Marieke Buitenhuis klust zich fit met het schilderen van de dakrand van haar toekomstige pand aan de Molenweg in Kilder. Foto: Pauline Redlich

Marieke Buitenhuis klust zich fit met het schilderen van de dakrand van haar toekomstige pand aan de Molenweg in Kilder. Foto: Pauline Redlich

Jonge Kilderse klust aan grote uitbreiding

KILDER – Marieke Buitenhuis (34) kwam zes jaar geleden voor de liefde van Amersfoort naar Kilder. Dat was niet zo moeilijk. Door haar vier-en-een-halfjarige stage als fysiotherapeute in Zwitserland was zij aan het dorpse leven gewend en ervan gaan houden. Bovendien ontdekte zij: “Als je zelf moeite doet, stellen de Kildernaren zich voor je open.”

Door Pauline Redlich

Marieke groeide op in Amersfoort, volgde het VMBO en later de Havo. Toen zij op een dag last van haar knie had, ging ze naar de fysio en werd dolenthousiast over dit beroep, omdat: “Je meer gespecialiseerd bent in het bewegingsapparaat, zoals spieren, pezen en botten, dan de huisarts.”

Op de vraag hoe Marieke in Kilder terechtgekomen is, verschijnt een grote glimlach op haar gezicht: “Doordat ik mijn familie erg miste kwam ik in 2015 terug uit Zwitserland en ging opnieuw in Amersfoort wonen en werken. Ik ontmoette Mark (van den Heuvel) die in Kilder woonde. Al snel kwam ik bij hem wonen en leerde de gebruiken van hier kennen. Overal is wel een feestje voor, zoals kraam schudden, meiboom zetten en carnaval vieren.
Mark zit in de Raad van Elf en hij nam me mee naar de optocht en de feesten. Zo leerde ik de saamhorigheid van Kilder kennen en het belang van het in stand houden van alle voorzieningen, zoals openbaar vervoer, Lanke de supermarkt, de school, Zaal Teunissen en natuurlijk de verenigingen en de bedrijven.

Ik kon helaas niks vinden qua werk wat bij me paste, en toen dacht ik: Waarom begin ik niet voor mezelf? Ik droomde al langer van een eigen praktijk en financieel kon het. Het kon bijvoorbeeld hier aan huis, maar toen was ik bij de huisarts en die had een ruimte die ik mocht huren. Dus dat heb ik gedaan en dat is al bijna vier jaar geleden. Inmiddels hebben we ook nog twee kinderen gekregen,” lacht Marieke. “Je kunt zeggen dat ik goed terechtgekomen ben.”

Dat blijkt ook uit het recentste avontuur: “Ik had op Instagram en Facebook gevraagd of mensen wilden meedenken voor een grotere ruimte. Dus toen wisten ze wel dat ik op zoek was. Via via kreeg ik eigenlijk als eerste te horen dat de voormalige lederwarenfabriek aan de Molenweg (waar decennialang meubelmaker John Dee in zat, die naar Beek gegaan is) te koop zou komen. Toen heb ik uitgezocht van wie het was. De moeder van Irma Keuben (van Pegasus, de paardensportwinkel) stuurde mij naar de vorige eigenaresse in dezelfde familie.

Ze wilden voor de omwonenden dat er iets goeds in kwam, wat geen overlast zou geven. Het pand stond nog niet op Funda, toen ze hoorden over mijn ideeën. Ze vonden het heel mooi voor het dorp en voor mij als jonge zelfstandige, dat ik hier mijn praktijk kan uitbreiden.

Dus naast fysiofit en zwangerfit is er nu ook klusfit,” lacht Marieke, die de dakrand eigenhandig antraciet schildert. “Mark is gelukkig ook een ondernemend type. Hij heeft een eigen autobedrijf gehad, ziet overal kansen en doet nu deze verbouwing. Zijn kameraad en mijn vader helpen en voor het dak, het loodgieterswerk, riolering en de ramen hebben we vakmensen laten komen. Dat doen we ook nog voor de vloer en het stucen. We hopen dat in oktober fase 1 (de voorkant / het platdak-gedeelte waar drie behandelkamers en een oefenzaal komen) klaar is en dat ik dan naar de Molenweg kan verhuizen.