Jelle, Jantine, Sidika en Thomas hebben veel zin om naar de Efteling te gaan. Foto: Karin van der Velden

Jelle, Jantine, Sidika en Thomas hebben veel zin om naar de Efteling te gaan. Foto: Karin van der Velden

Sponsorloop bewoners Kom-fort

"We willen naar de Efteling!"

Didam - De tien bewoners van het Kom-fort willen met het zorggezin en de medewerkers drie dagen naar de Efteling. Omdat het gezellig is om met elkaar wat leuks te doen én omdat het nu vijf jaar geleden is dat het Kom-fort werd geopend. Er wordt al enige tijd voor gespaard. Sommige bewoners werken, anderen hebben een uitkering. Om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan, komt er op 28 mei een Sponsorloop.

Door Karin van der Velden

Dave en Nicole, die met hun kinderen Ot, Saar, Fos, Boet en Maan het zorggezin vormen, vroegen de andere bewoners van het Kom-fort of ze wel naar de Efteling zouden willen. Thomas vertelt: "We vieren de verjaardagen ook wel met uitstapjes, in juni gaan we voor het eerst als groep een paar dagen naar de Efteling." Thomas is er in zijn jeugd wel vaker geweest, maar nog nooit met zo'n grote groep: "Dat wordt ook wel erg lachen, met tien bewoners, alle begeleiders en vijf kinderen."

Jelle is vroeger met zijn ouders naar de Efteling geweest, hij durft niet in de Baron, maar wil wel in alle andere attracties. Symbolica, met tovernar Pardoes is toch wel favoriet. Thomas durft de Baron wel aan "Ik ben er al eens in gegaan, omdat ik een weddenschap had afgesloten met een schoolvriend. Toen ik in de rij stond, was ik wel gespannen. Maar uiteindelijk was het hilarisch en ging het eigenlijk heel goed." Ook Sidika is erg van de wat engere attracties. Ze kijkt uit naar de Baron en naar de Vliegende Hollander: "Maar wat ik vooral leuk vind, is om er met z’n allen naartoe te gaan. Die gezelligheid, daar hou ik van." Jantine kijkt uit naar de Fata Morgana. Voor haar hoeven al die snelle attracties niet zo.

Sponsorloop
De vader van Jelle, Paul Loeters, heeft bedacht dat de bewoners een sponsorloop gaan houden om geld in te zamelen. Op zondag 28 mei, Eerste Pinksterdag, moet het gebeuren. Het wordt een duoloop, dat betekent dat de renners met de handen aan elkaar vastzitten. Nicole: "Het is niet de bedoeling dat je gaat slenteren, je moet een beetje hardlopen. Hoe snel, dat bepaal je zelf." De bewoners hebben formulieren waarmee ze vrienden en familieleden kunnen vragen om te sponsoren. Liefst een vast bedrag en niet een bedrag per rondje, want het is best lastig om vast te stellen hoeveel rondjes er gelopen worden.

Thomas: "Toen ik in de rij stond, was ik wel gespannen."

Jelle zal een duo vormen met zijn vriend Jeroen, met wie hij samen op school heeft gezeten. Thomas ziet de sponsorloop met vertrouwen tegemoet. "Jelle en ik sporten samen bij Lidwien en Dion van Aerofitt en ik hockey, dus mijn conditie is wel goed." Thomas is een vlogger, hij heeft op YouTube het kanaal Thomas Rock: "Als mensen zich op mijn kanaal abonneren, kunnen ze zien hoe leuk wij het in De Efteling hebben."

Natuurlijk mogen lezers van Montferland Journaal ook sponsoren. Zij kunnen het bankrekeningnummer op de website hetkom-fort.com vinden. Daar staat het op de pagina 'Vrienden van het Kom-fort'.

Het Kom-fort
In het Kom-Fort wonen mensen met heel verschillende zorgvragen in een beschermde omgeving. Elke bewoner heeft een eigen appartement, met een klein keukentje, een badkamer, aparte slaapkamer en een balkon. Onder hetzelfde dak woont het zorggezin. Overdag gaan bewoners naar hun werk of dagbesteding. Thuis is er een gezamenlijke ruimte om te ontspannen, te helpen met koken, samen te eten, samen op te ruimen en samen gezellig dingen te ondernemen. Maar er is ook ruimte om zelf dingen te doen. Iedere bewoner krijgt hulp en ondersteuning waar nodig.