St. Antoniusgilde ontvangt Nobele orde van de Papegay

's-HEERENBERG - Op zaterdag 6 november is het Broederschap St. Antoniusgilde de gastheer voor de Nobele orde van de Papegay. Er zal een ontvangst zijn op kasteel Huis Bergh en dan een rondgang door de stad ’s-Heerenberg (als het weer het toelaat). Met als eindbestemming zalencentrum De Gracht, waar de investituur gehouden zal worden. Dit jaar zijn circa 160 schutters uit Europa aanwezig.

De commissaris van de Koning en de waarnemend burgemeester van Montferland zullen de aanwezigen toespreken. Ook zal de beschermheer van het St. Antoniusgilde, Stichting Kasteel Huis Bergh in de persoon van dhr. Van Hasselt, een bijdrage leveren.

Wat is de orde?
Jaarlijks in november verleent de Nobele orde van de Papegay als 'Orde van verdiensten' eretekens aan gildebroeders en andere schutsbroeders die zich door hun houding, inzet of kunnen, lieten opmerken in het Europese traditionele schutterswezen. De Nobele orde hecht veel waarde aan het specifieke en ceremoniële karakter van haar Investituur, het uitreiken van de onderscheidingen. Deze manier van handelen heeft de basis gelegd voor het succes van de Nobele orde van de Papegay. Zij heeft tot doel: “... diegenen te eren en te honoreren welke door hun fysische inzet of morele steun bijdragen tot de instandhouding en uitstraling der schutsbroederschappen, schutterijen, gilden of gelijkaardige verenigingen of zich verdienstelijk maakten bij de culturele of sociale werking van deze verenigingen welke behoren tot het volksculturele patrimonium van Europa.“
Het is de derde keer in de geschiedenis van de Orde dat zij buiten België hun investituur houden. De orde is gezeteld in Antwerpen en heeft al meerdere steden aangedaan. In Nederland en Duitsland heeft de orde achtereenvolgens Doornenburg en Dormagen bezocht. 6 november is dus ’s-Heerenberg aan de beurt om gildebroeders en -zusters uit Europa te ontvangen.