Johan van der Pols. Foto: PR

Johan van der Pols. Foto: PR

Didam neemt in roman belangrijke plaats in

Cultuur

DIDAM - Het is misschien nooit eerder gebeurd dat de plaats Didam een belangrijke rol speelde in een boek, maar nu is het zover. In de zojuist verschenen roman ‘Kruisslagers’ van schrijver en historicus Johan van der Pols neemt Didam een centrale plek in.

Op de achterkant van het boek staat dat ‘Kruisslagers’ onder meer gaat over een bijzondere dobbelsteen die is opgegraven in Didam. De schrijver verwijst hiermee naar de vondst van een bewerkte, langwerpige steen uit de Romeinse tijd. Die werd door archeologen ontdekt bij opgravingen in 1998 en 1999 op het terrein Aalsbergen in Didam. De opgegraven Didamse dobbelsteen is bijzonder omdat die alleen de cijfers 1,3 en 7 bevat. Dat in tegenstelling tot de gebruikelijke zeskantige dobbelstenen met de getallen 1 tot en met 6. De aparte vorm en afwijkende getallen zijn voer voor speculatie. Wie heeft deze dobbelsteen gemaakt? Waar werd hij voor gebruikt? En wat is de relatie met Didam?
Over de Didamse dobbelsteen schreef archeoloog Ivo Hermsen in augustus 2000 een artikel in Westerheem, het blad van de Nederlandse Archeologenvereniging. Zijn conclusie is dat het de ‘nodige stimulans tot speculeren geeft’. Hermsen noemt verschillende scenario’s voor de totstandkoming van deze buitengewone dobbelsteen. Eén scenario kan zijn dat aan de steen bovennatuurlijke krachten werden toegekend.

Symboliek
In zijn roman ‘Kruisslagers’ speculeert ook Johan van der Pols over het ontstaan van de Didamse dobbelsteen. De schrijver, zelf historicus, focust zich op de betekenis van de getallen. Er zit veel symboliek in het boek. De uitgangspunten van de roman zijn historische feiten, maar in het verhaal is ook veel fantasie verwerkt. Zo lezen we over de druïde van Didam, die de dobbelsteen in bezit zou hebben gehad. Door het gooien van zijn bijzondere steen kon hij de toekomst voorspellen. De schrijver vertelt: “Het is de vraag of zo’n druïde echt heeft bestaan, maar het zou zomaar kunnen. In ieder geval leveren mijn speculaties volgens de lezers van mijn roman een boeiend verhaal op.”
In de roman leven enkele hoofdrolspelers, zowel vroeger als nu, in Didam. Ook de Oudheidkundige Vereniging Didam en de Stichting Bevordering Toerisme Didam worden in het boek ‘Kruisslagers’ genoemd. De Didamse schutterijen en de Schuttersbogenroute komen eveneens voorbij. Maar de nadruk ligt op Didam in de Romeinse tijd en de opgraving van de bijzondere dobbelsteen daar.

Kruisiging
Het verhaal begint in het verleden bij vier Romeinse soldaten die een dobbelspel spelen bij een kruisiging. Er zitten verwijzingen in naar het Bijbelse verhaal van de kruisiging van Jezus. In de loop van het boek komen Didam en de daar gevonden dobbelsteen in beeld. De titel van de roman verwijst naar de Romeinse soldaten die als beroep mensen aan het kruis sloegen. Maar ook naar hoe mensen vandaag de dag elkaar aan het kruis slaan, figuurlijk gesproken. Bijvoorbeeld met online sturen van haatberichten, doodsbedreigingen aan het adres van politici en ‘trial by media’. De nare gevolgen van het figuurlijk mensen aan het kruis slaan worden in het boek belicht.
De diepere laag in de roman ‘Kruisslagers’ wordt door de schrijver omschreven als ‘de zoektocht naar liefde’. Dat beschrijft hij in een verrassend samenspel van getallen en woorden. Het intrigerende boek bevat 144 pagina’s en is in eigen beheer uitgegeven. Belangstellenden kunnen het onder vermelding van naam, adres en 06-nummer bestellen via e-mail: johanvanderpols@hotmail.com. Het boek kost 20 euro en wordt dan thuisbezorgd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant