De renners op het overvolle Stadsplein. Foto:Marlous Velthausz

De renners op het overvolle Stadsplein. Foto:Marlous Velthausz

Recordbedrag opgehaald voor KWF

Bergh in het Zadel is een van de grootste particuliere fondsen-wervers van het KWF.

’S-HEERENBERG – Zaterdagmiddag werden de 87 renners en de 32 begeleiders van de stichting Bergh in het Zadel onder luid applaus feestelijk ontvangen op het overvolle Stadsplein.

door Marlous Velthausz

Bij binnenkomst in ‘s-Heerenberg werden de kanjers verwelkomd door de vrijwillige brandweer Bergh. De brandweerwagens stonden aan beide zijde van de Lengelseweg opgesteld en door hen werden de renners met loeiende sirenes ontvangen. Er waren talloze mensen richting het centrum gekomen om de renners een warm onthaal te geven. Vanaf de Molenpoortstraat stond het vijf rijen dik. Bedolven onder het gejuich en applaus en bekroond met bloemen en cadeaus werd de groep onthaald. Het was een prachtig gezicht hoe iedereen elkaar weer in de armen vloog. Een zware, maar vooral bijzondere week was weer ten einde. 

De renners hebben acht dagen lang van de ene Hanzestad naar de andere Hanzestad in Duitsland gefietst. Dat was in totaal 1066 km en ruim 10.000 hoogtemeters. Dit deden ze allemaal om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het KWF fonds. Met een recordbedrag van 623.650 euro is deze fietstocht meer dan succesvol te noemen. 

De Burgemeester van de gemeente Montferland Harrie de Vries vertelde in zijn toespraak dat hij supertrots is op de hele ploeg. Naast de renners prees hij ook de prestaties van de begeleiding en het bestuur van Bergh in het Zadel: “Heel veel respect voor jullie allemaal en voor jullie bijdrage aan dit geweldige gebeuren.”

De directeur van het KWF Carla van Gils bracht de renners en begeleiders een bericht op een groot videoscherm op het Stadsplein. Ze benadrukte de fantastische prestatie van de renners: “Jullie deden dit voor mensen met kanker. Hiermee maken jullie het mogelijk om een belangrijk onderzoek bij patiënten met endeldarmkanker te ondersteunen en ze daardoor meer tijd en meer kwaliteit van leven te geven.”
Eens per vier jaar wordt een groot wetenschappelijk onderzoek uitgekozen en daarnaast nog een aantal kleinere onderzoeken. De cheque voor dit specifieke onderzoek bij het Radboud UMC in Nijmegen werd door Prof.dr.Hans de Wilt in ontvangst genomen.

Totaalbedrag
Met tal van evenementen zoals fietstochten, golftoernooien, concerten en de bijdrages van donateurs en ambassadeurs heeft Bergh in het Zadel het enorme totale bedrag van € 1.321.324 binnengehaald in de afgelopen periode. De cheque werd overhandigd aan het KWF en het bedrag gaat rechtstreeks naar wetenschappelijke onderzoeken in Nederlandse academische ziekenhuizen.