Kinderburgemeester Maud Engelbarts na de installatie. Eigen foto

Kinderburgemeester Maud Engelbarts na de installatie. Eigen foto

Kinderburgemeester Maud zet zich in voor goede doelen

Zeddam - Montferland heeft een nieuwe kinderburgemeester. Maud Engelbarts uit Zeddam gaat zich het komende jaar inzetten voor de kinderen in onze gemeente. Zich inzetten voor goede doelen deed ze al langer. Meer natuurspeelplaatsen en minder afval zijn een paar doelen die het komende jaar haar aandacht hebben.

Door Karin van der Velden

Nadat ze Maud Veenhuizen, de vorige kinderburgemeester een paar keer had gezien en ze met school had ontbeten met burgemeester Harry de Vries, leek het Maud Engelbarts al leuk om de volgende kinderburgemeester te worden. "De burgemeester zei toen al dat hij een nieuwe kinderburgemeester zocht. Ik heb eerst eens gekeken wat het allemaal betekent en het leek me heel leuk. Toen op school de mededeling kwam dat je je kon opgeven, heb ik dat gedaan."
Maud bedacht doelen, maakte een filmpje en werd vervolgens uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. "Dat was best officieel. Ik kreeg ook lastige vragen, bijvoorbeeld of ik wist wat een motie is. Nu weet ik wel dat het een voorstel is dat je bij de raad indient."

Het telefoontje dat de keus op haar gevallen was, kwam voor Maud als een grote verrassing. Daarna was er nog een kennismakingsgesprek met de burgemeester en vervolgens werd ze tijdens de raadsvergadering geïnstalleerd. Voor de raadsvergadering sprak Maud nog even met de vorige kinderburgemeester: "We hebben leuk gepraat, Maud gaf me als tip om me goed voor te bereiden als ik ergens naartoe ga." En toen moest de nieuwe kinderburgemeester voor het eerst een woordje doen. "Het was leuk spannend", aldus Maud. "Ik voelde me net jarig. Ik heb zoveel kaartjes, bloemen en cadeaubonnen gekregen. De dag erna heb ik op school alles laten zien. Met mijn vriendin Yara mocht ik de klassen rond om de ambtsketen te laten zien. Meester Noah en mijn vriendinnen hadden de klas versierd, dat was een grote verrassing. De meester en mijn vriendin, die ook Maud heet, zijn ook meegegaan naar de raadsvergadering waar ik geïnstalleerd werd. En heel veel klasgenoten hebben de livestream gevolgd. "

Goede doelen
De goede doelen die Maud heeft opgegeven zijn: meer buitenspeelplekken in de natuur, meer afvalbakken voor een schonere natuur en niet pesten, niet  klieren en het leven samen vieren. De komende tijd gaat Maud haar plannen verder uitwerken. Kinderburgemeester zijn is niet niks. Maud krijgt daarom goede begeleiding vanuit de gemeente Montferland.

Het is niet voor het eerst dat Maud zich inzet voor goede doelen. Ze doneerde 35 cm haar aan KiKa, zamelde met vrienden lege flessen in voor ALS en zwom mee met Swim to fight cancer. Bij klasgenoten, vrienden en familie haalde ze daarvoor meer dan 1000 euro op: "Ik heb iedereen die ik tegenkwam, gevraagd om mij te sponsoren. En iedereen wilde wel wat doneren. Sommigen 1 en anderen 10 euro." De vorige kinderburgemeester hing Maud een medaille om: "We staan daar al samen op de foto."
Met Koningsdag zal Maud een filmpje plaatsen en tijdens Dodenherdenking leest ze een gedicht voor in 's-Heerenberg. De dag daarna is Maud erbij als het bevrijdingsvuur in 's-Heerenberg aankomt."
Carnaval wordt door de familie Engelbarts groots gevierd, vader Roy was ook al eens Prins Carnaval en moeder Heleen was dansmarietje. Maud heeft tijdens het sollicitatiegesprek daarom nog wel even gevraagd of ze, nu ze kinderburgemeester is, ook nog Prinses Carnaval mag worden. Gelukkig heeft niemand daartegen bezwaar.