Alle specialisten in het oncologienetwerk zijn gevestigd in het Didamse Gezondheidscentrum. Foto: Aangeleverd

Alle specialisten in het oncologienetwerk zijn gevestigd in het Didamse Gezondheidscentrum. Foto: Aangeleverd

‘Wij leveren zorg rondom kanker’

Zorg

DIDAM - Wie getroffen wordt door kanker komt in een mallemolen terecht. In het ziekenhuis richten specialisten zich op bestrijding van de ziekte met bijvoorbeeld bestraling en chemotherapie. Kanker, maar ook de behandeling ervan, zorgt voor allerlei neveneffecten. Het oncologienetwerk in Didam is er voor patiënten die te maken hebben met kanker of met de gevolgen ervan: “Wij leveren gezamenlijk de zorg rondom kanker, dicht bij huis.”

Door Karin van der Velden

Het netwerk van zorgverleners is er voor mensen die net weten dat ze kanker hebben, voor patiënten die in behandeling zijn en daarna. Elke vraag, hoe klein en onbelangrijk die ook lijkt, kan aan elke zorgverlener in het netwerk gesteld worden. Marlous Gerritsen, oncologiefysiotherapeut zegt daarover: “Het maakt niet uit bij wie in het netwerk de vraag terecht komt. We kijken samen welke hulpvraag het meeste prioriteit heeft en schakelen daar de juiste zorgverlener bij in. Degene die de meest toegepaste hulp kan bieden.” Gerritsen helpt vanuit haar expertise patiënten met het behouden en opbouwen van conditie en spierkracht, pijnbestrijding en soepel bewegen.
Het netwerk bestaat uit huisartsen en praktijkondersteuners, een diëtiste, fysiotherapeuten met diverse specialisaties, een ergotherapeut, een psycholoog en de thuiszorg. Samen kijken zij elk op hun eigen gebied naar de klachten die iemand met kanker heeft. Zo leert ergotherapeut Karen Snel patiënten hoe ze kunnen omgaan met hun energie. “De energie die iemand met kanker heeft, is beperkt. Met het vinden van de balans tussen te veel of juist te weinig doen, kun je energie onderhouden en opbouwen. Blijf dingen doen die energie of voldoening brengen. Dagelijkse activiteiten die moeten, kosten energie, waardoor iemand minder aan andere activiteiten toekomt. Daarbij betrekken we ook de partner. Een partner die iemand alles uit handen neemt, doet dat met de beste bedoelingen, maar het is niet altijd handig. We luisteren ook naar het verhaal van de naasten en kijken of zij nog ergens tegenaan lopen. Als iemand kanker heeft, beïnvloedt dat het hele gezin.”
De samenwerkende partners in het oncologienetwerk willen dat zorg voor oncologische patiënten laagdrempelig is en dicht bij huis. Snel: “De intake is heel breed. Je kijkt met welke problemen iemand bij je komt, maar ook welke andere problemen er zijn waarbij een ander uit het netwerk kan helpen. Wie de intake doet, verzamelt alle informatie en de volgende zorgverlener hoeft alleen maar aanvullende vragen stellen. Voor de patiënt betekent het dat hij of zij niet steeds hetzelfde verhaal hoeft te vertellen. Dat mag natuurlijk wel, als die behoefte er is.
“Als netwerk hebben we goede contacten met de ziekenhuizen, Slingeland en Rijnstate. Samen zorgen we ervoor dat mensen niet in een gat vallen, en dat zorg buiten de eigenlijke behandeling om lokaal verder georganiseerd wordt. We hebben regelmatig overleg, het oncologienetwerk met de ziekenhuizen en de revalidatiecentra. Er zijn projectgroepen waar we specifieke onderwerpen bespreken, zoals bewegen, voeding en psychosociale zorg.”
Soms worden patiënten door het ziekenhuis naar het netwerk verwezen, maar ze kunnen het netwerk ook rechtstreeks benaderen. Gerritsen: “Dat geldt zeker voor mensen die na behandeling niet meer onder de medische zorg vallen, maar zich nog niet hersteld voelen.”


gcdidam.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant