De studenten startten met snoeien en maaien in de voortuin. Foto: PR Present Montferland

De studenten startten met snoeien en maaien in de voortuin. Foto: PR Present Montferland

Present Montferland

Opgeruimde tuin dankzij studenten Sociaal Werk

MONTFERLAND - Gelukkig was het, na een hele ochtend regen, droog op het moment dat vier studenten van de opleiding Sociaal Werk van het Graafschap College startten met het opruimen van de voor- en achtertuin van een alleenstaande Syrische moeder. De vrouw kon de klus zelf niet overzien en had niet de middelen om een tuinier in te huren. Daarom klopte haar begeleider van Zozijn aan bij Present Montferland. De opruimklus is onderdeel van de maatschappelijke diensttijd die ruim twintig studenten bij Present volgen. Gelijktijdig met de groep in Didam, deden andere groepen Presentprojecten in Doetinchem, Aalten en Toldijk. 

Na een korte kennismaking met behulp van een vertaalapp en handen en voeten, begonnen ze met het werk. Ze snoeiden volop, ruimden al het groenafval op en laadden deze in een aanhangwagen. Vaste Presentvrijwilliger Laurens hielp hen hierbij en reed de spullen vervolgens naar het afvalbrengpunt.
Tussendoor kregen ze drinken met wat lekkers erbij van de vrouw en was er volop tijd om met elkaar te praten. Het resultaat na een middag hard werken was een opgeruimde tuin, een blije bewoonster en een ervaring rijker voor de studenten. ”Ik vond het een erg leuk project en het is naar mijn mening zeker voor herhaling vatbaar, lekker in de buitenlucht iemand uit de brand helpen. Mij is bijgebleven dat de bewoonster erg dankbaar was”, liet één van hen na afloop weten.

Kennis-making met behulp van een vertaal-app en handen en voeten

Maatschappelijke diensttijd
Via de maatschappelijke diensttijd van Present maken studenten Sociaal Werk van februari tot en met juni kennis met de praktijk waarin ze straks gaan werken. Ze worden hierbij begeleid door de projectcoördinatoren van Present. Naast dat ze praktisch aan de slag gaan achter de voordeur, doen ze nog andere activiteiten. Zo zijn er twee ontmoetingen geweest met vluchtelingen uit de noodopvang in Doetinchem. Als afsluitende opdracht zullen de studenten zelf een project organiseren.

Doe mee
Ben jij nieuwsgierig geworden en wil je ook graag een leuke ontmoeting met mensen die wel wat hulp en/of aandacht kunnen gebruiken? Neem dan contact op met Present en wij zoeken een passende klus: marije.klein@presentmontferland.nl of tel. 06 23073168. Meer informatie over Present staat op www.presentmontferland.nl.