De Barghse Jonges  Foto: Robin Sommers

De Barghse Jonges  Foto: Robin Sommers

Barghse Jonges in Natuurtheater Zeddam

ZEDDAM - Na drie keer uitstel door corona komt het er toch van. De Barghse Jonges geven een theaterconcert in het Natuurtheater Zeddam. Op vrijdagavond 30 juni speelt de band het programma waarmee ze eerder dit voorjaar vier keer het Barghse Huus uitverkochten. Kaarten zijn online verkrijgbaar op natuurtheaterzeddam.nl

door Marlous Velthausz 

Na een aantal grote muziekprojecten voor telkens ruim 3000 mensen in een tent of open air hebben gespeeld, hebben de Barghse Jonges de bakens verzet. Afgelopen winter hebben ze gekozen voor een kleinschaliger opzet met een intiem programma waarbij ballades, luisterliedjes en humoristische nummers in hun Liemerse/Kleverlandse dialect op de voorgrond staan.
Met het programma ‘Waor ’t ech um geet’ combineert de band een lach en een traan. Humor in nummers als ‘Hipsepeûtje’ en ‘Kom jij uit de Achterhoek’ en melancholie in ‘Mien Stad’ en ‘Thuus Bun’ vormen een rode draad door het programma. Ook nummers volgen waarbij soms een traantje vloeit zoals ‘Gi-j Bunt Hèvig’, als ode aan hun moeders, of ‘eûver ’t jungske dat op de 4e mei niet wis waorum hij bi-j ’t monument stond’.

In het Natuurtheater Zeddam speelt de band het programma in een aangepaste opzet in verband met de beperkte mogelijkheden voor licht, projectie en geluid. Alle muziek van de band is te beluisteren op hun website barghsejonges.nl Kaarten kosten €12,50 en zijn online verkrijgbaarvia natuurtheaterzeddam.nl. De opbrengst van het concert wordt gedoneerd aan Bergh in het Zadel voor de Kankerbestrijding. Voor dit doel doneerde de band eerder al ruim 400.000 euro, zijnde de opbrengst van 4 CD's en 5 grootschalige muziekprojecten met onder andere de Keulse band Bläck Fööss en het Oost-Gelders Symfonieorkest. Wees er snel bij want het aantal beschikbare kaarten is beperkt.