Beweegmakelaar Amr Ghrayyeb wil ervoor zorgen dat meer Montferlandse kinderen bewegen. Foto: Karin van der Velden

Beweegmakelaar Amr Ghrayyeb wil ervoor zorgen dat meer Montferlandse kinderen bewegen. Foto: Karin van der Velden

Amr: 'We willen alle kinderen laten sporten'

Didam - Kinderen bewegen veel te weinig. Ze brengen nogal wat tijd door achter een beeldscherm. Beweegmakelaar Amr Ghrayyeb is via de Gelderse Sportfederatie ingehuurd door de Gemeente Montferland om daar verandering in aan te brengen. 

Door Karin van der Velden

Het doel is om kinderen van 4 tot en met 12 jaar te laten aansluiten bij een beweegactiviteit of vereniging naar keuze. Amr: "We gaan in gesprek met de ouders en het kind om erachter te komen wat het kind wil. Inmiddels heb ik met een aantal verenigingen al contact gelegd, bijvoorbeeld met Open Club De Nevelhorst, de badmintonvereniging die een clinic kwam geven en de Freerunvereniging bij Margriet. De komende tijd ga ik er nog meer benaderen." 

Voor senioren is er een compleet programma. Maar jong geleerd is oud gedaan, dus het is juist zo belangrijk om kinderen in beweging te krijgen. Aanbod is er voldoende. Sjors Sportief heeft een flyer en een website waarin veel aanbod staat. Kinderen kunnen zo laagdrempelig kennismaken met een nieuwe hobby. Amr vertelt dat hij als beweegmakelaar flyers heeft gebracht bij alle scholen in de gemeente Montferland. Die flyer is ook te vinden bij fysiotherapeuten, de bibliotheek en de gemeente. Op de flyer staat hoe je contact kunt opnemen met Amr. "Dan maak ik een afspraak en ga langs om de mogelijkheden te bespreken. Ik krijg ook weleens een telefoonnummer van iemand door, met de vraag een afspraak te maken. Het moet voor mensen zo gemakkelijk mogelijk zijn om contact op te nemen."

Sommige kinderen weten zelf heel goed wat ze willen, anderen moet je op ideeën brengen. Als kinderen heel gericht aangeven dat ze willen voetballen of badmintonnen, brengt Amr ze in contact met een vereniging. Vaak zijn het ook de ouders die hun kind willen laten kennismaken met een sport. 

"Sommige mensen vinden het moeilijk om zelf contact te leggen met een vereniging. Andere ouders weten niet welke verenigingen er zijn, wat het aanbod is. Kinderen horen het wel van elkaar, dan zijn de ouders nodig om het contact te leggen." Amr komt uit Syrië en spreekt Arabisch, dat maakt contact met nieuwkomers wat gemakkelijker. Toch richt de beweegmakelaar zich niet specifiek gericht op die doelgroepen.

De beweegmakelaar maakt het beweegaanbod passend bij de vraag: "Een kind hoeft zich niet altijd bij een vereniging aan te sluiten. Het is altijd maatwerk. Kinderen zitten te veel achter het beeldscherm en bewegen te weinig in vergelijking met vroeger. Dat is niet goed voor de lichamelijke en mentale gezondheid. De gemeente vindt het ook belangrijk dat ze achter het beeldscherm vandaan komen en een gezonde leefstijl aanleren. Bijkomend voordeel is dat Montferlandse verenigingen daardoor meer leden krijgen. Het is fijn dat mensen sociaal actief zijn."

Contact opnemen met Amr kan telefonisch via nummer 06-57579599 of per e-mail:


a.ghrayyeb@welcommail.nl