Bestuurslid Adriaan Slager, voorzitter Marcel Schuurman en secretaris Chantal Krol-Schenning. Foto: Marlous Velthausz

Bestuurslid Adriaan Slager, voorzitter Marcel Schuurman en secretaris Chantal Krol-Schenning. Foto: Marlous Velthausz

Nieuw leven in ondernemersvereniging Sint Martinus

’s-HEERENBERG – Door de coronacrisis is het lang stil gebleven rond ondernemersvereniging Sint Martinus. Het is echter toch gelukt om met een nieuw bestuur weer nieuw leven in de ondernemersvereniging te blazen.

door Marlous Velthausz

Het waren voor de plaatselijke ondernemers geen gemakkelijke jaren. Corona, de energiecrisis en personeelkrapte speelden voor de meeste ondernemers parten. Eind vorig jaar is er een start gemaakt met een nieuw bestuur en een activiteitencommissie bij Sint Martinus. Ze hebben als doelstelling dat ’s-Heerenberg een levendige stad blijft waar de ondernemer goed kan ondernemen en de consument goed kan consumeren en verblijven. 

De nieuwe voorzitter van de ondernemingsvereniging is Marcel Schuurman geworden. Ze hebben hem met een verrassende twist naar de vergadering gelokt en bijna voor het blok gezet. Maar Marcel vatte het heel positief op, want hij heeft nu toch meer tijd om iets te ondernemen doordat hij zijn bedrijf heeft verkocht. Chantal Krol-Schenning verzorgt het secretariaat, Jan van Driel is de penningmeester en bestuurslid is Adriaan Slager.

De eerste vergadering met het nieuwe bestuur en verschillende ondernemers was op 18 januari. In de vergadering vertelde Schuurman dat hij in november samen met Jan van Driel en met verkeersdeskundigen van de gemeente Montferland een rondje centrum hebben gedaan. Aan de orde is toen gekomen hoe vrachtauto’s, auto’s, fietsers en wandelaars beter kunnen functioneren in het verkeer. Ook de parkeerproblematiek kwam aan de orde. “In de loop van dit jaar worden wij door de gemeente daar meer in betrokken. We hebben wel aangegeven dat wij een boodschappenplaats zijn en niet een winkelplaats”, aldus Schuurman. “Toch kunnen wij zeggen dat ’s-Heerenberg in het afgelopen jaar toch wel een bedrijvige stad was. Natuurlijk kan er nog meer beweging in komen, maar dat moeten wij met z’n allen gaan doen.” 

Reclamebelasting is voor 2023 een van de voornaamste punten. Daarom was van de gemeente bedrijfscontactfunctionaris Bertil van der Molen aanwezig, Karin Den Otter van der Velden van Gastvrij Didam en Ronald Ampting van Ondernemersvereniging Gastvrij Didam om hier het een en ander over te vertellen en hun ervaringen alvast te delen. Didam heeft er goede ervaring mee met de reclamebelasting. Naar aanleiding van deze is er afgesproken om de onderlinge contacten te versterken.

 “Verder hoop ik dat ons winkel- en horecabestand blijft. Zoals ik gezegd heb, zijn het geen gemakkelijke tijden. Toch zie ik ook mogelijkheden om in ’s Heerenberg een aantrekkelijk ondernemersklimaat te behouden. Samen met de activiteitencommissie zullen wij daar aan moeten werken. Ik hoop ook dat wij meer respons van de ondernemers krijgen wanneer wij daar een beroep op doen”, aldus de voorzitter. “We zijn van plan om ondernemers goed te informeren over tijdelijke afsluitingen van de wegen tijdens evenementen. We gaan ‘koop lokaal’ promoten en ook de markt op donderdag is belangrijk voor ondernemers. Over de sfeerverlichting in het centrum wordt ook nog nagedacht.” 

Schuurman besluit: “Mijn motto blijft nog steeds ‘samen staan wij sterk en samen kunnen wij een vuist maken’. Ik hoop dat wij de kans krijgen om meer mensen naar ‘s-Heerenberg te trekken, maar dat zal wel tijd kosten.”