Plan OCDN deels uitgevoerd

Didam - Meer inwoners laten sporten en bewegen en sporters breder trainen, dat is het doel van Open Club de Nevelhorst (OCDN). Dat doel moet bereikt worden door sportverenigingen te verbinden en organisaties als scholen en bedrijven te laten aansluiten. Voor bijna vijf ton worden nu extra sportvoorzieningen aangelegd.

Door Karin van der Velden

De gemeente heeft een go gegeven voor de uitbreiding van het tennispark, de faciliteiten van DVC en turnhal Margriet. De plannen daarvoor werden gemaakt door OCDN. Wethouder Henk Groote is blij dat er voorzieningen komen om in de buurt van de Nevelhorst laagdrempelig sporten en bewegen mogelijk te maken. "We willen dat onze inwoners gezond blijven en goed in hun vel zitten. Wat in de toekomst meetbaar is, is dat mensen die langer gezond zijn minder beslag leggen op middelen in het sociaal domein. Dat past ook in de plannen van de minister die meer wil inzetten op preventie."

De Outdoor Squashbaan die bij TVD gepland was, wordt even geparkeerd. In plaats daarvan komt er een hardcourt tennisbaan, die multifunctioneel inzetbaar is. Bijvoorbeeld voor mensen in een rolstoel, maar ook voor andere balsporten. Bij DVC wordt de krachtheuvel uitgebreid. Bij Margriet komt er een Calisthenics park. Met duw-, trek-, buig-, sprong- en zwaai-oefeningen train je daar je lichaam, waarbij je je eigen gewicht als weerstand gebruikt. Er komen landingsmatten, smart rolls en een interactief videoscherm, waar je je motoriek kunt trainen door op het scherm te mikken. Free run stijgt in populariteit, ook daarvoor komen bij de turnhal voorzieningen.

Raymond Sweers, voorzitter van OCDN, is groot voorstander van de kruisbestuiving die op deze manier voor sporters ontstaat: "Door op andere manieren te trainen, ontwikkelen sporters andere spiergroepen. Dat komt hun eigen sport weer ten goede en het voorkomt blessures."

De plannen zijn wel aangepast. Aanvankelijk zou voor de anderhalf miljoen, die vrijkwam door sluiting van het zwembad, een uniek sportpark gemaakt worden. Dit besluit werd echter teruggedraaid omdat er nu toch gezocht wordt naar mogelijkheden voor een nieuwe zwemvoorziening. Hoewel Raymond Sweers een zwemvoorziening in Didam toejuicht, heeft hij wel vraagtekens bij de haalbaarheid. Hij heeft de gemeente dan ook gevraagd of het geld alsnog voor de sportvoorziening gebruikt mag worden als de plannen voor een zwemvoorziening niet slagen.

"Het is absoluut niet de bedoeling dat alleen leden van de drie sportver-enigingen er gebruik van maken"

Hoewel de plannen eigenlijk op 1 april gerealiseerd moeten zijn, is het de vraag of dat haalbaar is. OCDN is eigenaar van de nieuwe faciliteiten en gaan die ook exploiteren. Groote: "Het is absoluut niet de bedoeling dat alleen leden van de drie sportverenigingen er gebruik van maken. OCDN gaat ook op zoek naar andere gebruikers, zoals scholen en ouderen. Er moet ook een methode ontwikkeld worden om op een makkelijke manier te betalen als je gebruik maakt van de faciliteiten. Denk dan aan een pasje of druppel die toegang geeft."