Vrijwilligers en professionals ontvangen op 4 februari graag belangstellenden in het Braamhuis in Zevenaar. Foto: Karin van der Velden

Vrijwilligers en professionals ontvangen op 4 februari graag belangstellenden in het Braamhuis in Zevenaar. Foto: Karin van der Velden

Eenmaal binnen, is de drempel weg

Didam - Het Braamhuis biedt in het kader van Wereld Kanker Dag op 4 februari een breed scala aan activiteiten aan. De bedoeling is dat mensen die een drempel ervaren om binnen te stappen, nu wel vrijblijvend een kijkje komen nemen. Bij het Braamhuis kunnen mensen die met kanker te maken hebben op een ongedwongen manier samenkomen.

Door Karin van der Velden

"Na corona was de loop naar het Braamhuis er een beetje uit. Gelukkig neemt het aantal bezoekers nu weer toe", vertelt bestuurslid Martine Weber. Binnen het Braamhuis onderhoudt zij de contacten met professionele zorgverlening: "Sinds enige tijd werken we samen met de oncologienetwerken in Didam, Zevenaar en Duiven. Professionele hulpverleners uit het netwerk verzorgen op 4 februari de activiteiten. Er is bewust voor gekozen om dat niet informatief te maken. De verschillende activiteiten zijn niet therapeutisch, maar hebben alleen als doel om even lekker en ongedwongen bezig te zijn. We hopen dat de mensen daarna blijven hangen voor een gezellig praatje tijdens de lunch of high tea."

Het voorbereiden van een lunch en een high tea zijn activiteiten die plaatsvinden. Een lachworkshop en samen met The Iceman kennismaken met de kracht van koude en ademhaling zijn andere activiteiten. Het hele programma staat op de website van het Braamhuis.

Karen Snel van het oncologienetwerk in Didam weet dat het juist zo belangrijk is om te kijken hoe je plezier uit dingen kunt halen. "Het thema van de dag is dan ook betere kwaliteit van leven met en na kanker. Het is voor mensen moeilijk om het leven na kanker vorm te geven. Als je in positieve zin bent uitbehandeld, leunt de omgeving bij wijze van spreken achterover, terwijl jij er zelf nog helemaal niet klaar mee bent. Juist dan komen de verhalen pas los, terwijl mensen om je heen zeggen: Je bent toch beter, het gaat toch goed. Mensen die kanker hebben of hebben gehad, beschermen ook hun naasten. Maar er is wel behoefte om dat verhaal te vertellen. Die psychosociale hulp wordt vaak niet vergoed en de wachtlijsten zijn lang. Het Braamhuis voorziet daarom echt in een behoefte. Het versterkt de werking van het werk dat wij doen. 

"Energiebelasting en belastbaarheid zijn aspecten waar iemand met kanker mee te maken krijgt. Het helpt dan juist om informeel het gesprek aan te gaan met mensen die weten hoe het voelt. Mensen kunnen daardoor vaak een volgende stap zetten. Niet kijken naar wat je allemaal niet meer kunt, maar naar wat je wel kunt. Dat heeft ook te maken met acceptatie. Dat is voor de een makkelijker dan voor een ander. Vooral jonge mensen, volop in het uitgaansleven of met een jong gezin, hebben daar nog meer moeite mee. Die groep kan bij het Braamhuis juist heel veel winst halen. Als je kanker krijgt, val je uit het ‘normale' leven. Dat heeft invloed op je sociale leven. Het is moeilijk om dat weer terug te vinden, ook als je geen kanker meer hebt. Het leven gaat voor anderen door, terwijl jij in je bubbel zit. We noemen dat ook wel verscholen eenzaamheid. Hier weten ze wat er speelt, je hoeft je niet te verontschuldigen als je even niet meedoet." Martine vult aan: "Even op de bank liggen, dat kan hier ook."

"Het is trouwens beslist niet zo dat het hier in het Braamhuis altijd over kanker gaat", zegt Ans Schuiling, die als bestuurslid de gastvrouwen coördineert. "We merken dat die gedachte een drempel is. Het is hier echt niet alleen maar huilen, er wordt ook heel veel gelachen. Als iemand wel wil praten, ziet onze gastvrouw dat wel en dan gaan we even apart koffie drinken. Je hoeft ook niet alleen te komen, je mag altijd iemand meenemen. Sommigen nemen hun partner mee, anderen een vriendin."

"Er komen ook mensen die iemand aan kanker verloren zijn", vertelt Karen. "Het Braamhuis is voor iedereen die iets met kanker te maken heeft of heeft gehad. Als mensen maar eenmaal over die drempel zijn, blijven ze ook wel hangen." Activiteitencoördinator Henny Kempkens vult aan: "Onze gasten zeggen heel vaak, het is zo anders dan ik dacht. Het is hier echt een warm bad."

De gastvrouwen bij het Braamhuis zijn professioneel opgeleid, ze weten daardoor heel goed hoe om te gaan met de gasten. Het zijn vaak verpleegkundigen die met pensioen zijn. Sommigen zijn ook gastvrouw in het oncologisch centrum van Ziekenhuis Rijnstate, de afdeling waar mensen chemo krijgen. Het komt ook voor dat een gast uiteindelijk gastvrouw wordt. 

Het Braamhuis is op dinsdag, donderdag en woensdagmorgen open. Op woensdag is de Aangename zorgochtend. Dan zijn er vrijwillige professionals die met de gasten shiatsu, yoga, reiki en voetreflextherapie doen. Martine: "Maar ook dan kun je gewoon binnenlopen voor een kopje koffie. In de zomer zijn ook activiteiten buiten. We gaan dan weleens wandelen met de gasten, dat kan ook een op een. Niemand hoeft mee te doen aan een vast programma, het is allemaal heel informeel."

Wie op 4 februari wil meedoen aan een activiteit kan zich opgeven via braamhuis.nl of door te bellen naar 06-10679248.
Braamhuis, Reisenakker 12 in Zevenaar.