Cultuur en Kunst tijdens Pinksterweekeinde in Zeddam

ZEDDAM - Sinds de corona crisis is er geen Kunstroute geweest in Zeddam. Dit jaar gaan we weer beginnen. Niet zo grootschalig als de elf jaren voordien, maar met Pinksteren gaan de ateliers weer open. Gezamenlijk met de andere bezienswaardigheden.

er kan gestart worden op Vinkwijk 8. Hosdée Tervoert heeft er een nieuw atelier geopend met prachtig keramiek. Langs Havezate de Padevoort fiets/wandelt men naar Korenmolen de Volharding Vinkwijkseweg 13. Daar zijn de deuren geopend en is de molen te bekijken en de exposities van Julia de Bont Joosen met abstracte schilderijen en Olga Ellenkamp met eigen ontworpen zijden sjaals. 

Tegenover de molen ligt de Padevoortse allee Daar zijn in de garage op 32A de landschapsschilderijen van Hennie van Wolfswinkel te zien. Aan het eind van de allee begint de Kerkweg. Op nr 8 exposeert Monica Haagsman met schilderijen, Van daaruit kan u de weg om hoog naar de Hogeweg nemen. Daar heeft u een prachtig uitzicht over de Achterhoek. Op de hoek van de Hogeweg en de Bovendorpsstraat (25A) is het atelier en de beeldentuin van Ellen Schut open. In de Bovendorpstraat staat de oudste molen van ons land. Met meters dikke muren en origineel binnen kruiwerk zeker een bezoek waard. U kunt er het eigen gemalen meel kopen. 

Er tegenover is de Rosmolen. Samen met de Torenmolen een combinatie die u nergens anders zal vinden. Uiteraard is daar de molen te bekijken, die door een paard kan worden aangedreven en de stenen verzameling uit de Montferlandse heuvelrug. Daar zijn ook de schilderijen van Yvonne Ottervanger. In de kleine Protestantse kerk, met als bijzonderheid het enige Courtain orgel in ons land, is een tentoonstelling over poëzie. De kinderen van de Roncallischool hebben daaraan een flinke bijdrage geleverd. Zeker de moeite waard om deze aandacht te geven, want het is fantastisch hoe creatief de kinderen hun gedichten verbeeld hebben. Ook is er het mozaïekwerk van Anne Vellinga, het tekenwerk van Else Kaiser en de Oekraïnse Iryna Kyiashenko en de schilderijen van Petra Brouwer te bekijken. 

Als u geluk heeft, zijn er genoeg vrijwilligers gevonden om de sint Oswaldus kerk op zondag van 11.00 tot 16.00 uur open te doen en is in de kerk het beroemde retabel te bekijken. Dit retabel is één van de weinige retabels van de Vlaamse school, dat de beeldenstorm heeft overleeft en staat op de lijst van de 100 beroemdste Nederlandse kunstvoorwerpen. Aan het eind van de Bovendorpsstraat loopt de Kilderse weg. Naast het hertenkamp op 2A vindt u daar het atelier van Irma Giesen met schilderijen. In de Benedendorpsstraat is tenslotte de Hoedenwinkel van Els geopend. Wilt u een metamorfose ondergaan, dan kan u niet zonder een hoed uit Zeddam vertrekken.

Want, zeg nu eerlijk. Waar vindt u tegenwoordig nog een hoedenwinkel? In Zeddam dus, net als al dat andere moois!