De lintjes werden uitgereikt in Kasteel Huis Bergh. Archieffoto: Marlous Velthausz

De lintjes werden uitgereikt in Kasteel Huis Bergh. Archieffoto: Marlous Velthausz

Lintjesregen 2024: deze toppers uit Montferland kregen een Koninklijke onderscheiding

Maatschappij

‘S-HEERENBERG/MONTFERLAND - Ter gelegenheid van de viering van de verjaardag van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander zijn ook dit jaar inwoners van de gemeente Montferland verrast met een Koninklijke onderscheiding. 

De versierselen werden uitgereikt door burgemeester Harry de Vries tijdens een feestelijke bijeenkomst op vrijdag 26 april in Kasteel Huis Bergh.

Henk Bolder
Sinds 1978 zet Bolder uit Loil zich actief in voor de Loilse gemeenschap, waar hij vanuit zijn oorspronkelijke beroep als metselaar betrokken is bij tal van bouw- en verbouwprojecten. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld bij de realisatie van verschillende openbare bouwwerken in Loil, waaronder kleedlokalen, een bestuurskamer, en zelfs een kunstwerk. Daarnaast is hij betrokken bij diverse andere activiteiten in het dorp, zoals bezorging van informatieboekjes, bouw van podia, en vrijwilligerswerk bij evenementen. Naast zijn inzet voor de gemeenschap is de heer Bolder ook actief als manusje-van-alles op de Dalton basisschool Loil, waar hij onder andere helpt met klusjes op het schoolplein en in de schooltuin. Hij is ook jarenlang betrokken bij werkzaamheden voor de geloofsgemeenschap van Loil, variërend van collecteren tot bouwkundige klussen in en rondom de kerk. Recentelijk heeft de heer Bolder een leidende rol gespeeld bij de transformatie van de voormalige kerk tot gemeenschapsgebouw ‘t Hart van Loil, waar hij betrokken was bij diverse bouwprojecten zoals sloopwerkzaamheden, vloerlegging en de bouw van nieuwe toiletunits.

Renate Brandsen-Kaak 
Sinds 2008 zet de 50-jarige Brandsen-Kaak uit ‘s-Heerenberg zich in voor mensen met een beperkt budget via haar stichting ‘Re-Free’. De stichting biedt veel verschillende diensten aan, waaronder het ontvangen, sorteren en schoonmaken van gedoneerde goederen zoals kleding, schoenen en huisraad. Samen met haar echtgenoot en vele vrijwilligers heeft zij een winkel opgezet waar deze goederen gratis worden aangeboden aan mensen in nood. In de vakantie organiseert ze workshops voor kinderen en stelt ze verjaardags- en geboortepakketten samen voor mensen die het hard nodig hebben. De entree voor de winkel bedraagt slechts 1 euro voor volwassenen, waarmee cliënten drie kledingstukken en een grote boodschappentas kunnen vullen, en krijgt iedereen koffie en lekkers.

Willie Hubers 
Sinds 1996 is Hubers (64) actief betrokken bij de Supportersvereniging Ajax, waar hij tot medio 2017 diverse functies bekleedde, waaronder voorzitter en secretaris. De Didammer organiseerde tal van regionale activiteiten om de clubliefde en bekendheid van Ajax te vergroten. Ook na zijn vertrek bij de supportersvereniging bleef zijn passie voor Ajax onverminderd en organiseert hij nog steeds busreizen onder de naam “Lijn 12”. Daarnaast is hij al sinds 1988 betrokken bij buurtvereniging De Grutto, waar hij verschillende activiteiten organiseert om de contacten tussen buurtbewoners te versterken. Hij speelt een belangrijke rol in het onderhouden van contacten met de gemeente en het organiseren van diverse buurtinitiatieven. Verder vervult Hubers de functie van wedstrijdsecretaris pupillen bij DVC’26, waar hij verantwoordelijk is voor het wedstrijdschema van de jeugd en diverse activiteiten organiseert, waaronder jeugdtoernooien en het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi. Naast deze taken is de heer Hubers ook actief geweest als jeugdleider, jeugdtrainer en als organisator van diverse clubactiviteiten, waarbij hij maandelijks ongeveer 50 uur aan vrijwilligerswerk besteedt bij DVC’26.

Hennie Pouwels 
Sinds 1980 is Pouwels (71) uit Didam actief lid van het bestuur van buurtvereniging De Oosthoek in Nieuw-Dijk, waar hij gedurende 40 jaar diende als secretaris en penningmeester. Hij was betrokken bij het organiseren van activiteiten en het onderhouden van contacten met andere verenigingen, waaronder het regelen van een AED voor de buurt. Ook zorgt hij al 45 jaar voor de plaatsing van een schuttersboog tijdens het jaarlijkse schuttersfeest.

Daarnaast biedt hij sinds 1988 hulp bij het invullen van belastingpapieren, dankzij zijn ervaring als creditmanager en boekhouder. Sinds 1999 is hij voorzitter van het Antonius van Padua koor in Nieuw-Dijk, waar hij de activiteiten van het koor leidt en alle zaken regelt met betrekking tot repetities en optredens. Ook is Pouwels al 52 jaar lid van schutterij St. Antonius Nieuw-Dijk, waarvan hij 24 jaar officier is. Als officier coördineert hij de schutters tijdens evenementen en draagt hij zorg voor het onderhoud en innemen van de geweren tijdens het jaarlijkse schuttersfeest. 

Jan Beursken 
Tussen 1965 en 1985, en vanaf 2016 tot nu, heeft de 75-jarige Beursken zich als vrijwilliger en bestuurslid onmisbaar gemaakt voor Voetbalvereniging Sprinkhanen in Nieuw-Dijk. Hij was betrokken bij het redacteurschap van clubblad De Sprinkhanen en verrichtte diverse hand- en spandiensten. Later trad hij toe tot het bestuur en richtte zich vooral op PR en communicatie, waarbij hij een cruciale rol vervult. Van 1986 tot 1996 was de Didammer actief als vrijwilliger voor Parochie Gabriël, waar hij een belangrijke rol speelde bij rouwverwerking, begeleiding van diensten en het maken van het parochieblad Samen Onderweg.
Sinds 1997 is hij bestuurslid van de Oudheidkundige Vereniging Didam. Hij initieerde en coördineerde het schrijven van een boek over de kerkgeschiedenis van Didam en maakt deel uit van het redactieteam van het jaarboek Aover Diem. In 2022 werd hij geëerd voor zijn 25-jarig bestuurslidmaatschap. De heer Beursken staat bekend als een sociaal bewogen mens en verricht al meer dan dertig jaar vrijwilligerswerk voor de OVD.

Lenette ter Voert-Kock 
Al meer dan 40 jaar heeft de Didamse Ter Voert-Kock (56) zichzelf opgeofferd voor anderen, zonder ooit iets terug te vragen. Op jonge leeftijd nam ze de zorg voor het gezin op zich toen haar moeder ziek werd, en later zorgde ze intensief voor zowel haar moeder als haar vader tot aan zijn overlijden in 2013. In 2007 werd bij haar partner Marcel PTTS geconstateerd, wat een zware last met zich meebracht voor Mevr. ter Voert-Kock en hun beide zoons. Naast de zorg voor haar ouders, heeft Mevr. ter Voert-Kock ook de zorg voor Marcel op zich genomen, waarbij ze hem altijd heeft gesteund en bij elke therapiesessie aan zijn zijde heeft gestaan. Ze heeft nooit geklaagd en heeft alles met liefde en plezier gedaan. Ze heeft veel steun en ondersteuning gekregen van het steunpunt Mantelzorg via stichting Welcom, waar ze actief heeft deelgenomen aan cursussen, workshops en lotgenotencontacten.

Henk Groote
De 67-jarige Groote uit ‘s-Heerenberg heeft van 2010 tot 2022 gediend als raadslid en vervolgens van 2022 tot 2023 als wethouder voor de gemeente Montferland. Als raadslid zette hij zich in voor de belangen van de gemeenschap, waarbij hij veel tijd besteedde aan het luisteren naar burgers, vooroverleggen en het voeren van overtuigende debatten tijdens raadsvergaderingen, zelfs vanuit de oppositie. Naast zijn politieke betrokkenheid heeft de heer Groote zich op verschillende fronten verdienstelijk gemaakt in de samenleving. Hij is al jarenlang actief als vrijwilliger en voorzitter/bestuurslid van Stichting Herdenken Bevrijding Bergh, waar hij ervoor zorgt dat de dodenherdenking op 4 mei in ‘s-Heerenberg goed verloopt. Onder zijn leiderschap werd een groot 3-daags evenement georganiseerd voor Gelderland Herdenkt 75 jaar, helaas moest dit door de coronapandemie worden geannuleerd. Groote is ook een betrokken vrijwilliger bij het Sinterklaas Comité Bergh, waar hij vele kinderen heeft verblijd als ‘Sinterklaas’ met passie en plezier.

Jan Loskamp 
Van 1991 tot 2019 diende Loskamp (77) uit ‘s-Heerenberg als provisor en vice-voorzitter van Stichting het Gasthuis Bergh. De stichting ondersteunt educatieve, welzijnsbevorderlijke en culturele activiteiten voor jeugdigen en ouderen, en beheert tevens verschillende rijks- en gemeentelijke monumenten. De technische kennis en inzet van de heer Loskamp waren van onschatbare waarde voor de stichting. Sinds 1994 is Loskamp betrokken bij diverse vrijwilligersactiviteiten en het medebesturen van de Sint Pancratius Parochie. Hij heeft zich ingezet voor het onderhoud van het kerkgebouw, de pastorie, de tuin en andere gebouwen, en heeft een grote rol gespeeld bij renovaties en het behoud van het historische karakter van de kerk. Daarnaast is hij voorzitter van het Pancratiuskoor en helpt bij diverse activiteiten in de kerk, waaronder het organiseren van het Bevrijdingsconcert 2024.

Frank Buiting 
Al vele jaren, tot op de dag van vandaag, heeft Didammer Buiting (58) zich toegewijd aan de zorg voor meerdere mensen om hem heen, met name zijn tante en onlangs overleden oom. Hij verzorgt hun administratie, begeleidt hen naar doktersafspraken, onderhoudt de tuin, doet boodschappen, en biedt een luisterend oor en sociale ondersteuning. Buiting staat bekend als een vriendelijke, behulpzame persoon met een gouden hart. Sinds 1985 is de Didammer actief betrokken bij Voetbalvereniging Sprinkhanen in Nieuw-Dijk als secretaris, wedstrijdsecretaris, fotograaf en beheerder van het archief en PR-zaken. Hij draagt zorg voor diverse taken binnen de club, waaronder het clubblad Hannegekraai, fotograferen bij evenementen, administratie van de sponsorcommissie, en onderhoud van het sportpark. Zijn inzet is van onschatbare waarde voor de vereniging. Sinds 2021 fungeert hij als fotograaf voor de RK schutterij en CV de Elfjes, waar hij tijdens het Schuttersfeest en de Carnavalsoptocht zorgt voor prachtige foto’s. Ook beheert hij samen met zijn zoon de internetsite Digidiek, het informatieplatform voor Nieuw-Dijk. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant