Timo bij Regio8 tijdens Dag van de Achterhoekse Popmuziek. Foto: Roel Kleinpenning
Timo bij Regio8 tijdens Dag van de Achterhoekse Popmuziek. Foto: Roel Kleinpenning

Timo van de Sande over zijn gewonnen Gelderse Kleiroze

Muziek

ULFT – Timo van de Sande is de winnaar geworden van de Gelderse Kleiroze 2023 in de DRU in Ulft. Hij is zijn Achterhoekse roots altijd trouw gebleven, ook al woont hij nu in Wijchen.

Door Marlous Velthausz

Elk jaar wordt het Plat Gespöld festival georganiseerd in de DRU in Ulft. Het is een streektaalfestival waar de Gelderse Kleiroze wordt uitgereikt. Deze prijs wordt toegekend voor het ‘heavigste streektaallied van ’t jaor’. Hiervoor worden door een vakjury, bestaande uit deejays van regionale radio-omroepen, drie liedjes genomineerd uit alle ingezonden nummers. Deze drie genomineerden mogen hun nummer en een ander liedje zingen tijdens deze middag. Eén van de genomineerde werd Timo van de Sande. “Ik koos ervoor om mijn eigen Nederlandstalige liedje, genaamd ‘Gemaskerd’, te hertalen naar het Achterhoekse dialect. Samen met Kevin Raayman, frontman van de Boetners, ben ik hiermee aan de slag gegaan en heb ik hard geoefend op de uitspraak. Tijdens het festival heb ik deze samen met Kevin gespeeld. De reacties hierop waren zo positief, dat ik besloot het liedje op te nemen en uit te brengen. Het opnemen van mijn liedjes doe ik zelf. Gewoon thuis met mijn laptop. Dus vrijwel al mijn muziek is zelf ingespeeld, geproduceerd en ingezongen. Ook toen kreeg ik enthousiaste reacties en in oktober hoorde ik zelfs dat ik genomineerd was voor de Gelderse Kleiroze. Dat betekende dat ik mocht optreden bij het streektaalfestival Plat Gespöld, maar dan als genomineerde. Dat was natuurlijk al een enorme eer”, aldus Timo. 

Zondag 26 november was het dan zover en mocht hij het liedje opnieuw spelen in de theaterzaal van het DRU industriepark. Als tweede liedje had hij als verrassing opnieuw een zelfgeschreven Nederlands nummer hertaald naar het dialect. Dat lied heet ‘Zinloos’. Na een spannende prijsuitreiking, bleek dat Timo gewonnen had. “Het was een geweldige verrassing. Ik had niet verwacht om als nieuweling in de dialectmuziek te winnen van ervaren dialectzangers als Eric Heutinck en Paul Mulder”, vertelt Timo.

Timo vindt het een enorme eer om in het rijtje van geweldige artiesten te staan, zoals de Boetners, die hem voorgingen bij het winnen van deze prijs. Eerder dit jaar won Timo al de persprijs van Amphion Open 2023, dus samen met de winst van de Gelderse Kleiroze voelt dat als een mooie waardering voor zijn muziek. 

De muziek is op alle streamingsdiensten en YouTube te vinden onder de naam ‘Timo van de Sande’. “Het zingen van dialectmuziek bevalt mij goed, dus ik zal het zeker blijven doen. Ook ben ik van plan om vaker muziek in het dialect uit te brengen, waarbij een samenwerking met andere Achterhoekse artiesten mij ook erg leuk lijkt. De Achterhoek is nog niet van mij af qua dialectmuziek!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant