Alja Buseman uit Kilder loopt op 9 juli 100 kilometer voor het Sengerema Ziekenhuis in Tanzania. Foto: Karin van der Velden

Alja Buseman uit Kilder loopt op 9 juli 100 kilometer voor het Sengerema Ziekenhuis in Tanzania. Foto: Karin van der Velden  

Alja Buseman loopt, zodat anderen ook kunnen lopen

Zorg

KILDER - In Tanzania is gezondheidszorg niet vanzelfsprekend. Medewerkers van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem zetten zich al jaren in voor het Sengerema Ziekenhuis. Operatie-assistent Alja Buseman uit Kilder gaat op 9 juli 100 kilometer hardlopen, zodat 100 kinderen geopereerd kunnen worden.

Door Karin van der Velden

“Een operatie kost daar maar € 125,-. Toch zijn er maar weinig inwoners die dat bedrag kunnen betalen. Kinderen met standsafwijkingen, zoals een klompvoetje, staan daardoor buiten de maatschappij. Een operatie, die hier in Nederland als routine wordt beschouwd, kan daar een leven veranderen.”

SIMBA Health
De band tussen medewerkers van het Slingeland Ziekenhuis en het Sengerema Ziekenhuis is ontstaan door traumachirurg Erik Staal. Erik en Jiska Staal-Kamstra zijn de tweede generatie medische vrijwilligers die zich voor het ziekenhuis inzetten. Jiska’s ouders Jantine en Harry Kamstra werkten sinds 1971 in Afrika. In 1990 kwam Harry Kamstra tijdens een uitzending voor Memisa om bij een vliegtuigongeluk. Erik en Jiska namen het stokje over en richtten SIMBA Health op. Erik ging sinds 2010 twee keer per jaar met een medisch team een paar weken helpen in Tanzania. Vorig jaar besloten Erik en Jiska om er elk jaar een periode van acht maanden te blijven. De andere vier maanden is Erik in Nederland zodat hij zijn papieren om te mogen opereren behoudt.

Erik wist zijn collega’s in het Slingeland enthousiast te maken om ook te helpen. De teams verrichten twee keer per jaar in twee weken tijd zoveel mogelijk operaties. Chirurgen, anesthesisten, operatieassistenten en verpleegkundigen helpen mensen met een problemen als een vergrootte schildklier (struma), doen buikoperaties zoals het opheffen van stoma’s en opereren standsafwijkingen. “Vorig jaar kwam er een jongen met een gebroken been, die was eerst acht weken door een medicijnman behandeld voor hij uiteindelijk aangeklopte bij het ziekenhuis.” Intussen zijn er ook collega’s die geld inzamelen voor SIMBA Health. Medewerkers van het Slingeland bakken koekjes, organiseren spinning marathons en pubquizzen.

Collega’s die naar Tanzania gaan, betalen de reis zelf. Voor ze gaan zamelen ze ook goederen in die daar nodig zijn. Alja zal in Tanzania ook weer inventariseren wat nodig is en de voorraad compleet maken. “We beschikken daar niet over een OK zoals we hier gewend zijn. Vooraf wordt via de radio en de krant aangekondigd dat er extra medische hulp komt. Uit alle aanmeldingen wordt een selectie gemaakt wie geopereerd kan worden.”

“Met vallen en opstaan, soms letterlijk, kom ik er wel”


SIMBA Health vindt dat alle mensen toegang moeten hebben tot veilige chirurgische ingrepen en anesthesie. Zij zetten zich daarom in om gespecialiseerde chirurgische zorg meer beschikbaar te maken voor de kansarmen in de regio. Dat doen ze ook door een stabiele partner te zijn voor ziekenhuizen en overheden in de omgeving.

Sponsorloop
Alja gaat nu voor het eerst naar Tanzania, samen met vaatchirurg Susan Lemson en anesthesioloog en intensivist Jan Ammann. Naast haar baan als operatie-assistente in het Slingeland is Alja ook looptrainer bij Argo. Vorig jaar coördineerde ze een sponsorloop, dit keer loopt ze zelf. Op zaterdag 9 juli is het zover en gaat Alja 100 kilometer hardlopen. Ze zal om 7 uur starten bij Atletiekvereniging Argo aan de Bezelhorstweg 87 in Doetinchem. Alja heeft vier rondjes uitgezocht met een lengte tussen de 5 en 8,5 kilometer. Samen is vormen ze een lengte van 25 kilometer en dat gaat Alja vier keer lopen. Na elke lus wandelt Alja bij de atletiekvereniging, waar ze dan ook wat eet en drinkt. Wie wil, kan tegen betaling van een bedrag voor het goede doel, een rondje meerennen. “Het zijn verschillende afstanden en ik ga niet hard rennen, dus iedereen kan meedoen.”

Vrijwilligers
Er zijn ongeveer 25 vrijwilligers die Alja helpen. “Er fietst altijd iemand met me mee, zodat ik ook onderweg wat kan eten of drinken en voor het geval er iets gebeurt. Gert-Jan Wassink van Running Movements heeft een trainingsschema voor me gemaakt. Hij analyseert mijn trainingen en adviseert me wat ik kan verbeteren. Ik werk 32 uur per week, vaak drukke diensten en geef zelf trainingen. De trainingen voor de 100 kilometer moeten daarin worden ingepast. Maar met vallen en opstaan, soms letterlijk, kom ik er wel. De week ervoor ga ik wel wat minder werken. Anne Wilbrink van Wilbrink Wassing fysiotherapie helpt me meteen als ik iets mankeer. Zij is er 9 juli ook als vraagbaak voor bezoekers. Haar vrouw Vera doet die dag af en toe een buikspierkwartiertje met belangstellenden. Podotherapie Luiten Knippenborg beantwoordt ook vragen. Andries Centen, looptrainer bij Argo, doet om half twaalf en half twee een running bootcamp. Om 10 uur start er een wandeltocht door de Kruisberg, met een wandelcoach van Argo. Zij doen dat allemaal voor het goede doel. Dochters van een vriendin van me komen onder andere armbandjes en happy stones verkopen. De winst daarvan gaat ook naar SIMBA Health. Tussendoor worden er cadeaubonnen verloot, bijvoorbeeld van Bakwinkel Gaabs en Shiatsupraktijk Marian Juriens. Aloys Lurvink sponsort de lunch voor alle vrijwilligers. Hij heeft ook een potje op de balie in de winkel staan voor donaties. Jumbo levert fruit en drinken. Ik verwacht om 19.00 uur klaar te zijn. Hopelijk komen er die dag veel mensen naar Argo.”

Over de manier waarop Alja de 100 kilometer gaat hardlopen, heeft ze goed nagedacht. “Ik kom uit Winschoten, daar heb je een run van 100 kilometer. Ik ben er drie keer op de 50 kilometer gestart en heb de afstand twee keer uitgelopen, een keer werd ik zelfs vijfde. Ik dacht, dan moet 100 kilometer ook wel kunnen. Van Last man standing heb ik het principe met lussen van verschillende afstanden overgenomen. Ik heb ook wel nagedacht over andere methoden, zoals een lange route door de Achterhoek. Maar dat ik steeds kan terugkeren naar een thuisbasis, geeft me een veilig gevoel.”

Meer informatie staat op de website slingeland.blogpost.com. Daar staan ook de mogelijkheden om te sponsoren of doneren.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant