Zwembad De Hoevert werd in oktober 2022 gesloopt om plaats te maken voor woningen Foto: Karin van der Velden
Zwembad De Hoevert werd in oktober 2022 gesloopt om plaats te maken voor woningen Foto: Karin van der Velden

Toch weer een zwembad voor Didam?

Algemeen

Didam - Dat er in Didam geen zwembad meer is, houdt de gemoederen van sommige inwoners nog steeds flink bezig. De Hoevert ging in december 2020 dicht en werd in oktober 2022 gesloopt om plaats te maken voor woningen. Wethouder Rob Mos legt zich er niet bij neer en deed hoogstpersoonlijk onderzoek.

Door Karin van der Velden

Samen met een beleidsambtenaar van de gemeente Montferland is Mos bij zo’n vijf zwembaden gaan kijken. “Inmiddels weet ik wel dat een zwembad een enorm project is, veel meer dan een bakje water”, zegt Mos. “Er komt heel wat bij kijken, nog los van het energieverbruik. We hebben daarin veel verschillen gezien. Sommige zwembaden nemen totaal geen energiemaatregelen, andere zwembaden draaien compleet energieneutraal. Gasloos is natuurlijk sowieso de nieuwe trend. De aanwezigheid van een zwembad bespaart aan de andere kant ook kosten. Oudere inwoners die regelmatig zwemmen, blijven langer gezond en kunnen door een gezonder leven langer thuis blijven wonen.”

Beweegbare bodem
Mos was onder de indruk van een multifunctioneel zwembad met een beweegbare bodem. “Sommige baden kunnen over de breedte de bodem laten stijgen of dalen, in Veghel en Sint-Oedenrode zag ik dat zij dat over de lengte doen. Je kunt dan kiezen voor drie banen waar mensen over de volle lengte van het bad baantjes kunnen trekken, terwijl daarnaast andere activiteiten plaatsvinden. Een beweegbare bodem zal wat betreft constructie duurder zijn, maar bespaart op de lange termijn energie. De bodem heeft namelijk een isolerende werking, je bespaart dus kosten als je het zwembad met de bodem afsluit op de momenten dat je het niet gebruikt.”

“we willen een sober en doelmatig zwembad”

De gemeente heeft adviesbureau Synarchis opdracht gegeven om een kort en snel onderzoek te doen naar de kosten van een nieuw zwembad. Dat onderzoek moet voor de zomer inzicht geven in bouwkosten en energielasten. “De wil is er, maar de kosten mogen niet te hoog zijn. We willen een sober en doelmatig zwembad. Vroegere gebruikers zullen benaderd worden, we verwachten dat die allemaal teruggaan als er in Didam weer een zwembad komt. Overal zijn wachtlijsten voor zwemlessen voor kinderen. Synarchis doet onderzoek naar de behoefte, de gebruikers en de kosten. Later moeten we ook kijken welke locatie geschikt is. Een zwembad te ver buiten de kern zorgt voor een vervoersprobleem, zeker voor de oudere gebruikers.”

Vlak nadat Mos bekend maakte dat er onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheden voor een nieuw zwembad, werd bekend dat Zwembad De Pals in Westervoort de deuren sluit. De eigenaar gaat de ruimte waarschijnlijk gebruiken voor fitnessactiviteiten. Ook andere zwembaden in Nederland moeten sluiten door de gestegen energielasten. De telefoon van zwembaden in de regio staat roodgloeiend, maar liefst 850 kinderen moeten op zoek naar een nieuwe locatie voor zwemles.

Nieuwbouw in de Kerkstraat
Tijdens een vierde participatiebijeenkomst op 14 maart werden de plannen gepresenteerd voor nieuwbouw op de locatie waar eerder Zwembad De Hoevert stond. De ongeveer zestig aanwezigen zagen op sfeerbeelden dat er voornamelijk voor laagbouw wordt gekozen, rekening houdend met het uitzicht en de privacy van omwonenden. Er komen vijftien huizen van één woonlaag met een kap. Daarvan hebben er vier een lage huur, zes een middenhuur en zijn er vijf betaalbare koopwoningen. In een appartementencomplex met drie woonlagen komen acht betaalbare tweekamerappartementen en acht iets duurdere driekamerappartementen. Nu het stedenbouwkundig plan is gepresenteerd is de volgende stap een ontwerp voor de woningen en het appartementencomplex.
Het bestaande groen en de bomen die nu in de Kastanje- en Kerkstraat staan, worden zoveel mogelijk behouden, er komen zelfs bomen bij. De omwonenden kozen een bloemen- en vlindertuin als ontmoetingsplek. Door voor voldoende waterberging en schaduw te zorgen, wordt ook rekening gehouden met het veranderende klimaat.

Op de website plavei.nl is meer informatie te vinden over de ontwikkelingen in de Kerkstraat.


www.plavei.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant