Docente Adrijana van Eek (l) met haar succesvolle leerlingen groep. Twee leerlingen waren helaas afwezig. Foto: PR
Docente Adrijana van Eek (l) met haar succesvolle leerlingen groep. Twee leerlingen waren helaas afwezig. Foto: PR

'Ik heb dit gedaan omdat ik het leuk vond, niet omdat het moest'

Metzo-leerlingen halen Anglia-certificaten

DOETINCHEM – Veertien leerlingen hebben onlangs tijdens een klein feestje in de klas hun ‘Anglia’-certificaat ontvangen van docente Adrijana van Eek. “De hele groep is geslaagd en ik ben trots op de leerlingen die als eerste groep met Anglia aan de slag zijn geweest”, aldus de docente, die de nacht voordat de uitslag binnen kwam nauwelijks heeft geslapen.

Doel van Anglia is om de Engelse taal stap voor stap aan te bieden en te toetsen. Het unieke is dat leerlingen op hun eigen niveau wordt ingedeeld. Wie goed is in Engels wordt daardoor extra uitgedaagd, wie iets meer moeite heeft met de taal werkt met Anglia stapsgewijs en met meer zelfvertrouwen aan Engels.

'Het mooie
van Anglia is,
dat het dieper
gaat dan de
gewone les'

Wat dat zelfvertrouwen betreft zit het wel goed inderdaad. Colin Elshof, Kaylee Ouwerkerk en Lothe Starink leggen uit waarom Anglia voor hun zoveel heeft betekent. “Vorig jaar, in het derde jaar, heb ik al examen Engels gedaan’, vertelt Kaylee. “Met Anglia kon ik nu nog wat verder leren in de tijd dat de rest van de klas les had. Ik vind Engels een geweldige taal en wil er alles van weten.” Colin, die na de mavo de opleiding technisch engineering wil volgen zegt: ”Het mooie van Anglia is, dat het dieper gaat dan de gewone les, je leert lezen, schrijven en luisteren en daar heb ik in de toekomst gewoon voordeel van.” Datzelfde geldt ook voor Lothe, die na het Metzo een theateropleiding gaat volgen en de ambitie heeft om ‘Engels actrice’ te worden. “De mbo opleiding doe ik in Nederland en daarna wil ik naar Engeland voor een hbo opleiding”, zegt ze zelfverzekerd. “Ik denk al steeds meer in het Engels en moet nu soms zoeken naar het goede Nederlandse woord”, zegt ze lachend.

Het Anglia-project duurde deze keer tien weken en is één van de vele keuzemodules die leerlingen mogen kiezen. “We moesten eerst een test maken en aan de hand daarvan werd je niveau vastgesteld. Daarna kregen we een boek waarin we konden werken, ieder dus op zijn eigen tempo en niveau. Uiteindelijk hebben we examen gedaan en zijn allemaal geslaagd”, aldus Colin.

'Het was niet zo
van: ‘ja, maar
Anglia was je
eigen keuze''

“Een sterk punt van Anglia is, dat het geen ‘moeten’ is, maar een vrijwillige keuze. Dat zorgt voor enthousiaste en gedreven leerlingen. Daarbij is het goed voor het zelfvertrouwen van de leerlingen, het is echt niet eenvoudig om Anglia te doen en als het dan wel lukt, dan doet dat wat met de leerlingen, dat is me echt opgevallen, aldus Van Eek. “Dit is een mooie boost om aan de examens te beginnen.”

'Dit is een
mooie boost
om aan de
examens
te beginnen'

Met het succes van deze groep is het duidelijk dat ook komend schooljaar weer de keuzemodule Anglia wordt aangeboden voor leerlingen van leerjaar vier. “Dan in een periode die wat langer is, van september tot februari”, aldus Van Eek. En net voor het eind van het gesprek concludeert Lothe opeens dat ze nóg een pluspunt weet te noemen. “Ook al is het extra stof waar je zelf voor kiest, heb ik dezelfde begeleiding gekregen als ik dat even nodig had, als de andere leerlingen. Het was niet zo van ‘ja, maar Anglia was je eigen keuze, zoek het maar even uit, ik heb er nu geen tijd voor.’ Die begeleiding is echt iets goeds van het Metzo.”