Bovenste rij: Annemieke van der Weerd (verteller), Noami van den Bosch, Judit ten Have, Hanna ten Have en Roald van der Blij,onderste rij: Amanda Hellwich, Lotte Ketelaar en Nora van Bree. (foto:PR)

Bovenste rij: Annemieke van der Weerd (verteller), Noami van den Bosch, Judit ten Have, Hanna ten Have en Roald van der Blij,

onderste rij: Amanda Hellwich, Lotte Ketelaar en Nora van Bree. (foto:PR)

Een kinderkerstfeest in ruimtelijk sfeer

ZEDDAM - Op zondag 18 december wordt door de Protestantse Gemeente Zeddam/’s-Heerenberg en Geloofskern Sint Oswaldus weer een kinderkerstfeest georganiseerd in de Sint Oswalduskerk in Zeddam. Elk jaar met een ander verhaal. Het wordt gespeeld vóór kinderen en dóór kinderen, die al maanden aan het oefenen zijn, en met muzikale intermezzo’s.

door Marlous Velthausz

Dit jaar gaat het verhaal over een ruimteschip met een kerstgeheim. Al meer dan duizend jaar vaart het ruimteschip 'kwaadivarius' doelloos tussen de sterren. Ooit is men de ruimte ingegaan omdat men kwaad was op alle mensen, de vervuiling, oorlogen en ziektes, met de bedoeling op zoek te gaan naar een betere en mooiere planeet. Maar de beloofde planeet hebben ze nooit gevonden.

Kapitein Uzu en z'n bemanning zijn het leven op aarde helemaal vergeten. Ze voelen zich koud en somber, want ze kunnen nergens heen. De bemanning heeft echter een geheim, ooit gekregen van hun opa's en oma's. Een geheim van de aarde. Een geheim dat te maken heeft met het kerstfeest. Niemand weet meer wat het was en al helemaal niet hoe het kerstverhaal ging. Na aandringen van de bemanning wordt kapitein Uzu toch ook wel heel nieuwsgierig naar het kerstverhaal en besluit hij contact te zoeken met de aarde. Dat lukt. Op vriendelijk verzoek van dominee Henriette keren ze terug. Ze landen op het plein van de Roncallischool en komen de warmte en gezelligheid tegemoet bij Henriëttes gezin in Zeddam. Volgens Ineke van Halteren, een van de initiatiefnemers, wordt het een prachtig schouwspel waarbij je je allereerst in de ruimte waant als je de kerk binnenkomt en gaandeweg het verhaal meegenomen wordt naar warmte, liefde en licht van Kerstmis. Niet alleen kinderen, maar ook papa's, mama's, opa's en oma's zijn van harte welkom. De entree is gratis, maar een vrije gift wordt zeer gewaardeerd.
Het kinderkerstfeest is op zondag 18 december van 18.30 uur tot 19.30 uur en de Sint Oswalduskerk is open vanaf 18.15 uur. Het feest krijgt muzikale optredens van drumband KNAP XS, Musicalschool Vaye, Kinderkoor SamSam en Dansschool Dancin.

Een mededeling van de organisatie: de kerk wordt niet volledig verwarmd, dus trek een warme jas aan of neem een fleece dekentje mee. Na afloop wordt er nog gezellig nagepraat onder het genot van warme chocolademelk en glühwein!