Narell Keizer bij het kunstwerk ‘Laakmeermin’ van kunstenaar Theo Wicherink in 'Azum'. Foto: Roel Kleinpenning
Narell Keizer bij het kunstwerk ‘Laakmeermin’ van kunstenaar Theo Wicherink in 'Azum'. Foto: Roel Kleinpenning

Azewijnse Narell Keizer heeft
'mooiste baan ter wereld'

AZEWIJN – Momenteel wordt ‘Zomer in Gelderland’ uitgezonden door Omroep Gelderland. Presentatoren Frank Oosterwegel en Lisanne Halleriet toeren in drie weken de provincie door. Deze week strijkt het circus neer in Varsselder (18 augustus), volgende week in Beek/Loerbeek (25 augustus). Een belangrijke vrouw achter de schermen is productieleidster Narell Keizer. Een portret van deze energieke Azewijnse en haar stevige takenpakket.

Door Reinier Kroesen

Narell: "Ik ben de enige tv-producer/floormanager in vaste dienst bij Omroep Gelderland. Ik produceer de uitzendingen van evenementen zoals de Zwarte Cross, Nijmeegse Vierdaagse, carnavalsoptochten, gemeenteraadsverkiezingen en de herdenkingen rond Market Garden in september. Alles wat geregeld moet worden om een (live) tv-/online-uitzending te kunnen maken, doe ik. Daarnaast ben ik ook floormanager/opnameleidster tijdens opnames en zorg ik dat zowel collega's als gasten weten wat ze moeten doen. Aan 'Zomer in Gelderland' zit een half jaar voorbereiding vast. Narell: "Vanaf januari kunnen plaatsen zich aanmelden. We hopen op reacties vanuit heel Gelderland. Aan geselecteerden vragen we een gemêleerd team samen te stellen uit alle gelederen van de gemeenschap en een captain aan te wijzen. Die wordt ons aanspreekpunt, gedurende de hele rit. Daarna gaat de redactie op zoek naar bijzondere historische en/of persoonlijke verhalen. Zodra we voldoende inhoudelijke mogelijkheden zien om een tv-programma te kunnen maken ga ik op zoek naar een geschikte locatie. Deze moet aan een aantal eisen voldoen zoals ligging, oppervlakte, plaats voor facilitaire wagens, beschikbaarheid en uitstraling.

'Bel bij de
eerste de
beste woning
aan en
het wordt
geregeld'


In Zomer in Gelderland zit een competitie-element: de zoektocht naar de ‘Mooiste plaats van Gelderland'. Narell: "Op de dag van uitzending krijgt het tienkoppige team om 9.30 uur een gouden enveloppe met daarin de opdracht. De bouwopdracht heeft altijd iets te maken met de historie van de plaats: bijvoorbeeld een kerk, molen of middeleeuws kasteel. Het publiek krijgt de taak zich 's avonds op een bepaalde manier uit te dossen en er is een ‘Groeten uit' ansichtkaart foto-opdracht. Voor alle onderdelen kan geld verdiend worden, maximaal 1140 euro, te besteden aan een plaatselijk gemeenschappelijk doel. Willy Oosterhuis, vanuit zijn ‘hok' commentator bij de spelletjes, verzorgt de komische noot en is ook de stem van de jury voor de te winnen euro's. Het dorp dat het meeste geld binnenhaalt, is aan het eind van de toer ‘Mooiste plaats van Gelderland'.”

Tijdens brainstormsessies wordt productioneel gekeken naar haalbaarheid van ideeën. Narell: “Ik overleg met gemeente/ondernemers/verenigingen over veiligheid, vraag de vergunningen aan, schrijf calamiteitenplannen, teken plattegronden. Verder boek ik (satelliet)verbindingen, licht en geluid, redactieruimte, huur crew in, regel rekwisieten, EHBO en catering voor de crew. Tevens moet ik rekening houden met (verkeers)veiligheid voor deelnemers, publiek en onszelf. Ben ook verantwoordelijk voor de begroting! Gelukkig hoef ik dat niet alleen te doen, we hebben een geweldig team van meewerkende freelance producers en productieassistenten.” Omroep Gelderland werkt met 25 mensen aan zo’n productie. Cameramensen, radiotechnici, redactie, regisseur, presentatoren, operationeel assistenten, social media redacteuren, visagisten, schakeltechnici en meer. Narell. “Ik ben om 08.45 uur als eerste aanwezig, samen met de redactie en regisseur. Zorg dat iedereen weet wat hij/zij moet doen, alle benodigdheden er op tijd zijn. Iedereen heeft zijn eigen specialisatie, maar we zijn één hecht team. Na de uitzending helpt iedereen met opruimen en inladen van de vrachtwagens. Of je nu cameramens, productiemedewerker, redactielid of visagiste bent, iedereen helpt elkaar. Dat is in de tv-wereld uniek en vind ik echt geweldig!

Narell over de vraag of de mensen overal hetzelfde zijn: "Nee, vooral de Achterhoek is top. Heb je een rode stift nodig of een kannetje koffie, bel bij de eerste de beste woning aan en het wordt geregeld. Moet je iets geprint hebben? Geen probleem, het kan in de Achterhoek altijd. Ik houd daar van! Er zijn ook regio's waar dat anders is. Dit programma zou ook niet werken in een grote stad. De kracht van kleine steden/dorpen en buurtschappen is dat men naar elkaar omkijkt, daar is echt nog noaberschap."
"Het allerleukste van mijn werk vind ik de leidende rol als productieleidster, ik kom op de mooiste plekken, ontmoet dagelijks nieuwe mensen, er is altijd reuring en we maken tv: het blijft iets magisch! Het mooiste vind ik dat we aan het einde van de dag met een tevreden gevoel en een glimlach op ons gezicht afscheid wordt genomen van het team en zijn inwoners, dan is onze missie geslaagd! Sommigen reizen ons als publiek overal achterna, echte fans, ja, noem het maar groupies!" Om dat te onderstrepen toont ze een goed op haar lijkend lego-poppetje dat ze kreeg als cadeautje van zo'n fan. Narell: "Ik heb echt de leukste baan van de wereld!”