Samen eten, genieten van muziek en zelfs dansen. Internationale Vrouwendag is in Didam een feestje. Foto: PR
Samen eten, genieten van muziek en zelfs dansen. Internationale Vrouwendag is in Didam een feestje. Foto: PR

Iedereen ‘welcom’: vrouwen uit allerlei culturen ontmoeten elkaar

Cultuur

DIDAM - Het zijn vrouwen uit bijvoorbeeld Syrië, Oekraïne, Afghanistan, Eritrea en uit Nederland die elkaar op 8 maart ontmoeten als bij Welcom Internationale Vrouwendag wordt gevierd. Met lekkere hapjes, met muziek en dans, treffen de vrouwen elkaar om samen een gezellige avond te hebben.

Door Karin van der Velden

In Didam wordt Internationale Vrouwendag sinds 2016 gevierd in Didam. Thea Pierik is initiatiefnemer, zij wilde iets doen voor de grote groep Syrische vrouwen die toen naar Nederland kwam. Er werd weleens bij de Ziep gekookt, Welcom is nu al een paar keer locatie geweest. Alle vrouwen nemen zelf hapjes mee, soms nog warm, soms worden ze even opgewarmd. “Annet Lammers is de schakel met de vrouwen”, vertelt Thea. “Zij maakt de uitnodigingen en heeft een bestand met namen van heel veel vrouwen.”

Welcom, de bibliotheek en Thea zelf nodigen ook vrouwen uit: “Alle vrouwen zijn welkom, vrouwen uit alle landen en van alle leeftijden. De vrouwen mogen hun zoontjes meenemen tot ze zes jaar zijn. We verwachten er zo’n tachtig.”

Annet zorgt ook voor de muziek: “Het eerste jaar had ik mijn best gedaan op een playlist, maar dat kunnen de vrouwen zelf veel beter. Met hun telefoon zoeken ze hun eigen muziek uit. Vaak wordt er ook gedanst.”

Sinds 1912
Internationale Vrouwendag wordt in Nederland sinds 1912 elk jaar op 8 maart gevierd. Strijdbaarheid, solidariteit en emancipatie zijn elk jaar thema’s. Het doel is om aandacht te vragen voor economische zelfstandigheid, empowerment, seksueel geweld, zorg en arbeid, discriminatie en racisme. 

Thea: “Het is nog steeds nodig dat vrouwen emanciperen en in hun kracht komen te staan. Bij de mensen die de laatste jaren naar Nederland zijn gekomen zie je dat de mannen de deur uitgaan en gaan werken. Voor de vrouwen is dat niet vanzelfsprekend, wij willen hen een leuke avond bezorgen. Emancipatie is hier niet het uitgangspunt, het gaat vooral om de gezelligheid. Dat het alleen voor vrouwen is, is ook veiligheid. Ook voor vrouwen uit culturen waar het niet gebruikelijk is dat vrouwen alleen op pad gaan. Sommigen komen al jaren en het is heel leuk om te zien hoe zij zich ontwikkeld hebben. Hoe ze in Didam een plekje hebben gevonden.”

Thea vindt trouwens dat vrouwen in eigen tempo moeten emanciperen. Zelfs binnen Nederland waren er altijd verschillen. “We verhuisden van Brabant naar Beltrum. Daar droegen vrouwen in de kerk nog een hoedje en ze knielden in de banken. Dat was in Brabant al afgeschaft.” In haar werkzame leven was Thea schoolarts, voor haar generatie geen voor de hand liggend beroep. Zij wist al jong wat ze wilde worden: “Ik was vier toen ik tegen mijn vader zei dat ik kindertjes in Afrika wilde helpen. Mijn vader zei toen dat als ik dat zo graag wilde, ik maar het beste dokter kon worden. In de buurt van Beltrum was geen gymnasium, dus ik ging na de lagere school naar een kostschool, bij de zusters Franciscanessen.”

Zowel Thea als Annet hebben het hele jaar door veel contact met nieuwkomers in onze gemeente. Annet begon in 2016 om te helpen met de Nederlandse taal. Vrijwilligers voeren bij Welcom gesprekken met statushouders zodat ze de taal beter leren. Thea begeleidt gezinnen. Dan krijgt ze ook vragen over de gewoontjes in Nederland. Mag ik zomaar een kerk binnenlopen? Mijn buurman is overleden, wat kan ik nu doen? Thea vindt het voor zichzelf waardevol dat ze met mensen van andere culturen omgaat. Annet vult aan: “Wij zijn niet zo van het reizen, de culturen zijn naar mij toegekomen.”

Internationale Vrouwendag wordt op 8 maart gevierd bij Welcom, in het Albertusgebouw. Alle vrouwen zijn welkom. De avond begint om 17.30 uur en duurt tot 20.30 uur. Het is fijn als je iets lekkers meeneemt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant