De winkeliers van de Spoorstraat gingen op de foto toen de Spoorstraatzegel werd geïntroduceerd. Foto: Aangeleverd

De winkeliers van de Spoorstraat gingen op de foto toen de Spoorstraatzegel werd geïntroduceerd. Foto: Aangeleverd

Na ruim 50 jaar geen Spoorstraatzegels meer

Economie

DIDAM - Het einde van de Spoorstraatzegel nadert. Zegelspaarders kunnen, zolang de voorraad strekt, tot en met 31 december spaarzegels krijgen bij hun aankopen in de Spoorstraat. Volle boekjes kunnen tot en met 31 maart worden ingeleverd.

Door Karin van der Velden

Meer dan 50 jaar geleden startte een groep vooruitstrevende winkeliers in de Spoorstraat een zegelspaarsysteem om klanten te binden. Het voorbeeld kwam uit Lichtenvoorde en Hens Wolf (Wolf Wonen) en Eef Roosendaal (Slagerij Roosendaal) wisten de andere winkeliers in de straat enthousiast te krijgen. Meteen was duidelijk: op de zegel moest de Diemse Toren worden afgebeeld. In het begin deden er achttien winkels mee. 

Kalverstraat van de Liemers
In de Kalverstraat van de Liemers, zoals de Spoorstraat destijds wel werd genoemd, zaten winkels voor de dagelijkse boodschappen en luxe speciaalzaken. De bakker, slager, groenteboer, een kruidenier en twee drogisterijen zorgden dat mensen voor de dagelijkse boodschappen in de Spoorstraat kwamen. Wel grappig dat beide drogisterijen toen ook verf en behang verkochten. Gilsing was destijds een speciaalzaak voor dames- en herenmode. Er zaten verder twee schoenenwinkels, van Derksen en Ros, juwelier Bergsma, een dames- en herenkapsalon en twee café’s met slijterij erbij. Bij Wolf Wonen kochten Didammers hun woninginrichting en Schepers had er zijn elektrotechnisch installatiebedrijf.

Eens per maand kwamen de winkeliers bij Eef Roosendaal in de keuken de ingeleverde boekjes brengen. Hens Wolf bracht ze daarna de Rabobank, waar hij ze in de kelder persoonlijk vernietigde. Vooral in december werden heel veel boekjes ingeleverd. Mensen gebruikten het als een spaarcentje voor de feestdagen, die traditie is gebleven. Nog steeds worden de meeste boekjes in de feestmaand ingeleverd. De zegels worden gratis uitgedeeld bij aankopen, een vol boekje leverde vroeger 10 gulden op of er kon voor 11 gulden bij de winkels worden besteed. Nu krijgen klanten 5 euro of 5,50 euro aan aankopen voor een ingeleverd boekje.

Ludieke acties met grote prijzen
Van de opbrengst van de spaarzegels werd straatverlichting gekocht en kerstversiering. De winkeliers hielden ook ludieke acties. Hens Wolf kan zich herinneren dat klanten het totale gewicht van alle winkeliers moesten raden. “En dan haalden we op een zaterdag de grote weegschaal op bij Strijbosch en onder toeziend oog van de notaris werd iedereen gewogen. Er waren grote prijzen te winnen, zoals een televisie of een fiets. Later deden we eenzelfde actie met de totale lengte van de winkeliers. We organiseerden ook braderieën en een kerstmarkt, daarin liepen we ook voorop. En af en toe vierden we samen een feestje.Tussen de winkeliers onderling is door de Spoorstraatzegel een enorme eenheid ontstaan.”

Inmiddels is er veel veranderd in de Spoorstraat. Er zijn nog vier bedrijven uit die tijd overgebleven. Lorny Wanders Haarmode nam de kapsalon over van Kapper Ketels. Gilsing is er nog steeds. Destijds was Bennie ter Horst bedrijfsleider, nu is Frank Hageman eigenaar. Niek Heijmen deed zijn café U-Niek over aan Jan en Bernadette. Bakkerij Heijmen werd eerst Bakkerij Seegers en is nu Bakkerij van Bentum. Hoewel niet elke winkelier meedoet, zijn nog wel meer winkels die de zegels uitdelen. De Lama is nog steeds grootgebruiker, bij Gerda in de winkel komen veel dames die al wat ouder zijn en bij hen is de spaarzegel erg populair. Er zijn nu andere (digitale) spaarsystemen en het uitdelen en innemen van de Spoorstraatzegels is voor winkeliers best bewerkelijk. De tijd van gaan is nu dus gekomen. 

Hoewel hij al een paar jaar met pensioen is, is Hens Wolf nog steeds een enorme ambassadeur voor de Spoorstraat: “Het maakt me trots om te zien dat de straat een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt. Na realisatie van het centrumplan ziet de straat er mooi uit en de laatste tijd zijn er prachtige winkels gekomen. Nu is het wachten op de nieuwe supermarkt van de Nettorama.”

Op is op
Er worden geen nieuwe zegels en boekjes meer gedrukt. De voorraad die er nu nog is, wordt tot eind van het jaar uitgedeeld. Op is op. Tot en met 31 maart kunnen de volle boekjes worden ingeleverd. In het boekje staan de winkels die de zegeltjes uitdelen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant