De startbijeenkomst van Present werd door zo'n 75 mensen bezocht. Foto: Karin van der Velden
De startbijeenkomst van Present werd door zo'n 75 mensen bezocht. Foto: Karin van der Velden

Present nu ook actief in Montferland

Algemeen

DIDAM - In een aantal Achterhoekse gemeenten verbindt Present groepen vrijwilligers aan mensen in een kwetsbare situatie. Donderdag was er in het gemeentehuis in Didam een feestelijke presentatie en hoorden de 75 aanwezigen wat deze organisatie kan betekenen voor Montferlandse inwoners met een hulpvraag.

Door Karin van der Velden

De 54-jarige Erik is door Present geholpen om zijn leven op orde te krijgen. Op zijn achttiende experimenteerde hij met drank en drugs, dat sloeg echter al snel om in misbruik. “Ik dacht me beter te voelen. Tot mijn 47e was ik verslaafd aan alcohol, cannabis en speed. Gelukkig heb ik geen talent voor criminaliteit. Naast mijn uitkering, werkte ik af en toe. Ik kon lange tijd redelijk op tijd mijn huur betalen. Toch raakte ik op een gegeven moment lichamelijk verzwakt. Via Iriszorg kon ik vrij snel terecht bij een afkickkliniek. Ik had daarna wel hulp nodig om mijn leven weer op orde te krijgen. Mijn woning was vervuild geraakt en niet bepaald een motiverende omgeving. Vrijwilligers hebben mij geholpen met opruimen, zelf hielp ik ook mee. Inmiddels ben ik al een aantal jaren clean en is mijn gezondheid beter. Ik ben de vrijwilligers van Present dankbaar voor alle hulp. Ik doe nu zelf ook vrijwilligerswerk en mijn netwerk is vergroot. Positieve ervaringen hebben mij de ogen geopend.
Wethouder Ingrid Wolsing hoorde vorig jaar in Bronkhorst wat Present kan betekenen voor inwoners. “Ik moest meteen denk aan een tv-serie, waarin je een huis ziet, gevuld met rommel of met veel dieren. Het zijn situaties die niet leefbaar zijn. Dat gebeurt dus ook in onze gemeente. Schrijnende gevallen, waarbij het gaat om kwetsbare mensen. Als gemeente zien we veel niet, maar hebben we wel een taak om ook voor die mensen te zorgen. Het is niet alleen erg voor mensen zelf, maar ook voor hun omgeving. Werkzaamheden als schoonhouden en opruimen van het huis of groot onderhoud van de tuin, liggen niet bij de gemeente. Een organisatie als Present kan daar een belangrijke rol spelen. Welzijnsorganisatie Welcom en Woningcorporatie Plavei zeiden direct wij doen mee, wij omarmen dit. Zo ontstaat een goede samenwerking op het gebied van welzijn, wonen en zorg.”

Marije Klein, projectcoördinator van Present Montferland vertelt dat mensen met schulden zich gemiddeld pas na vijf jaar melden. De gemiddelde schuld bedraagt op dat moment 43.000 euro. Iemands IQ blijkt door (tijdelijke) schaarste zelfs met dertien punten te dalen.

“Voor 1950 werden zwakkeren in de samenleving opgevangen in grote families”, vertelt Erik Dannenberg, die lange tijd gewerkt heeft in verslavingszorg. “Binnen de zuilen van het geloof, vakbonden en kruisverenigingen werd uit solidariteit voor elkaar gezorgd. Vanaf 1950 ging het Rijk er zich mee bemoeien. Met aardgasopbrengsten zorgde Vadertje Drees voor AOW als basisinkomen, daarna kwamen er meer uitkeringen. Vanaf 1970 kwamen er steeds meer taken bij de gemeente te liggen. Denk aan maatschappelijk werk, schoolonderdak en gehandicapten als scootmobiels en woningaanpassingen. De klapper kwam 2015 klapper toen ook Jeugdzorg en de WMO taken van de gemeente werden. Gemeentes krijgen het steeds drukker, de ontwikkelingen gaan steeds sneller en de omvang neemt toe. We missen de slag in de wijk en daardoor ontstaat ondermijning. Criminelen hebben geen last van de privacywet en zijn prima in vroegsignalering, zij weten de zwakkeren in de samenleving goed te vinden. Present zorgt voor verbindingen tussen burgers.” Dannenberg geeft het voorbeeld van een man in rolstoel die naast een Syrisch gezin. Hij leert hen Nederlands in ruil voor boodschappen of tuinonderhoud. 

Present brengt vrijwilligers en mensen met een hulpvraag samen. Die vrijwilligers zijn vaak groepen. Steeds meer bedrijven nemen maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het bedrijfsuitje wordt zo een sociale bezigheid. Door preventief te werken voorkomt Present hoge kosten, ook voor de samenleving. De allereerste projecten worden in februari en maart uitgevoerd door wethouder Ingrid Wolsing, Arjen ter Bogt van Plavei en een deel van het college.

Marije Klein gaat graag in gesprek met organisaties die wat willen betekenen voor een ander: “Kijk maar op de website https://stichtingpresent.nl/montferland/ en nodig me uit op de koffie.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant