Hulpouder Wendy van de Mariabasisschool, Roni, Roos, Amina, Kalina en Melita. Foto:Marlous Velthausz

Hulpouder Wendy van de Mariabasisschool, Roni, Roos, Amina, Kalina en Melita. Foto:Marlous Velthausz

Oranje hesjes slaagden voor verkeersexamen

93 bovenbouw-leerlingen van de basisscholen leggen praktisch verkeers-examen af 

’s-HEERENBERG – Wie zich vorige week woensdagochtend door ’s-Heerenberg begaf, zag om de haverklap oranje hesjes opduiken. Het betrof geen een of andere staking, maar het waren 93 bovenbouwleerlingen van de basisscholen die hun praktisch verkeersexamen aflegden. Een honderd procent slagingspercentage was de kroon op het wekenlang studeren en oefenen.

door Marlous Velthausz

Leerlingen van groep 7 van de Mariabasisschool, OBS ’t Montferland en de Galamaschool startten een voor een en ieder bij zijn of haar eigen school. Vervolgens werd de vooraf uitgestippelde route op de fiets afgelegd. Leerlingen dienden daarbij de verkeersregels zo goed mogelijk op te volgen. Hand uitsteken, omkijken, voorsorteren, stoppen en voorrang verlenen waren enkele vaardigheden waarop de kinderen getoetst werden. Om de prestaties te beoordelen zaten er langs de route diverse ouders en vrijwilligers om de langsfietsende jeugd te beoordelen. 

Vooral in het centrum van de kasteelstad was het erg druk en waren er bij diverse kinderen dan ook geconcentreerde en ietwat onwennige gezichtsuitdrukkingen af te lezen. Met de hulp van enthousiaste en behulpzame omstanders wisten alle kinderen de eindstreep, die weer bij hun eigen basisschool lag, te bereiken.
Later werden alle resultaten verwerkt en kwam de volgende ochtend het bericht te ore dat alle leerlingen geslaagd waren voor het praktijkexamen.

Juffrouw Inge van de Mariabasisschool vertelt voldaan: “We hebben hier met de kinderen 5 weken lang naar toe geleefd. Bij het ene kind waren duidelijk de zenuwen vooraf voelbaar, maar de meeste kwamen met een tevreden en vooral opgelucht gevoel terug in de klas.” Ze benadrukt verder: “We vinden het als basisscholen belangrijk dat onze leerlingen op de hoogte zijn van de verkeersregels, zich in de drukte van een stad op een veilige manier kunnen voortbewegen en ze zelfvertrouwen ontwikkelen op het gebied van verkeersdeelname. Dat alle leerlingen in één keer geslaagd zijn is natuurlijk een fantastisch resultaat. Laten we hopen dat ze de door hun geleerde vaardigheden ook in de toekomst zullen gebruiken.” Het praktisch verkeersexamen wordt mede georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland en mag door iedere school elk jaar op een zelfgekozen moment worden afgenomen. Voor meer informatie, kijk op examen.vvn.nl. 

Alle leerlingen zijn geslaagd voor het praktijkexamen