De kinderen luisteren naar Tamara Nakken die vertelde over de heks ‘Mechteld ten Ham’. Foto: Marlous Velthausz
De kinderen luisteren naar Tamara Nakken die vertelde over de heks ‘Mechteld ten Ham’. Foto: Marlous Velthausz

Grensoverschrijdende samenwerking tussen scholen

’s-Heerenberg- Afgelopen dinsdag 16 mei was het dan zover: in het kader van Interreg Deutschland- Nederland Eurregio hebben de leerlingen uit groep 5 en 6 van de Mariabasisschool samengewerkt met klas 4 van de Leegmeerschule uit Emmerich. Zij werden begeleid door diverse Nederlandse en Duitse basisschoolleerkrachten.

door Marlous Velthausz

Met de hulp van vier medewerkers van Stadsmuseum Bergh en de zogenaamde ‘ontgrenzer’ Christa van Dee hebben de kinderen, met op de achtergrond Kasteel Huis Bergh en Kasteelcafé Heerendubbel, in vier groepen spellen gespeeld. De groepen waren gemengd en bestonden uit 18 leerlingen waarvan 11 leerlingen van de Mariabasisschool en 7 van de Leegmeerschule met elk een begeleider van de Emmerichse- en ’s-Heerenbergse school. 

Op de voorburcht van het kasteel werd een namenspel gespeeld waarbij de kinderen elkaars namen leerden kennen. Tevens kwamen ze zo ook iets meer over elkaar te weten. Al was het vragen naar elkaars hobby’s of sporten wel ietwat lastig. Iedereen deed het namelijk in zijn eigen taal, waardoor de kinderen ook nog een verplicht bezig waren met de taal van de buurkinderen. Daarnaast werd er een tikspel gespeeld waarbij de kinderen groente- en fruitsoorten leerden kennen in de andere taal en uit een ander tijdperk. Dit werd uitgelegd door een medewerker van het Stadsmuseum.

Tenslotte liepen de kinderen naar het beeld van Mechteld ten Ham op de hoek van de Muntwal. Hier vertelde Tamara Nakken van het Stadsmuseum, in klederdracht, in het Duits en Nederlands het verhaal over de heks Mechteld ten Ham en mochten de ze vragen stellen. Ook hebben de kinderen een klein gedeelte gespeeld van het Middeleeuwse spel van de Ridders van Gelre.

“Al met al een mooie en vooral leerzame activiteit”, aldus meester Patrick van den Bosch van de Mariabasisschool. “Een grensoverschrijdende samenwerking, waarbij er veel geleerd is over elkaars taal en cultuur en waarbij wellicht nieuwe vriendschappen zijn gesloten.”