Stijn Peters met zijn oma. Zij begon in 1970 met de verkoop van eieren. De kippen van haar kleinzoon leggen er inmiddels zo'n 20.000 per dag. Foto: Aangeleverd

Stijn Peters met zijn oma. Zij begon in 1970 met de verkoop van eieren. De kippen van haar kleinzoon leggen er inmiddels zo'n 20.000 per dag. Foto: Aangeleverd

Kippen van EiLokaal goed aan de leg

Economie

DIDAM - Op 12 november kwamen er ruim 20.000 kippen in de stal van EiLokaal aan ‘t Slag in Didam. Voor de jonge boer Stijn Peters (26) het begin van een droom om lokaal en transparant een pluimveebedrijf te runnen. De kippen zijn inmiddels goed aan de leg.

Door Karin van der Velden

In Montferland Journaal werd de open dag van het bedrijf aangekondigd. Daar kwamen uiteindelijk bijna duizend mensen. “De open dag was een groot succes”, aldus Peters. “Mensen die we persoonlijk hadden uitgenodigd en mensen die het bericht in de krant hadden gelezen, kwamen mooi verdeeld over de dag een kijkje bij ons nemen. We kregen heel veel enthousiaste reacties, dat geeft energie.”
De kippenboerderij is overdag te bezoeken. Vanuit een skybox hebben bezoekers een mooi overzicht over de stal. In het weekend loopt Peters er zelf rond: “Zelfs nu het winter is, komen er al mensen kijken. De kippen lopen in de wintertuin en dat kun je ook zien vanaf het fietspad dat langs de A12 loopt. Door de ophokplicht mogen de kippen helaas nog niet in de bosrand lopen.
“De kippen leggen nu voor 96%”, zegt Peters. “100% haal je nooit. Er is altijd wel een kip die z’n dag niet heeft.” Een leuk weetje is dat de eierproductie bij jonge leghennen zich op een bijzondere manier ontwikkelt: “Jonge hennen leggen kleine eitjes, als ze ouder worden worden de eieren zwaarder. In het begin zit er ook regelmatig een dubbeldooier tussen. Dat zijn eigenlijk twee eieren in één schaal. Jonge hennen leggen ook tegelijk hun ei. Dat doen ze zodra ‘s morgens het licht aangaat. Een mooi moment, van bijna stil ontstaat er binnen een paar minuten een gekakel van jewelste. Sommige kippen gaan meteen scharrelen, anderen snoozen nog een keer in de volière. Oudere hennen leggen meer verspreid over de dag.”
Bij EiLokaal is inmiddels de verkoop van eieren begonnen. De eieren zijn ook te koop bij Tuinderij Gesthuizen. “Het is een begin, uiteindelijk willen we verkopen aan horeca, (streek)winkels en supermarkten.” De oma van Peters begon in 1970 al met de verkoop van eieren in het kleine houten schuurtje dat op het terrein staat. “Voorlopig blijft dit ons verkooppunt. En het gaat ook nog even op basis van goed vertrouwen. Eieren pakken en contant geld in de kas doen. Binnenkort kan betalen ook online, via een QR-code.” Peters heeft inmiddels een eierautomatiek gekocht, die nu elke dag kan binnenkomen. De eieren worden op grootte gesorteerd. EiLokaal verkoopt 1 ster beter leven in de gewichtsklasse L, dat wil zeggen 63 tot 73 gram. De kleine eitjes en dubbeldooiers zijn te koop zolang de voorraad strekt. Verser kan eigenlijk niet.


www.eilokaal.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant