De groep bedevaartgangers in Kevelaer. Foto: PR

De groep bedevaartgangers in Kevelaer. Foto: PR

Mooie bedevaart naar Kevelaer

MONTFERLAND - Met twee rolstoelbussen met minder valide personen uit Gertrudis (’s-Heerenberg), Oldershove(Wehl), Meulenvelden(Didam) en pelgrims die zelfstandig wonen in de Gabrielparochie is op 31 mei met begeleiding en verzorgers een bedevaat gehouden naar Maria in Kevelaer. Ruim honderd pelgrims zijn op stap geweest.

Om half negen ’s morgens stonden de speciale rolstoelbussen voor zodat de bewoners die aan een rolstoel gebonden zijn met de lift de bus in konden en zo een dagje uit hun dagelijkse sleur en eenzaamheid gehaald konden worden. Samen met begeleiders/verzorgers ging men op pelgrimstocht naar Kevelaer. Voor veel ouderen zorgde dit voor dierbare herinneringen aan deze plek waar ze vroeger ook op bedevaart gingen. Aangekomen in Kevelaer stond de koffie met appeltaart klaar waarna er even de tijd werd genomen om langs de winkeltjes te gaan voor kaarsen, medailles en andere kleine souvenirs om mee te nemen.

Aansluitend ging de groep naar de Basiliek om de eucharistie te vieren. Ondersteund door het koor 'Cantare per Dio' uit Wehl en de voorgangers pastoor Marc Oortman en emeritus diaken Theo Reuling volgde een ontroerende viering waarin stil werd gestaan bij het ouder worden, de rugzak die we meedragen, maar ook de mooie dingen die we aangereikt krijgen zoals deze dag in Kevelaer.
Het was een dag die in het teken stond van ontmoeten. Ontmoeten van elkaar, ontmoeten met de verzorgers en begeleiders -deze dag in een andere hoedanigheid- ontmoeten met de pastores uit onze Gabrielparochie en de Ontmoeting met Maria.

Na de viering werd genoten van de warme maaltijd en natuurlijk ook van een lekker drankje als toegift wat voor verschillende ouderen een unieke kans was om een lekker Duits tap biertje te drinken. Hierna ging men naar de prachtige biechtkapel om het lof bij te wonen. Met prachtige Marialiederen, het uitstellen van het Allerheiligste, zegening van de devotionalia , konden we Maria in Kevelaer vaarwel zeggen. Dankzij deze dag is iedereen geïnspireerd, gemotiveerd en gesteund om weer verder in het leven te gaan . Er zijn waardevolle woorden gesproken voor velen met een mooie boodschap. Een prachtige opmerking van één van de pelgrims: "Een dag naar Maria: bêter dan alle pillen."

Een groot woord van dank voor alle vrijwilligers en de verzorgers die vrijblijvend deze dag daarvoor hadden vrij gemaakt Natuurlijk ook een dank je wel aan de Caritas, het Gasthuis Bergh en de Albertusstichting die door hun financiële ondersteuning gezorgd hebben dat we het vervoer met rolstoelbussen konden realiseren.