iets kunt doen."

'Belangrijkste
is dat je weet
hoe je een
leven kunt
redden'

In een cursus EHBO worden handelingen bij 'gewone' ongevallen en levensreddende handelingen aangeleerd. Speciale aandacht is er voor hulp aan kinderen en sportongevallen. Bij voldoende voldoende aanmeldingen komt er een speciale cursus voor kinderen. Een cursus duurt 15 avonden; er wordt theorie behandeld en geoefend met lotusslachtoffers. Het tijdstip waarop de cursus wordt gegeven, wordt aangepast aan het tijdstip waarop de meeste deelnemers tijd hebben.

Informatie of aanmelden
Wie belangstelling heeft of meer wil weten, kan een mail sturen naar ehbo.beek.loerbeek@gmail.com.