Manon Berendsen met het tenue en de fiets waarmee zij de Hanzetocht van 'Bergh in het Zadel' gaat fietsen (foto Roel Kleinpenning)
Manon Berendsen met het tenue en de fiets waarmee zij de Hanzetocht van 'Bergh in het Zadel' gaat fietsen (foto Roel Kleinpenning) foto Roel Kleinpenning

'Bergh in het Zadel' fietst Hanzetocht

DOETINCHEM – Om de vier jaar organiseert ‘Bergh in het Zadel’ een fietstocht met als doel geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Op zaterdag 13 mei zijn 88 deelnemers en 32 vrijwillgers vertrokken voor een tocht langs zeven Hanzesteden in Duitsland. Eén van de deelnemers is Manon Berendsen uit Doetinchem. Het is de tweede keer dat zij de tocht meefietst. “Wat is er mooier om je hobby op deze manier in te zetten voor het goede doel?"

Door Hans Hissink

De laatste fietstocht in 2019 ging werd Leipzig aangedaan met 74 fietsers en 30 begeleiders. Het doel was om geld in te zamelen voor onderzoeken naar therapieresistentie voor acute leukemie bij kinderen en het combineren van radio- en immunotherapie. Dit jaar ontstond het idee voor een 8-daagse fietstocht langs Hanzesteden in Duitsland omdat de Hanzestedenbond haar 800-jarig bestaan viert.

Op zaterdag 13 mei zijn de renners en begeleiders vanaf de start in ’s-Heerenberg op pad gegaan om 1.100 km en 10.000 hoogtemeters te fietsen om daar op 20 mei ook weer te finishen. Eén van de doelen waarvoor dit jaar gefietst wordt is het onderzoeken naar het sparen van de endeldarm bij darmkanker.

Kanker
Manon Berendsen is fysiotherapeut en woont en werkt in Doetinchem. Zij doet voor de tweede keer mee aan ‘Bergh in het Zadel'. "Vier jaar geleden heb ik voor het eerst de tocht meegefietst. Mijn inmiddels overleden vader had kanker. Iedereen heeft wel te maken met kanker. In mijn werk zie ik ook de pijn en het verdriet omdat ik gespecialiseerd ben in fysiotherapie voor oncologiepatiënten.”

Hobby
Al een hele tijd is fietsen het liefste wat Manon in haar vrije tijd doet. "Door na mijn werk op de fiets te springen kan ik mijn hoofd leegmaken. Ik fiets gemiddeld 1000 kilometer per maand. Zowel in de zomer als in de winter. Ik ben lid van Doetinchem Cycling Club en fiets daar meestal met een vaste club fietsvrienden.”

De Doetinchemse fysiotherapeut kijkt uit naar de fietstocht. "Ik heb er heel veel zin in. Theo Dijkman heeft weer ontzettende mooie routes gemaakt. Het wordt weer genieten, al ligt dat ook wel een beetje aan het weer,” vertelt Manon lachend. "Iedereen die meedoet vindt het leuk om te fietsen en heeft een verhaal waarom hij of zij meedoet aan de tocht.”

Het wordt geen ontspannende acht dagen weet Manon uit ervaring. "Je zit in een bubbel, de wereld bestaat even niet. Iedere dag ben je van ongeveer 08.00 uur zo'n negen tot tien uur onderweg met z'n allen. Daarna begint de verzorging van jezelf en het materiaal.” Voor Manon is de tocht geslaagd als iedereen heelhuids weer aankomt in 's-Heerenberg.
Zolang Manon fit is en mee kan doen, wil zij meefietsen aan deze tocht voor het goede doel. "Wat is er mooier om je hobby op deze manier in te zetten voor het goede doel? Je bent machteloos en kunt op deze manier toch iets betekenen om een vuist te maken tegen die verschrikkelijke ziekte.” De bidon met de afbeelding van de vader van Manon gaat, net zoals vier jaar geleden, ook dit jaar weer mee. "Zo is hij er toch een beetje bij.”

Sponsors
Inmiddels is er ruim 1.250.000 euro ingezameld, maar er is nooit genoeg geld voor onderzoek. Lezers kunnen Manon sponsoren via onderstaande link.


donaties.berghinhetzadel.nl/actie/manon-berendsen