Foto ter illustratie: Pexels
Foto ter illustratie: Pexels

Vertrouwen Nieuw-Dijkers nog niet echt teruggewonnen

Politiek

NIEUW-DIJK - Burgemeester Harry de Vries stond op woensdag 31 januari voor een zaal vol Nieuw-Dijkers. Zij wilden in gesprek over de opvang van Oekraïners in het pand van voormalig restaurant Steak’m. De Vries was duidelijk. Er komen 30 Oekraïners. Daar valt niet over te discussiëren. De Montferlandse kern krijgt er wel wat voor terug. Inwoners werden uitgenodigd om daarover in klein verband met de gemeente in gesprek te gaan.

Door Karin van der Velden

Alleen mensen met een uitnodiging worden in de zaal toegelaten, bij de deur staat zelfs beveiliging. De burgemeester staat er om iedereen persoonlijk te begroeten. Het is tekenend voor het sentiment van sommige Nieuw-Dijkers dat niet iedereen hem de hand wil schudden. 

Gespreksleider Jaap Blok peilt vooraf de stemming door inwoners te vragen wat ze van deze avond verwachten. De een hoort het aan, de ander vindt het een groot toneelstuk: “Alles is toch al besloten.” Een van de bezoekers hoopt dat de avond op een prettige manier verloopt. “De burgemeester hoort belangen van de burgers te behartigen. Aan het aantal aanwezigen is te zien hoe het in het dorp leeft.” Dat is een andere reactie. Dan klinkt uit de zaal: “Begin maar met het gesprek.”

Inwoners hebben twee petities aan de gemeente aangeboden. In de ene petitie staat dat alles terug moet naar 0 en in de andere dat ze in gesprek willen. Dat laatste is wat De Vries kan bieden. In gesprek over de voorwaarden. Maar het aantal van dertig staat vast. De Vries: “Wij zijn lid van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG), dat zijn 22 gemeentes die samenwerken. Daar kunnen we ook niet uittreden. We hebben opdracht van het Rijk om opvang te regelen voor 76 Oekraïense ontheemden. Mensen die vluchten uit een gebied waar dagelijks bommen vallen. Het gaat om vrouwen en kinderen, niet om mannen die op zoek zijn naar werk. Er zijn nu al Oekraïners in Zeddam, ‘s-Heerenberg en Didam. Wij willen ontheemden opvangen tot de oorlog voorbij is. In het huurcontract staat dat we het pand tot die tijd huren, maximaal vijf jaar. Het liefst willen we het pand dan in eigendom hebben. De huurkosten zijn hoog (40.000 euro per maand), dat vinden wij ook, maar ze worden betaald door het Rijk. De meeste Oekraïners krijgen geen leefgeld, zij werken namelijk.” 

De Vries benadrukt hoe goed de opvang in Zeddam is georganiseerd. Daar is beveiliging, kinderen gaan er naar school en naar verenigingen. “Wij hebben geen gedoe met Oekraïners. Het zijn geen veiligelanders, die via Oekraïne zijn gevlucht.” Als de Oekraïners weg zijn, wil de gemeente op deze plek samen met de inwoners woningbouw voor de inwoners realiseren. De burgemeester belooft: “Er komen daarna geen andere vluchtelingen of arbeidsmigranten.” De angst daarvoor blijft, zeker nu de spreidingswet is aangenomen: “Wat als Den Haag zegt, jullie moeten vluchtelingen opnemen in Steak’m.” De Vries zegt dat Den Haag geen locaties kan kiezen, maar Montferland zal wel asielzoekers moeten opvangen. Dat gebeurt op andere locaties.

Sommige inwoners zijn er niet gerust op en zijn bang dat de burgemeester zijn belofte niet zal nakomen. Waarschijnlijk is hij al met pensioen op het moment dat de oorlog voorbij is of het huurcontract afloopt. De Vries verzekert dat de afspraken ook na zijn vertrek geldig blijven, hij vraagt de gemeenteraad om ze in een motie vast te leggen.

De tekeningen zijn nu in te zien op de website van de gemeente, al zijn ze nu nog gebaseerd op 50 bewoners. De inwoners van Nieuw-Dijk blijken zich ook zorgen te maken over de leefbaarheid. “Het pand is niet geschikt voor opvang, er is geen buitenruimte, er zitten geen ramen in.” De burgemeester vertelt dat er lichtkoepels komen die voor daglicht zorgen. Het voormalig terras kan gebruikt worden als buitenruimte en Nieuw-Dijk beschikt op loopafstand over het Meikamerbos.

Er is angst dat de Oekraïners na de oorlog niet teruggaan. De Vries zegt dat hij verwacht dat de meesten teruggaan, al zullen sommigen hier blijven, omdat de kinderen vernederlandst zijn of omdat ze hier de liefde vonden. Op de opmerking dat alles is platgebombadeerd en er niets is om naar terug te keren is het antwoord: “Er worden in heel Europa plannen gemaakt voor de wederopbouw.” 

Een van de inwoners zegt: “Als je dit verhaal van tevoren bij Nieuw-Dijk had neergelegd, hadden er nu al Oekraïners in Steak’m gezeten.” De Vries biedt nogmaals excuses aan voor de slechte communicatie. “Ik heb me daarop verkeken, zeker omdat het in Zeddam heel soepel liep. Dat is niet de schuld van Nieuw-Dijk. Het is een andere tijd, destijds wapperden overal de blauwgele vlaggen.” Hij doet nu de oproep: “Laten we er samen iets van maken.”

Er is nog steeds verbazing over de hoogte van de huursom. Een inwoner zegt daarover: “Als u bij de rechter komt, zal die zich afvragen of u getekend heeft in een vlaag van verstandsverbijstering, of u had gedronken of dat iemand een pistool op uw hoofd gericht hield.” De Vries antwoordt dat hij zich ook boos maakt: “Opvang is mensenhandel geworden. Er wordt gebruik gemaakt van de schaarste en dat vind ik net zo schandalig als u.”

De avond wordt besloten met de belofte om afspraken over toekomstige woningbouw op de locatie van Steak’m vast te leggen, maar ook om te praten over de voorzieningen in het dorp. De burgemeester zal de motie omarmen. Aanwezige raadsleden gaan ervoor zorgen dat die motie er donderdagavond 1 februari is.

De tekeningen worden aangepast en de aannemer zal op maandag 19 februari beginnen met de verbouwing. De Oekraïners komen op z’n vroegst in de tweede week april. De komende weken wil de burgemeester horen welke Nieuw-Dijkse inwoners willen meedenken. Meedenken over hulp aan de Oekraïners die tijdelijk in Nieuw-Dijk komen wonen, meedenken over de voorzieningen die nodig zijn in Nieuw-Dijk en meedenken wat er met het pand gebeurt als het weer leegstaat. Op Digidiek komt een link waarmee mensen zich kunnen aanmelden.

nieuw-dijk.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant