Guusje te Pas. Foto: Roel Kleinpenning
Guusje te Pas. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Guusje te Pas uit Ulft speelt rol in The Mousetrap

Cultuur

Voorstelling op 27 mei te zien in Amphion Theater

ULFT/ARNHEM – Een groot deel van haar leven woonde Guusje te Pas (24) in Ulft. Tegenwoordig woont ze in Arnhem. “Dat is wat strategischer in verband met mijn werk”, aldus Guusje. Al bijna twee jaar lang trekt ze door het land en speelt een belangrijke rol in het wereldberoemde toneelstuk ‘The Mousetrap’ van Agatha Christie. Zaterdag 27 mei is die voorstelling te zien in schouwburg Amphion in Doetinchem. Een ‘thuiswedstrijd’ dus voor Guusje.

Door Walter Hobelman

Over Guusje
“Tot mijn achttiende heb ik in Ulft gewoond, mijn ouders wonen er nog steeds, dus ik kom er regelmatig”, vertelt de actrice. “Als acht jarig meisje ben ik bij Musical Producties Gaanderen/Gelderland (MPG) terecht gekomen. Mijn ouders vonden dat ik ‘íets’ moest doen en sporten had niet mijn voorkeur, dus ben ik met toneel begonnen.” Al snel ontdekte Guusje dat ze toneelspelen erg leuk vond. Haar eerste rol was in de musical ‘Repelsteeltje’. “Ik was toen negen en had auditie gedaan bij MPG maar tot mijn verontwaardiging kreeg ik de hoofdrol niet. ‘Hoezo niet? Ik deed toch mijn best? Schijn ik gezegd te hebben”, blikt ze lachend terug. Haar eerste hoofdrol vertolkte ze in ‘Pietje Bell’, op elf jarige leeftijd. “Dat was nog het oude Amphion. Ik vond het helemaal geweldig. Al die scenes die ik mocht spelen en ik zong een sololiedje met zo’n zendermicrofoon op mijn hoofd, fantastisch was het.” Het was voor de jonge actrice de bevestiging dat ze hier iets mee wilde doen. “Ik was altijd al met toneel en rollenspelletjes bezig. Elke verjaardag deed ik een stukje met mijn nichtje, zingen, dansen, verkleden, we deden van alles.”

Nadat ze haar diploma had gehaald op het Isala in Silvolde ging ze naar de toneelschool in Arnhem. Tussendoor had ze twee jaar lang een vooropleiding gevolgd bij het ArtEZ in Arnhem, gericht op de musical kant. “Bij toeval kwam ik eigenlijk terecht bij de Arnhemse toneelschool en daar ontdekte ik dat ik toch meer een toneelspeelster ben dan een musicalspeelster. Bij toneel ga je dieper in je rol die je vertolkt en het is minder breed dan spelen in een musical.” Na Arnhem vertrok Guusje naar Maastricht en studeerde vier jaar aan de toneel academie. “Mijn stage deed ik bij ‘The Mousetrap’ en zo ben ik daar dus terecht gekomen.”

Sinds september 2021 toert Guusje met haar medespelers door Nederland. Inmiddels heeft ze ruim zeventig keer ‘The Mousetrap’ op de planken gezet. “De toer loopt nu op zijn eind”, vertelt Guusje. “Na Doetinchem spelen we nog twee dagen in Amsterdam en dan is het klaar.” De cast bestaat naast Guusje uit Willeke van Ammelrooy, Wilbert Gieske, Roos van Erkel, Frederik Brom, Danny Westerweel, Chris Tates en Levi Bos. “Hele fijne collega’s waar ik de afgelopen tijd veel van heb geleerd. Stuk voor stuk fijne mensen om mee samen te werken en die niet te beroerd zijn hun ervaring te delen en te coachen.”

Zeventig keer hetzelfde stuk spelen is voor Guusje geen lastige opgave. “Elke voorstelling zijn we scherp en fris. Dat lukt natuurlijk de ene keer beter dan een andere keer, maar ook dat doe je samen. En het is een bijzondere productie die echt in de klassiek Engelse stijl van de jaren vijftig van de vorige eeuw is neergezet. Vele grijstinten, oud meubilair, dat soort details. Het is echt een ouderwetse Agatha Christie setting.”

Wat er na ‘The Mousetrap’ op Guusjes weg komt is nog niet duidelijk. “Ik geef les op diverse scholen en daarnaast doe ik veel audities. Daar gaat ongetwijfeld iets uit komen”, zegt ze vol overtuiging.

Guusje voelt ze helemaal thuis in het werk dat ze nu doet. “ik ben blij dat mijn roots in de Achterhoek liggen. Het nuchtere, het authentieke dat Achterhoekers eigen is, daar hou ik van. Ik hoef mezelf niet anders voor te doen dan ik ben, dat wil ik ook niet. En dat valt wel eens op aan de andere kant van het land en vaak in positieve zin.”

“Het nuchtere, het authentieke dat Achterhoekers eigen is, daar hou ik van.”


Dat ze nu ‘eindelijk’ in Doetinchem komt spelen vindt ze helemaal top. “We zijn ook al in Winterswijk geweest en ook daar voelde ik me helemaal op mijn gemak, in die Achterhoekse setting. Dat zal in Doetinchem vast en zeker ook zo zijn. Het is natuurlijk ook wel bijzonder om in Amphion op de planken te staan. Wetend dat er een man of twintig in de zaal zitten die speciaal voor mij komen. Daar geniet ik nu al van.”

Over The Mousetrap
The Mousetrap ging op 25 november 1952 in Londen in première en is de langstlopende toneelvoorstelling ter wereld. Het is geschreven door Agatha Christie en Guusje omschrijft het als “een soort Cluedo op toneel.” Het verhaal speelt zich in twee bedrijven af in de jaren 40 van de twintigste eeuw in het hotel/pension Monkswell Manor van een jong echtpaar. De gasten zijn door hevige sneeuwval opgesloten in het hotel. In de omgeving ervan heeft eerder die dag een moord plaatsgevonden. Een brigadier van politie, Detective Sergeant Trotter, bezoekt vervolgens het hotel, omdat hij vermoedt dat de moordenaar (of moordenares) zich aldaar schuilhoudt. De spanning loopt vervolgens nog verder op als er een tweede slachtoffer valt. Het blijkt al snel dat alle aanwezigen een motief hebben voor de moord en ook dat ze in de gelegenheid waren om deze te plegen. Door de vreselijke sneeuwstorm kan niemand het hotel verlaten, ook de onbekende moordenaar niet. De gasten verdiepen zich in elkaars geheimen, maar de moordenaar verraadt zich niet.

Het verhaal is nooit verfilmd. Agatha Christie heeft in haar testament laten vastleggen dat dat niet mag, zolang het toneelstuk nog wordt gespeeld. De waarheid over wie de werkelijke moordenaar is, is het best bewaarde geheim in de toneelwereld. Er is maar één manier om erachter te komen… kom 27 mei naar Amphion. 

De voorstelling is bijna uitverkocht, wie nog wil reserveren moet dus snel zijn. 


amphion.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant