Afbeelding

Dakloos na scheiding

Opinie

Dakloos na scheiding

Vorige week was er een bijeenkomst van de gemeente over het acute woningtekort voor mensen die gaan scheiden. Zelfs als je geen scheiding achter de rug hebt, kun je je misschien voorstellen dat je niet graag met een (toekomstige) ex onder één dak woont, als de kogel eenmaal door de kerk is en je hebt besloten om niet meer samen verder te gaan. Zelfs niet als een scheiding ‘soepel’ verloopt. 

Toen mijn ex-man en ik ruim twintig jaar geleden besloten uit elkaar te gaan, vond hij gelukkig redelijk snel andere woonruimte. Dat hoef je met de huidige woningnood niet te verwachten. De gemeente wordt dan ook, typisch genoeg heel vaak op vrijdag, geconfronteerd met gescheiden mensen die letterlijk op straat staan. De gemeente heeft geen woningen en de woningcorporatie heeft nauwelijks woningen beschikbaar. En zeker niet acuut. De gemeente zoekt nu, samen met Plavei, naar manieren om crisisopvang te regelen. Plekken waar mensen ook even op adem kunnen komen.

Woonruimte is niet het enige probleem waar mensen die in scheiding liggen mee te maken krijgen. Financiële problemen liggen op de loer. Ik wilde na mijn scheiding graag in het huis blijven wonen waar ik me nu nog steeds zo enorm thuis voel. In Aviko had ik destijds een hele goede werkgever. Ik maakte het probleem bespreekbaar, mocht meteen meer uren gaan werken en kreeg een hele leuke opslag. Zelfs meer dan nodig om de hypotheek te kunnen betalen. Al was het niet makkelijk, ik durfde om hulp te vragen!

Er verandert heel veel na een scheiding, zoveel wordt ineens onzeker en dat heeft absoluut invloed op je functioneren. Je hebt veel aan je hoofd en je werk komt dan beslist niet op de eerste plaats. Als je dat als werkgever signaleert en bespreekbaar maakt, voorkom je dat je werknemer uitvalt of slecht functioneert door stressgerelateerde klachten. Daar ben je dan als werkgever ook bij gebaat.

Het heeft de aandacht van verschillende instanties, zoals bijvoorbeeld de Voedselbank in Montferland en ondernemersverenigingen om werkgevers ervan bewust te maken dat er allerlei situaties zijn die kunnen leiden tot financiële problemen. Vaak wordt pas actie genomen als problemen zich hebben opgestapeld en de werkgever wordt benaderd om loonbeslag op te kunnen leggen. Ook mensen die het betreft, trekken pas aan de bel als het vijf over twaalf is.

Als het water je aan de lippen staat, kun je zelf ook wat doen. Schaam je niet en praat erover! Neem contact op met organisaties als de gemeente, Welcom of de Voedselbank. Er is veel meer hulp dan je denkt!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant