Laurens, Sten, Rianne en Simone zetten zich in voor jongeren, ouderen en kwetsbare mensen. Foto: Karin van der Velden

Laurens, Sten, Rianne en Simone zetten zich in voor jongeren, ouderen en kwetsbare mensen. Foto: Karin van der Velden

Ruggesteun voor jongeren, ouderen en kwetsbaren

Maatschappij

DIDAM - Corona raakt ons allemaal. We hadden zo gehoopt ervan af te zijn, maar het ziet er op dit moment opnieuw niet gunstig uit. Sommige groepen worden extra geraakt. De gemeente heeft daarom een potje beschikbaar gesteld om jongeren, ouderen en kwetsbare mensen extra te ondersteunen.

Door Karin van der Velden

Medewerkers van Welcom en de Stadskamer hebben al verschillende projecten opgezet. Altijd begint het met het vragen naar de wensen van inwoners. 

“Hoe kom je deze tijd goed door en waaraan heb je behoefte?” Simone Pastoors, social coach bij de Stadskamer, weet dat het geen zin heeft om activiteiten te organiseren die niet aansluiten bij de wensen van de doelgroep. De Stadskamer is een inloopvoorziening voor kwetsbare mensen. Bijvoorbeeld voor mensen met psychische problemen, maar ook voor hun naasten. Simone richt zich samen met Welcom-collega Sten Betlem op deze doelgroep.

Stappen naar meer welzijn
Sten laat een kaartje met contactgegevens van hem en Simone zien, dat ze uitdelen aan mensen die daaraan wellicht behoefte hebben. Het kaartje is bijvoorbeeld in alle pakketten gedaan die Voedselbank Montferland uitdeelt. Wie even wat minder goed in z’n vel zit of behoefte heeft aan een praatje, kan contact opnemen. Samen met professionals kunnen dan stappen naar meer welzijn worden gezet, afgestemd op de behoefte van degene die ergens tegenaan loopt.

Rianne Wanders, jongerenwerker bij Welcom loopt de hele dag met een groot geplastificeerd label aan haar riem. Daarop staat een qr-code. Elke jongere die ze tegenkomt vraagt ze om de code te scannen. Die jongeren komen dan uit bij een enquête. “In ‘s-Heerenberg is het jongerenwerk goed bekend, we zitten hier ook op een mooie locatie. In Didam en de andere kernen is die bekendheid minder. Of mensen denken dat we er alleen zijn voor jongeren die bijvoorbeeld door drugs in de problemen zijn gekomen. Dat is is een groot misverstand.” 

Mobiele keet
Om het jongerenwerk meer onder de aandacht te brengen in andere kernen, wordt samenwerking gezocht met dorpshuizen. Ook scholen weten de jongerenwerkers steeds beter te vinden. Jongeren die het jongerenwerk kennen, trekken weer andere jongeren aan. Rianne vertelt enthousiast: “Er komt een mobiele keet, die gepimpt wordt door jongeren. Wekelijks staat de keet in een andere kern, als een open loket voor vragen, voor het organiseren van activiteiten of gewoon een kopje koffie en een praatje. De keet rijdt naar plekken waar jongeren samenkomen, de bekende hangplekken. De planning is dat de keet in januari rijdbaar is.”

“Het geeft een hele andere energie als jongeren zelf iets voor anderen organiseren”, vertelt Rianne. “Wij begeleiden hen alleen met dingen waar ze tegenaan lopen. Op de achtergrond zorgen we natuurlijk wel dat de activiteiten een succes worden. We willen voorkomen dat ideeën mislukken. We zien hele mooie oplossingen als jongeren het zelf mogen bedenken. Vier jongeren hebben bijvoorbeeld een Halloween party georganiseerd. Dan blijkt dat niet iedereen geschikte kleding heeft of die kan betalen. Dat werd opgelost door elkaar voor de party te schminken.

De gemeente heeft mountainbikes aangeschaft die geleend kunnen worden. Eerstejaars studenten van het Graafschap College gaan puzzel- en gps-tochten uitzetten. Jongeren kunnen dan samen met hun ouders op pad. Mensen kunnen de fietsen ook samen met maatjes gebruiken. Welcom zoekt naar laagdrempelige locaties waar je met de fiets langs kunt fietsen. Dan heb je een leuke fietstocht met een activiteit onderweg. Er komen routes van verschillende afstanden.

Andere ideeën zijn om in elke kern een zeskamp te organiseren, met en door jongeren. En een kunst- en cultuurtoer, waar in iedere kern samenwerking wordt gezocht met een lokale kunstenaar om zelf creatief aan de slag te gaan.

Sociaal werker Laurens Blom is met een collega betrokken bij een food festival, jongeren hebben zelf aangegeven dat ze samen met nieuwkomers willen koken.

Meer verdieping
Dankzij een grootschalige enquête en gesprekken met ouderengroepen en ketenpartners die ook met senioren te maken hebben, is duidelijk geworden dat ouderen bij activiteiten verdieping missen. Laurens zegt daarover: “Mensen geven aan dat ze spelletjes wel leuk vinden, maar dat er ook behoefte is aan gesprekken over rouw, de dood en zingeving. We gaan nu twee activiteiten organiseren rondom het thema zingeving. Tijdens de eerste bijeenkomst maken deelnemers op een creatieve manier kennis met elkaar. Daarbij gebruiken we beeld en muziek, dat doen we heel interactief. Mensen kunnen zo op een laagdrempelige manier met elkaar in gesprek gaan. Uiteindelijk beslissen de deelnemers waar ze het tijdens de tweede bijeenkomst over willen hebben. Na een evaluatie kunnen we zulke bijeenkomsten wellicht wat structureler organiseren.

Ook de ouderen worden opgezocht. Bij een tuktuk als koffiekar kunnen zij het gesprek aangaan onder het genot van een kopje koffie met wat lekkers erbij. De tuktuk zal op de markten in Didam en ‘s-Heerenberg en bij de supermarkten in de kernen te vinden zijn. Waar geen supermarkt is, wordt een andere plek gezocht  waar veel senioren komen of een straat waar veel senioren wonen. 

Behoefte onderzoeken
Het is nog niet gemakkelijk om te ontdekken waaraan een individu behoefte heeft. Soms wordt iemand erg beïnvloed door de omgeving. “Dan gaat iemand voetballen, omdat de hele familie voetbalt. Of je blijft iets doen omdat je het goed kunt, maar haal je er dan wel energie uit? Doe je werk dat je leuk vindt, heb je een opleiding gedaan die bij je past? In een dorp wordt misschien wel van je verwacht dat je je bij een lokale vereniging aansluit.” Voor inzicht iemands behoeften wordt de Yucelmethode weleens ingezet. Het bouwen met blokken brengt mensen zelf tot inzicht in wat hen helpt en wat belastend is. Hoe ziet je leven eruit en hoe zou je willen dat het eruit ziet?

De medewerkers van Welcom realiseren zich dat iemand zich in een groep ook erg eenzaam kan voelen. Niet altijd voelt iemand zich op z’n gemak. Ook bij het trainen van iemands sociale vaardigheden kunnen zij helpen.

Wie meer informatie wil over de activiteiten van Welcom of zich wil aanmelden voor een activiteit kan bellen met de welzijnslijn: 0316-292828. Het Jongerenwerk Montferland heeft een eigen Instagrampagina.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant