Midwinterhoornblazers laten zich horen. Foto: PR

Midwinterhoornblazers laten zich horen. Foto: PR

Midwinterhoorns bij kerstwandeling in Wehlse bos

Maatschappij

WEHL -  Midwinterhoornblazers van d’Olde Roop uit Zelhem en ook van de Oudheidkundige Vereniging Wehl zullen de melancholische klanken van hun instrumenten op tweede kerstdag laten horen tijdens de traditionele midwinterhoornwandeling op het landgoed ’t Jagershuis. De hoorns schallen tussen 14 en 16 uur door het Wehlse bos: De roep van ene blazer, het antwoord (wederroep) van de andere. 

In de kantine bij de werkschuur zijn onder meer erwtensoep en glühwein verkrijgbaar. De wandelaars kunnen vanaf 14 uur gaan lopen.
Al in de oudheid werd in de winter op (dieren)hoorns geblazen om de zonnewende, het lengen van de dagen, af te roepen en ook bij het Joelfeest, het beschermen tegen boze geesten.
In de 17de en 18de eeuw krijgt de midwinterhoorn een andere functie. De katholieken worden onderdrukt en mogen geen diensten houden. In deze tijd wordt de midwinterhoorn gebruikt als signaalhoorn, om de gelovigen te waarschuwen. Dit gebruik wordt door de boeren overgenomen. Zij bliezen de hoorn om om hulp te vragen bij geboorte van mens en dier. En in de grensstreek waarschuwden smokkelaars elkaar met de hoorn voor douaniers. Sinds 1950 is de midwinterhoorn weer meer in gebruik en wordt deze vooral in Twente en Achterhoek gehoord met advent om de geboorte van Jezus aan te kondigen.

Solo
De Midwinterhoorn is een solo-instrument waarmee een karakteristieke melancholische deun van vijf tonen geblazen wordt die als een beurtzang van blazer naar blazer gaat. Nooit gelijktijdig want iedere hoorn heeft zijn eigen toon en klank. Het mooist klinkt de hoorn op afstand en bij helder vriezend weer kan het geluid wel vijf tot zes kilometer ver dragen. Er wordt geblazen vanaf de eerste Adventszondag (An-blaosen) tot en met 6 januari, Driekoningen (Of-blaosen).
De midwinterhoorn wordt door de blazer zelf gemaakt van het hout van wilg, els of berk. De lengte is tussen de 120 en 150 cm. De vorm wordt bepaald door de groei van de boom of tak en de creativiteit van de maker van de hoorn. Het persoonlijke mondstuk (de happe) wordt van vlierhout gemaakt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant