Pieter Jan van den Berg en Esther Derksen in het Ds. Storkpark. Foto: Roel Kleinpenning

Pieter Jan van den Berg en Esther Derksen in het Ds. Storkpark. Foto: Roel Kleinpenning

Oranjecomité Didam heeft weer een mooi Koningsdagprogramma in petto, ondanks structureel vrijwilligerstekort

Cultuur

DIDAM - Het is niet alleen een probleem in Didam, maar landelijk: een structureel vrijwilligerstekort. Het NRC Handelsblad wijdde hier onlangs een groot artikel aan. Want vooral tijdens Koningsdag schort het aan vrijwilligers, merkt voorzitter Pieter Jan (67) van den Berg van het Oranjecomité Didam. 

Door Kelly Heerink

Hoe dat kan? “Misschien door het oubollige karakter? Of dat mensen zelf Koningsdag willen vieren”, gokt de Didammer bij wie Koningsdag altijd al heeft geleefd. Hij zit sinds vijftien jaar in het bestuur van het Oranjecomité en is al dertien jaar voorzitter.  

Tot twee jaar geleden zat hij met zes anderen in het bestuur, dat zijn er nu nog maar drie. Hij is onder ander verantwoordelijk voor veiligheids- het mobiliteit- en calamiteitenplan. De extra handjes zijn vooral nodig op de dag zelf om de activiteiten te ondersteunen. “In de praktijk gaat het vooral om de straatmarkt, waar je als gastheer of gastvrouw namens het Oranjecomité optreedt.” 

De werkzaamheden zijn in de ochtend. In de middag kan je zelf ook Koningsdag vieren. “Het werk duurt tot ongeveer 13.00 uur. Na die tijd mogen we op kosten van de gemeente, samen met de verkeersregelaars en de EHBO-groep, een broodje eten en een biertje drinken.” 

Aanmelden als vrijwilliger
Gelukkig waren er een paar aanmeldingen na een Facebookoproep waar vrijwilligers werden gevraagd. “We zijn nu met drie dames en vijf heren, dus in totaal acht vrijwilligers, daar ben ik al hartstikke blij mee. Esther Derksen meldde zich na aanleiding van de oproep aan.” Toch zijn meer ‘handjes’ nog altijd welkom. Aanmelden kan via het e-mailadres onderaan dit artikel.

Het programma
“Het Oranjecomité Didam heeft in samenwerking met verschillende Didamse verenigingen en de Gemeente Montferland, opnieuw een prachtig programma samengesteld voor de komende Koningsdag op zaterdag 27 april”, vindt Pieter Jan.

Het programma begint ’s morgens in alle vroegte vanaf 07.00 uur met de opbouw van de straatmarkt. Het eindigt in de avond op de terrassen van Jan&Jan op het Lieve Vrouweplein met verschillende muzikale optredens. “Het gebied voor de straatmarkt bestrijkt een groot gedeelte van het centrum van Didam, dit is in de afgelopen tijd grondig aangepakt. Dit jaar kunnen we weer gebruik maken van een groot gedeelte van het centrum.”
De straatmarkt is in de Raadhuisstraat tot aan het Panhuis en het terrein naast de Markthal en verder Onder de Toren, Oranjestraat, Hoofdstraat tot de Schoolstraat en naar de Raadhuisstraat. De wegen die worden gebruikt voor de straatmarkt zijn afgezet van 07.00 uur tot en met 14.00 uur. Pieter Jan: “Zodat er volop feest gevierd kan worden.”

Verkeer
Er zijn verschillende verkeersmaatregelen getroffen en er worden verkeersregelaars ingezet. Van de deelnemers aan de straatmarkt wordt verwacht dat de niet verkochte goederen weer worden meegenomen. “Hiervoor worden aan het begin van de markt flyers uitgereikt. Het is tijdens de markt niet toegestaan beroepsmatig goederen te verkopen.”

Harmonie De Club zal samen met de vendeliers en de majorettes van schutterij St. Martinus vanaf 09.15 uur een rondgang maken door het dorp. Zij gaan vanaf Meulenvelden, via de Lockhorstraat, Hoofdstraat, Schoolstraat, Wilhelminastraat en de Torenstraat naar het Evenementenplein bij de Mariakerk. Om 10.00 uur zal burgemeester Harry de Vries van Gemeente Montferland - in aanwezigheid van de gedecoreerde inwoners - Koningsdag officieel openen. Verder zullen Harmonie De Club, de majorettes en de vendeliers van St. Martinus deelnemen aan deze opening waarbij de Nederlandse vlag wordt gehesen. 

Ds. Storkpark
In het Ds. Storkpark is er voor de jeugd tot 12 jaar oud opnieuw van alles te beleven. Sappleflap zal er opnieuw springkussens plaatsen en hebben een primeur voor Didam, verder de traditionele tokkelbaan van Scouting Didam. “En Survivalrun Loil zorgt dit jaar weer voor een bijzondere verrassing.” Let op: deelname aan de activiteiten in het park is op eigen risico.

Voor alle inwoners van Montferland vindt er vanaf ongeveer 11.00 uur een feestelijk programma plaats in de Markthal. Dit programma is gratis toegankelijk voor alle inwoners van Montferland en er zullen optredens plaatsvinden van de Abba Tributeband, A Sign of Friendship, dweilorkest Kangoeroe en cabaretier Daniel Schmitz. Vanaf 12.00 uur tot ongeveer 20.00 uur zijn op de terrassen van Jan&Jan meerdere muzikale acts.” Volgens Pieter Jan hoef je Didam dus niet te verlaten op Koningsdag. “Didam heeft namelijk haar eigen muziekfestival, dus ondersteun de plaatselijke middenstand. We trekken jaarlijks gemiddeld ruim duizend bezoekers.” 

Kleurwedstrijd
Verder wil de voorzitter namens het  Oranjecomité de kinderen in de leeftijd tot en met 12 jaar wijzen op de kleurwedstrijd die wordt gehouden. De kleurplaat vind je op de social media van het Oranjecomité Didam en op deze website. Je kunt de kleurplaat inleveren tot maandag 29 april 2024 tot 12.00 uur bij de Informatiebalie van de Bibliotheek Waverlo Didam. Degene met de mooiste kleurplaat wint een mooie prijs.


info@oranjecomitedidam.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant