Het rood is toeval, onafhankelijk wethouder Marije Eleveld heeft jasjes in alle kleuren. Foto: Karin van der Velden
Het rood is toeval, onafhankelijk wethouder Marije Eleveld heeft jasjes in alle kleuren. Foto: Karin van der Velden

Wethouder Marije Eleveld stelt zich voor

Politiek

DIDAM - Sinds 1 februari heeft Montferland weer een volledig college. Tijdens de raadsvergadering werd Marije Eleveld benoemd tot wethouder. Een unieke situatie, want Eleveld treedt toe als onafhankelijk wethouder, ze vertegenwoordigt geen politieke partij.

Door Karin van der Velden

De portefeuilles van de wethouders zijn opnieuw verdeeld, waarbij Eleveld het meeste van de op 21 november 2023 opgestapte wethouder Henk Groote overneemt. Sport, cultuur en onderwijs. En bij vergunningverlening komt ook handhaving, omdat dat natuurlijk veel raakvlakken heeft. ‘s-Heerenberg Oost is een belangrijk onderwerp, met een omvangrijk dossier. Natuur, landschap en biodiversiteit neemt Eleveld over van wethouder Ingrid Wolsing: “Gezien de klimaatverandering wil ik er graag voor zorgen dat alles mooi groen wordt ingepast.
Wat helemaal nieuw is, is dierenwelzijn: “Het is niet mijn initiatief, maar als lid van de raad van toezicht van de dierenbescherming heb ik er wel affiniteit mee. Ik weet nog niet eens of er op dat onderwerp al beleid is.” Het IKC in ‘s-Heerenberg blijft in de portefeuille van Wolsing, net als het zwembad in Didam. De komende tijd heeft Eleveld vooral heel veel kennismakingsgesprekken, veel ook met ambtenaren.
Dat ze door Lijst Groot Montferland voor de functie wethouder werd gevraagd, was onverwacht en een verrassing: “Ik kreeg op kerstavond een WhatsApp-bericht van een bestuurslid van Lijst Groot Montferland die in Azewijn woont. De partij had geen kandidaat in eigen kring. Eigenlijk was ik met een andere baan in een vergevorderd stadium, dus ik heb de kerstdagen gebruikt om er goed over na te denken. De dag na kerst heb ik een goed gesprek gehad met het bestuur van Lijst Groot Montferland. Ik heb gevraagd hoe ze mijn wethouderschap voor zich zagen. Ik ben PvdA-lid, maar er is al een PvdA-wethouder. Toen kwamen het idee dat onpartijdigheid een mogelijkheid zou zijn. Lokale partijen liggen eigenlijk niet zover uit elkaar. Ik heb het verkiezingsprogramma van Lijst Groot Montferland doorgelezen, daar staat niets dat in strijd is met hoe ik in elkaar zit. Het Raadsakkoord vind ik belangrijker, daar heb ik me nog meer in verdiept.”

“Lijst Groot Montferland vond vooral mijn bestuurlijke ervaring belangrijk. Er liggen belangrijke dossiers, iemand moet de portefeuille goed uitvoeren. Het is ook maar voor twee jaar. Ik ben eigenlijk ook niet heel politiek, maar vooral bestuurlijk gericht. Ik werd enthousiast. Ze hebben me veel verteld over de situatie in Montferland, dat had ik natuurlijk ook al wel meegekregen en ik denk dat ik me daarvoor wel kan inzetten. Van nature ben ik goed van vertrouwen, al ben ik misschien wel wat bedachtzamer dan ik normaal gesproken zou zijn. Er zijn gevoeligheden, maar ik wil daar eigenlijk open instappen. Ik ben er ook voor de hele raad. Als wethouder sta ik graag dicht bij de mensen. Je kunt echt wat betekenen. Dat wil ik graag voor de gemeente waar ik woon. Het is ook wel fijn dat het werk nu dicht bij huis is.”
Ze vervolgt: “Een onafhankelijk wethouder is nieuw, dus we moeten dat wel uitvinden. Het is vrij uniek dat ik als onafhankelijk wethouder aan de slag ga. Er zijn wel PvdA-wethouders bij een lokale partij aan de slag gegaan. Als wethouder krijg je je input niet van één partij, maar dat moet je bij alle partijen halen. Ik ga ook een rondje langs alle fracties maken. Ik ga niet bij fractievergaderingen zitten, tenzij een partij me specifiek vraagt. Alle partijen kunnen me daarvoor vragen. Als ik er over twee jaar nog ben, ga ik niet op een kandidatenlijst staan. Dat zou raar zijn als onpartijdig lid. Wat ik na de verkiezingen ga doen, weet ik nog niet. Wethouderschap sluit ik niet op voorhand uit.”
Dat de PvdA in de coalitie zit is voor Eleveld niet belangrijk, maar zij moesten het er wel mee eens zijn. Ze is nu slapend lid van de PvdA, de komende tijd zal ze niet actief zijn: “Ik ga niet naar partijbijeenkomsten. Landelijke partijen hebben een bestuursvereniging voor wethouders, daar ben ik ook geen lid van. In het verleden ben ik door de PvdA wethouder geworden, het heeft me veel gebracht, dus alle banden doorknippen vind ik wel ver gaan.”

Eleveld vindt het belangrijk dat de rust in politiek Montferland terugkeert: “We moeten nu kunnen overgaan tot uitvoering en bezig gaan met de inhoud. Ik ben van de inhoud, en hoor dat ik transparant, open en benaderbaar ben. Ik hoop dat ik daardoor als persoon een bijdrage kan leveren aan een positieve cultuurverandering. In Ede en Wageningen was ik gewend om via Facebook en Instagram te laten zien wat ik doe. In overleg met de afdeling communicatie wil ik dat in Montferland ook graag doen.
Op de kop af op de dag dat ze als wethouder werd geïnstalleerd, woont Marije Eleveld in Azewijn waar ze samen met haar vriend een minicamping heeft. Die camping wordt overigens vooral door Yoeri gerund. De omgeving sprak hen aan. Marije kende het hier al, als kind ging ze met haar ouders regelmatig op vakantie bij ‘t Peeske. Het was best een stap om vanuit Ede, waar ze daarvoor haar hele leven woonde, te verhuizen.
In Ede was Marije zes jaar raadslid en vijf jaar wethouder. Daarna maakte ze de overstap naar een woningcorporatie in Utrecht, waar ze directeur werd. Nadat ze gevraagd werd om tijdelijk wethouder in Wageningen te worden, vervulde ze die functie elf maanden. Die klus eindigde half december.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant