Hans Sent, Maria Meijer, Cindy Gregoor, voorzitter Han Evers en Jan van Driel. Foto: Marlous Velthausz
Hans Sent, Maria Meijer, Cindy Gregoor, voorzitter Han Evers en Jan van Driel. Foto: Marlous Velthausz

Koning Frederick VII opent Fluisterwoud

Cultuur

’s-HEERENBERG – Het Mechteld ten Ham-weekend (zaterdag 20 en zondag 21 augustus) staat als vanouds weer bol van de activiteiten. ’s-Heerenberg herdenkt het verhaal van Mechteld ten Ham, één van de laatste van hekserij beschuldigde vrouwen in Nederland, die op de brandstapel werd gedood. 

Door Marlous Velthausz

Na de coronabeperkingen en de zoektocht van de stichting naar een nieuw onderkomen, is het toch gelukt om er een vermakelijk en educatief cultureel weekend voor iedereen op te zetten. Voorzitter Han Evers prijst zich dan ook gelukkig met de vele vrijwilligers die hij heeft om voor groot en klein activiteiten te organiseren.
Op het industrieterrein, bij Bergh Brandkasten, waar de stichting een ruimte heeft gevonden, zijn de vele vrijwilligers al maandenlang bezig met creëren van voorstellingen en kleding te maken die allemaal terug te vinden zullen zijn in het Fluisterwoud. Deze van oorsprong kleinschalige activiteit is door de jaren heen uitgegroeid tot een groots evenement voor kinderen. Momenteel vormt het een van de hoofdacts van het weekend. In het magische Fluisterwoud ‘De Plantage’, het bos achter kasteel Huis Bergh, komen de bezoekers zaterdagmiddag tussen 12.45 en 16.00 uur onder andere trollen, kabouters, feeën en piraten tegen. Ze kunnen daar knutselen, spelletjes spelen of meedoen aan een workshop. Ook wordt het sprookje ‘Goudlokje’ opgevoerd.
Koning Frederick VII van het Fluisterwoud en zijn vrouw koningin Isabella ontvangen een vip-gast en zullen, samen met het Sint Antoniusgilde, via de voorburcht van het kasteel de plantage inlopen en het Fluisterwoud openen. Dit houdt in dat, in tegenstelling tot andere jaren, de Plantage afgesloten is voor bezoekers, totdat het Fluisterwoud officieel geopend is. Het Fluisterwoud is gratis toegankelijk. Op twee plaatsen in het woud bestaat de mogelijkheid om geld te doneren in een wensput. Om het Fluisterwoud in de toekomst in stand te kunnen houden zijn vrijwillige bijdrages erg belangrijk voor de stichting.
De ‘Gouden Handen markt’ herleeft zaterdag ook weer van 11.00 tot 17.00 uur in de Hofstraat en bij Hof van Bergh. Vroeger was Gouden Handen een creatief centrum waarin kunst, mensen met paranormale gaven, prehistorische beelden en verzamelingen hoogtij vierden. Spirituele klanken en een welzijnsbeurs zijn van 12.00 tot 17.00 uur in zalencentrum De Gracht. Daarnaast vinden er op diverse plekken tal van activiteiten plaats en maken The Eternal Singers op de voorburcht van het kasteel er een muzikale middag.
Zondagmiddag is een grote braderie in het centrum van 12.00 tot 17.00 uur waar verenigingen, lokale en regionale ondernemers hun waren aan de man brengen. Ook biedt het programma een kijkje in de middeleeuwen ten tijde van Mechteld ten Ham. Oude ambachten zijn te bekijken en nazaten van Mechteld lopen rond om kwalen te genezen of om uw toekomst te voorspellen.

Korenfestival
In de Sint Pancratiuskerk begint het Korenfestival op zondag om 12.00 uur. Vier bijzondere koren laten deze middag van zich horen. Al jaren is het Korenfestival een vast onderdeel van het cultuur-historische weekend. Ieder jaar trekt dit festival veel bezoekers. Van 14.00 tot 14.30 uur is er een optreden van Berghs Vocaal. Van 14.35 tot 15.05 uur zingt Popkoor 4you, van 15.10 tot 15.40 uur treedt Mengelmoes op en tot slot van 15.45 tot 16.15 uur A Sign of Friendship. “Het is echt de moeite waard om te gaan kijken en luisteren,” aldus Cindy Gregoor, een van de nieuwe leden bij de stichting en verantwoordelijk voor het korenfestival.
Sponsoren maken het mogelijk dat dit jaarlijks terugkerende evenement gratis toegankelijk blijft en dit wil de stichting graag zo houden. De organisatie kijkt uit naar weer een bijzonder feestelijk en levendig weekend. “Grote dank gaat uit naar de vele vrijwilligers. Zonder hen zou het steeds succesvollere evenementenweekend geen bestaan meer hebben”, aldus Evers.
Zondagmiddag 21 augustus van 12.00 tot 18.00 uur is de binnenstad afgesloten voor alle verkeer vanaf het monument de Goede Herder, vanaf kruising Zeddamseweg/Stokkumseweg en vanaf de Emmerikseweg. Voor meer info zie de website van de stichting.


mechteldtenham.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant