Malen op paardenkracht en oproep 'paard gezocht'

ZEDDAM - De nationale molendagen zijn op 13 en 14 mei. Aangezien het op 14 mei Moederdag is is er in Zeddam besloten om op zaterdag 13 mei te gaan malen op paardenkracht. De Rosmolen is dan geopend tussen 13.30 en 16.00 uur.

Het komt in Nederland praktisch nergens meer voor dat er een rosmolen zo vlakbij een windmolen staat. En het is al helemaal uniek dat er een rosmolen operationeel is, waar dus ook daadwerkelijk graan wordt gemalen. Er wordt mais gemalen, dat bestemd is als kippenvoer voor de Gildekaot. De Gildekaot is ook een monument van het St. Oswaldusgilde aan de rand van het zandgat. Een van de vrijwilligers demonstreert een handmaalsteen en leert kinderen en ook volwassenen hoe vroeger met de hand werd gemalen en laat ook de verschillende graansoorten zien. 

De entree bedraagt 1 euro, kinderen betalen 50 cent.

Het paard waarmee ze in Zeddam malen is al vrij oud. 'We zijn al een tijd op zoek naar een opvolger. Tot nog toe zijn onze pogingen hiertoe gestrand. Het valt natuurlijk niet mee om een dergelijk paard (een Haflinger of ongeveer zo groot) te vinden dat zodanig mak is en opgeleid kan worden tot molenpaard', weet de De Rosmolencommissie van het St. Oswaldusgilde. Toch doet de commissie een oproep:  'Graag willen we in contact komen met eigenaren van een paard, het liefst dicht in de buurt, dat geschikt zou zijn om onze traditie voort te kunnen zetten. Graag ontvangen wij berichten via info@oswaldus.nl.'