Gift aan KWF Kankerbestrijding

Lengel - Door de opheffing van Stichting Todo komt er 3356 euro vrij dat geschonken gaat worden aan KWF Kankerbestrijding.

Stichting Todo is indertijd opgericht om de documentairemaker Femke Stroomer, afkomstig uit Lengel, te ondersteunen in haar werk. Femke, die over de hele wereld gereisd heeft om documentaires te maken voor ngo”s zoals Cordaid, Care en vele anderen, besloot om zich in Nederland in te gaan zetten op een heel nieuw, zelf ontwikkeld project. Zij liet studenten van de Internationale Schakelklassen, die Nederlands leren, zelf aan het woord over hun ervaringen in Nederland. Dit deed ze door hen videocamera’s te overhandigen; hen les te geven hoe deze te hanteren en hoe te interviewen. Van deze gefilmde fragmenten van de leerlingen heeft zij weer twee ingrijpende en integere documentaires gemaakt. Deze methode zorgde voor betere lesprestaties, meer begrip en samenhang in de klassen en bij het bekijken van de documentaires ook voor meer begrip voor de situaties waarin deze jonge, meestal gevluchte en getraumatiseerde jongens en meisjes zich bevinden. 

Maar het noodlot sloeg toe, Femke werd ongeneeslijk ziek en kon geen gevolg meer geven aan dit project. Ze richtte zich tijdens haar ziekte op onderzoek naar schadelijke stoffen die kanker veroorzaken en wilde daar een informatieve website voor ontwikkelen. Dit heeft ze echter niet meer kunnen voltooien en toen zij negen jaar geleden overleed, zouden bevriende collega’s dit werk voltooien. Donaties bij haar begrafenis moesten dit mogelijk maken, maar de website is niet gerealiseerd. Stichting Todo heeft nu besloten het geld voor dit project te schenken aan het KWF, voor de kankerbestrijding.