Jeroen van Alst op de Alpe d'Huez
Jeroen van Alst op de Alpe d'Huez Eigen materiaal

Jeroen van Alst zet zich in voor het KWF

500 kilometer wielrennen binnen 24 uur

DIDAM - In 2021 kwam Jeroen van Alst (23 jaar) al eerder in actie voor het KWF. Hij reisde met zijn vader af naar de Alpe d'Huez om deze driemaal te beklimmen en zo 2.342 euro op te halen voor onderzoek naar kanker. Jeroen besloot dat het hier niet bij kon blijven en kondigde vorig jaar een nieuwe actie aan: 500 kilometer wielrennen binnen 24 uur. 

Nadat Jeroen de Alpe d'Huez beklommen had, besefte hij pas hoe bijzonder zo'n actie is. "De steun en betrokkenheid van familie, vrienden en andere kennissen is zo ontzettend bijzonder. Mensen spraken hun bewondering uit en dat heeft me veel gedaan. De maanden na mijn actie bleef iets in mij zeggen dat ik zoiets nog één keer moet doen en dat ga ik dit jaar doen!".

Op vrijdag 21 juli is het zover: om 23:00 vertrekt Jeroen voor zijn tocht van 500 kilometer. Het doel is om 20 uur lang 25 kilometer per uur te fietsen en de overige tijd te gebruiken voor alle randzaken, zoals eten, douchen of uitrusten. Jeroen zal zijn actie rondom Didam houden, zodat hij snel toegang kan krijgen tot deze faciliteiten. 

Blessure

"Toen ik mijn actie begin 2022 had aangekondigd, raakte ik niet veel later geblesseerd aan mijn knie. Deze blessure heeft mij maanden langs de kant gehouden, maar gelukkig kan ik zeggen dat het beter gaat. De afgelopen maanden heb ik veel verschillende onderzoeken gehad, maar de grootste winst heb ik behaald in de manier en intensiteit van mijn trainingen". Door zijn blessure heeft Jeroen zijn actie een jaar uit moeten stellen, maar "dit jaar gaat het gebeuren". 

Trainings- en voedingsschema

Jeroen traint twee tot drie keer per week, waarbij er in het weekend vaak een lange afstand wordt gefietst. "Ik probeer één à twee keer per week een relatief korte afstand te fietsen en in het weekend staan vaak lange ritten gepland. Afgelopen zaterdag heb ik 250 kilometer gefietst en er staan nog een aantal lange ritten op de planning". Jeroen is niet alleen bezig met zijn trainingsschema, maar wordt inmiddels ook ondersteund door een diëtist. "Zo'n lange inspanning vraagt energie en, omdat voeding erg belangrijk is, heb ik iemand die met me meekijkt op het gebied van voeding. Een actie van deze formaat wordt al bijna beschouwd als topsport, dus het is belangrijk dat ik er alles aan doe om zo fit en sterk mogelijk te zijn". 

Maatschappelijke betrokkenheid
Jeroen vindt het belangrijk om een steentje bij te dragen aan de maatschappij. "Door geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker, hoop ik dat we samen de wereld een stukje mooier kunnen maken. 500 kilometer binnen 24 uur is erg veel en erg lang, maar iemand met kanker moet iedere dag 24 uur strijd leveren. Er zijn veel goede doelen, maar ik zie hoe kanker het leven op de kop kan zetten en daarom gaat mijn ingezamelde geld naar het KWF". Inmiddels heeft de actie van Jeroen al ruim €5.000 opgeleverd.

"500 kilometer binnen 24 uur is erg veel en erg lang, maar iemand met kanker moet iedere dag 24 uur strijd leveren."

Wil je meer weten over de actie van Jeroen, wil je ook je steentje bijdragen of wil je graag een donatie doen? Bekijk snel zijn website:


www.jeroenvanalst.nl