Anton van Kooten.

Anton van Kooten. 

foto Roel Kleinpenning

Oud-voorzitter De Graafschap overleden

DOETINCHEM - Vorige week bereikte De Graafschap het bericht dat oud-voorzitter Anton van Kooten op 21 april jongstleden op 83-jarige leeftijd is overleden in Zuid-Afrika. Van Kooten was voorzitter van De Graafschap van 1989 tot en met 1994.

Door Hans Hissink

Jaren terug zongen de supporters van de tegenpartij heel onschuldig en heel vaak "O, wat zijn die boeren stil,” als De Graafschap weer eens een tegenslag moest incasseren. Maar met de komst van Anton van Kooten als nieuwe voorzitter en nog meer na het aantrekken van de legendarische Simon Kistemaker, had de Achterhoekse aanhang een antwoord gevonden: "Wij zijn boeren, superboeren.”

Anton van Kooten was samen met Lex Sturkenboom de oprichter van slachterij Sturko waar hij ook directeur was. Sturko, een samenvoeging van het eerste deel van de achternamen van de oprichters, was een grote naam in de slachterijwereld. Van Kooten werd in 1989 voorzitter van De Graafschap waar hij zijn voorganger Jan Gijsbertse opvolgde. Hij had grootse plannen. Het begon met het binnenhalen van shirtsponsor Lupack. Daarna werd de legendarische trainer Simon Kistemaker aangetrokken. De inmiddels overleden trainer wordt door veel supporters gezien als de grondlegger van het D'RAN-voetbal, dé speelstijl voor De Graafschap.
Onder Van Kooten en Kistemaker werd De Graafschap in het seizoen 1990-1991 ongeslagen kampioen in de eerste divisie en promoveerde daardoor naar de eredivisie. De Superboeren hielden het daarin maar één seizoen vol waarna het weer naar de eerste divisie degradeerde. Kistemaker hield Van Kooten verantwoordelijk voor de degradatie. De voorzitter durfde volgens ‘De Kist' niet in de juiste spelers te investeren om een eredivisiewaardige selectie te creëren. Zo ontstond destijds een soort haat-liefde verhouding tussen de voorzitter en de trainer. In een interview met Simon Kistemaker in dagblad De Gelderlander in 2009 werd de relatie tussen de trainer en de voorzitter heel duidelijk. "Van Kooten was zakelijk gezien een goede voorzitter, maar ook een bijzondere man die nog wel eens boos op mij kon worden. Anton was directeur bij Sturko en ik moest daar een keer naar toe voor een bespreking. In het kantoor waar ik even moest wachten kwam een vertegenwoordiger binnen die aan mij vroeg waar hij Anton kon vinden. Ik heb hem gezegd dat hij naar de slachterij moest gaan en dat hij hem daar snel zou vinden omdat daar maar één varken met een hoed op loopt.”
De wegen van Van Kooten en Kistemaker scheidden zich in 1993. Vervolgens werd Jan Versleijen als trainer aangesteld. Op alle gebied een totaal andere trainer dan zijn voorganger. De Graafschap zakte weg naar een bedenkelijk niveau waarbij Van Kooten onder vuur kwam te liggen. Hij hierdoor steeds minder vaak op De Vijverberg. In het najaar van 1994, tijdens een bijeenkomst van de businessclub, leverde hij veel kritiek op de regionale dagbladen van destijds, De Graafschapbode en De Gelderlander. Veel medebestuursleden waren het niet met hem eens. Gevolg daarvan was dat Van Kooten niet lang daarna aftrad als voorzitter en opgevolgd werd door Hylke Enzerink. In zijn functie als voorzitter had Van Kooten een groot aandeel in het oprichten van de Business Club en het uitbouwen daarvan. Tegenwoordig is dat het meest florerende organisatieonderdeel binnen de club. Tussen 1999 en 2002 was Van Kooten voorzitter van Telstar. Daar kwam hij Kistemaker ook weer tegen. Onder Van Kooten kwam in 2001 de fusie tussen amateurclub Stormvogels en Telstar tot stand. Dat stuitte met name onder de fans van beide clubs op weerstand. Idee was dat er zo meer jeugd door zou stromen, maar dat gebeurde niet. In 2008 kwam er een einde aan Stormvogels Telstar en ging de club verder als het huidige Telstar. Na verschillende conflicten vertrok hij daar in november 2002.