Het bevrijdingsvuur voor het eerst over de grens, naar Emmerik. Roel Kleinpenning

Het bevrijdingsvuur voor het eerst over de grens, naar Emmerik. Roel Kleinpenning

Vredesvuur over de grens: een symbool voor vrijheid die niet vanzelfsprekend is

Maatschappij

MONTFERLAND - Een grote groep van zo’n tachtig lopers bracht zondag het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Montferland. Voor het eerst ging het vuur ook naar een Duitse gemeente. Vanuit ‘s-Heerenberg brachten de lopers, waaronder ook burgemeester Harry de Vries het vuur naar Emmerik.

Door Karin van der Velden

De 60 kilometers van Wageningen naar Didam werden in estafette gelopen. Verschillende organisaties liepen de vrijheidsestafette in groepen mee. Bij de start was het donker, koud en nat. Lopers wisselden elkaar af, wie moe was kon verder fietsen of met de auto mee en later weer rennend verder.

“De langzaamste loper bepaalt het tempo van de groep”, vertelt Femke, die namens de gemeente meeloopt. “Onderweg zijn er rustpunten waar de groepen zich weer verzamelen en verder lopen.”

Rond 08.00 uur kwamen de groep hardlopers aan in Didam, waar het vrijheidsvuur werd ontstoken bij het oorlogsmonument in het centrum. Speciaal voor dit vuur werd een schaal ontworpen en gemaakt door leerlingen van de Anton Tijdink vakschool in Terborg. Dijkman Coating uit ‘s-Heerenberg werkte er ook aan mee. Na een stevig ontbijt in het Albertusgebouw, splitsten de groepen zich. De helft ging verder naar Gendringen. De gemeente Oude IJsselstreek liep ook mee in de estafette vanaf Wageningen. De andere helft liep van Didam via Kilder naar ‘s-Heerenberg om vervolgens door te lopen naar Emmerik.

Kilder
In Kilder konden alle inwoners op het Schuttersveld genieten van een vredesmaaltijd en gezellige muziek van Regionaal Senioren Blaasorkest Graafschap. Toen de groep lopers aankwam, brak er een mager zonnetje door. Ook hier werd het bevrijdingsvuur ontstoken. Daarna liep de groep door Zeddam verder naar ‘s-Heerenberg.

‘s-Heerenberg
In ‘s-Heerenberg hadden zich veel mensen verzameld en de lopers werden met een hartelijk applaus ontvangen. De burgemeester hield hier ook een toespraak waarin hij nog eens benadrukte dat vrijheid niet vanzelfsprekend is: “Zeker niet in de wereld van nu, met mensen die geloven dat je door macht, scheiding, haat, en angst te zaaien iets kunt bereiken. De toekomst is aan mensen die het uur willen doorgeven van bevrijding, van vrijheid, van hoop op de toekomst.” Samen met kinderburgemeester Maud ontstak Harry de Vries het bevrijdingsvuur. Een Nederlandse en een Duitse loper assisteerden hen daarbij.

Emmerik
Bij Heitkamp konden de lopers zich opwarmen met een lichte lunch, daarna ging het verder naar Emmerik. Burgemeester Harry de Vries verwisselde de ambtsketen voor hardloopkleding en rende de laatste 12 kilometer mee. In Emmerik kwam hij als eerste het plein bij het Rathaus op, dat helemaal vol stond met mensen. Samen met de Emmerikse burgemeester Peter Hinze werd nu voor de allereerste keer het Nederlandse bevrijdingsvuur in een Duitse gemeente ontstoken. Dat gebeurde in bijzijn van de Honorarkonsul der Niederlande, Freddy Heinzel.

Hinze zei over het ontsteken van het vuur: “Het Vrijheidsvuur wordt in Wageningen al tientallen jaren aangestoken ter herinnering aan de overgave van de Duitse bezetter en daarmee aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dat wij de eerste Duitse stad zijn die hieraan actief kan deelnemen, is een heel bijzondere eer. Het vuur symboliseert de Europese waarden die momenteel belangrijker lijken dan ooit: vrede en vrijheid.”

Vrijheidssoep
In alle gemeenten konden de inwoners genieten van Vrijheidssoep, volgens recept van chef Nick Toet. Hiervoor liet hij zich inspireren door zijn oma’s tomatensoep. Hij voegde er zelf Koreaanse chilivlokken, miso en bosui aan toe. Wie even googelt, vindt het recept en kan de soep zelf maken.

Gelegenheidsorkest EMOJI
In aanloop naar deze bijzondere dag, werd een orkest gevormd met Nederlandse en Duitse muzikanten. De festiviteiten in Emmerik werden door dit orkest muzikaal opgeluisterd. In de weken ervoor streden zeven prominenten uit de gemeenten Emmerik, Montferland en Oude IJsselstreek om de titel Maestro. De winnares, wethouder Janine Kock uit Oude IJsselstreek, mocht het orkest nog eenmaal dirigeren.

Ode aan de vrijheid
De organisatie van de vrijheidsestafette was in handen van Toon Masselink (gemeente Montferland), Henk Groote (Stichting Herdenken Bevrijding Bergh), Tim Terhorst (ambtenaar gemeente Emmerik) en Christa van Dee. Christa is bedenker van de gemeente EMOJI en initiatiefnemer van het evenement.

Burgemeester Harry de Vries als eerste op de Geistmarkt in Emmerik. Foto: Roel Kleinpenning
Winnaar van Maestro van de grensstreek wethouder Janine Kock (gemeente Oude IJsselstreek) dirigeerde het Nederlands-Duitse orkest met het nummer Eve of the War van Jeff Wayne. Foto: Roel Kleinpenning
Peter Hinze, Mirjam Maasdam (wnd. burgemeester Oude IJsselstreek) en Christa van Dee, medeorganisator en initiatiefnemer om het Vredesvuur naar Emmerik te brengen. Foto: Roel Kleinpenning
Het aansteken van het Vredesvuur door Peter Hinze (links), burgemeester Emmerik en burgemeester Montferland, Harry de Vries. Rechts staat Pieter van den Berg, voorzitter Oranje comité,

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant