Foto: Geert Menting

Foto: Geert Menting

Elvertocht met blauwe, rode en groene route

Nieuw-Wehl - Op Koningsdag zaterdag 27 april en op zondag 28 april kun je weer de Elvertocht wandelen. Vanuit de startlocatie Elver restaurant Banningshof in Nieuw - Wehl kun je kiezen uit een blauwe, een rode en een groene route. De drie routes in de vorm van een klavertje drie hebben elk een lengte van 10km met de mogelijkheid die in te korten tot 5 of 6km. De routes komen telkens terug op de Banningshof. 

De blauwe route gaat naar het noorden richting Eldrik en Angerlo en loopt langs een aantal watergangen en delen van het Bevermeerse klompenpad. De Hoge Leiding, de grote watergang die de Eldrikseweg kruist, voert water af van Wehl en de Doetinchemse nieuwbouwwijken Dichteren en de Huet. Om het water ook bij een hoge waterstand van de IJssel zonder pompen af te kunnen voeren, kan het waterpeil van de Hoge leiding hoger komen dan de omgeving. Aan weerskanten van de watergang liggen daarom de dijkjes waarover wij lopen. 

De rode route gaat door het buitengebied van Loil in westelijke richting. Na 1,5km gaan we van de harde weg af en over halfverharde wegen, weiland en langs water komen we uit bij ’t Tuutenpoadje door het nieuwe natuurgebied ‘De Tuut’. Dit gebied vangt ook het regenwater op van Nieuw-Wehl. Lopend richting de Bernadette molen kom je terug bij de Banningshof. 

De groene route loopt door het Wehlse bos. De bomen staan hier op rabatten. Als vroeger de grond eigenlijk te nat was voor bomen, werden rabatten gemaakt door sloten naast elkaar te graven en de bomen op de uitgeworpen grond tussen de sloten te planten. Op natte laaggelegen grond kon je op die manier toch bos aanplanten en tegelijk het teveel aan water afvoeren. Afgelopen jaar kwam het systeem na lange droge jaren weer helemaal tot zijn recht. Je komt in het bos ook langs de Galgenbult, waar in de tijd dat Wehl bij Duitsland hoorde mensen berecht werden. De galg is er niet meer, maar er staat wel een bankje waar je kunt uitrusten. Via ’t Veen, zie je de werkzaamheden voor de nieuwste uitbreiding van Wehl, de Heideslag, Het industriële monument van de voormalige CAVV naast het station torent boven alles uit. Door het dorp Wehl loop je terug naar de Banningshof in Nieuw-Wehl. 

De opbrengst van de wandeltocht komt ten goede aan activiteiten voor de cliënten van Elver Nieuw-Wehl. 

Door het klaverbladsysteem kun je als wandelaar kiezen uit de afstanden 5, 6, 10, 15, 20, 25 of 30km en als je bepaalde stukken dubbel loopt zelfs 46km. Iedereen kan vanaf 7 uur starten. De laatste starttijd van de 5 tot 15km is tot 14:00, de 20km tot 13:00, de 25km tot 12:00 en 30km of meer tot 11:00 uur. Het startbureau sluit om 17:00 uur. 

Om te weten waar je loopt kun je de route via een QR code volgen op je mobiel. Het inschrijfgeld is 3 euro voor leden van erkende wandelsportbonden op vertoon van de ledenpas. Niet-leden betalen 4 euro. Wandelboekjes worden voorzien van een wandelplaatje. 

Voor informatie kunt u terecht bij Freek Pelgrim: freekpelgrim@hetnet.nl of 0314-361183