Willy Rutjes en Wilco Lubbers voor het kersttafereel in de woonkamer. Foto: Marlous Velthausz
Willy Rutjes en Wilco Lubbers voor het kersttafereel in de woonkamer. Foto: Marlous Velthausz Marlous Velthausz

Uitbundig kersttafereel is precisiewerk

Human Interest

ZEDDAM – De Sint is weer uit het land en dus worden massaal weer de kerstaccessoires van zolder gehaald om huis en tuin op te fleuren. Ook bij Wilco Lubbers en Willie Rutjes, aan de Bannerheerstraat in Zeddam, is dat niet anders. 

Door Marlous Velthausz

Zij excelleren ieder jaar weer met een reusachtig kerstdorp. De helft van de woonkamer van Wilco is omgetoverd in een winterwonderland. Huisjes, lichtjes en poppetjes zijn overal te vinden en hebben het huis veranderd in een minituincentrum.
Snel pakt Willie nog even een kwastje bij de hand om een restje sneeuw vakkundig naar de juiste plek te verschuiven. “Het is een precisiewerk,” vertelt hij, “maar dat maakt het juist extra leuk en uitdagend.”
De uit de hand gelopen hobby is een tijdrovend karwei, maar de mannen steken ieder jaar hun hele ziel en zaligheid in het kunstwerk. “Het is maar goed dat het niet vier keer per jaar Kerst is, anders liggen we het hele jaar tussen de stekkerdozen en de kunstsneeuw.”
Willie een Wilco zijn al meer dan veertig jaar vrienden van elkaar en hebben met het creëren van een kerstdorp een gedeelde passie ontdekt. “Onze hobby kwam ongeveer zeven jaar geleden tot stand,” vertelt Wilco. “Het begon allemaal met een relatief klein dorpstafereel, maar de afgelopen jaren is het uitgegroeid tot bij tien vierkante meter.”
Kenmerkend zijn de kermisattracties, ieder met hun eigen aan te zetten geluid, en de vele miniverhaaltjes tussen de figuren in het dorp. Waar je ook kijkt, overal is wat te beleven.
Ook Els, de vrouw van Willie, helpt met het tot stand brengen van de creatie. Ze helpt de heren door internet af te struinen naar goedkope huizen of accessoires. “Het is, behalve dat het een tijdrovend karwei is, ook een dure hobby,” vertelt Willie, “daarom kijken we altijd naar goedkopere oplossingen.”
Snel vult Wilco aan: “Maar het mag natuurlijk nooit ten koste gaan van de kwaliteit. Het oog wil namelijk ook wat!”
Ieder jaar bouwen ze weer iets nieuws bij het geheel. Dat houdt de heren creatief en zorgt iedere Kerst weer voor een fris en verrassend nieuw effect.
De Zeddammers willen hun kerstcreatie graag aan anderen laten zien, maar dat is in deze tijd van corona vrij lastig te organiseren. “In principe mag er een beperkt aantal mensen op bezoek komen om te kijken, maar het is sowieso van belang dat mensen eerst telefonisch contact met ons opnemen,” vertelt Wilco, in wiens woonkamer het gehele tafereel is opgebouwd.
“Geïnteresseerden kunnen bellen naar 06-13425431 om te komen kijken. En anders is kijken vanaf buiten ook een optie natuurlijk!”
Plots valt het oog van Wilco op een stukje stroomdraad dat net boven de sneeuw uitsteekt. Snel drukt hij het weer onder de witte vlokken. “Het moet natuurlijk wel perfect zijn!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant